Михаил Мил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Михаил Мил
Михаил Миль
руски конструктор
Rus Stamp-Mil-1.jpg
Портрет на Михаил Мил на руска пощенска марка
Роден
Починал
31 януари 1970 г. (60 г.)
Националност Флаг на СССР СССР
Михаил Мил в Общомедия

Михаил Мил (роден на 22 ноември 1909 г. в Иркутск; починал на 31 януари 1970 г. в Москва) е един от най-известните руски конструктори на въртолети, доктор на технически науки, герой на социалистическия труд, лауреат на Ленинска премия и държавна премия на СССР.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Детството и юношеството на Михаил преминават в Иркутск. Неговият баща, Леонтий Мил, е железопътен служител, майка му, Мария Ефимовна, е стоматолог. От детството си Михаил проявява различни таланти: рисува, увлича се от музиката и лесно изучава чужди езици.

Завършва висшето си образование в началото на 30-те години в Донски политехнически институт в Новочеркаск.[1] По време на ваканциите помага на Николай Камов за създаването на автожир и след получаването на дипломата започва работа при него. Тук той работи по различни проекти на автожири и подемни машини. През 1939 г. Мил става заместник на Камов. След започването на Втората световна война известно време служи като инженер при създаването и използването на автожир А-7 при бойни условия.

През 1943 г. става кандидат на техническите науки и през 1945 г. доктор на науките. През декември 1947 г. е създадено конструкторско бюро, наречено на негово име и след това следват разработките на въртолетите Ми-1, Ми-2, Ми-4, Ми-6, Ми-8 (експортен вариант Ми-17), Ми-10, Ми-12 (или В-12).

2 египетски Ми-8 на учение

Източници[редактиране | редактиране на кода]