Михаил Мил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Михаил Мил
Михаил Леонтьевич Миль
руски конструктор
Портрет на Михаил Мил на руска пощенска марка
Роден
Починал
31 януари 1970 г. (60 г.)
ПогребанРусия

Националност СССР
ПартияКПСС
НаградиДържавна награда на СССР
Орден „Ленин“
Червено знаме
Герой на социалистическия труд
Червено знаме на труда (СССР)
Червена звезда
Ленинска премия
Семейство
Подпис
Михаил Мил в Общомедия

Михаил Мил е един от най-известните руски конструктори на вертолети, доктор на технически науки, герой на социалистическия труд, лауреат на Ленинска премия и държавна премия на СССР.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Детството и юношеството на Михаил преминават в Иркутск. Неговият баща Леонтий Мил е железопътен служител, майка му Мария Ефимовна е стоматолог. От детството си Михаил проявява различни таланти: рисува, увлича се от музиката и лесно изучава чужди езици.

Завършва висшето си образование в началото на 30-те годинина ХХ век в Донски политехнически институт в Новочеркаск.[1] По време на ваканциите помага на Николай Камов за създаването на автожир и след получаването на дипломата започва работа при него. Тук той работи по различни проекти на автожири и подемни машини. През 1939 г. Мил става заместник на Камов. След започването на Втората световна война известно време служи като инженер при създаването и използването на автожир А-7 при бойни условия.

През 1943 г. става кандидат на техническите науки и през 1945 г. доктор на науките. През декември 1947 г. е създадено конструкторското бюро ОКБ „Мил“ и след това следват разработките на вертолетите Ми-1, Ми-2, Ми-4, Ми-6, Ми-8 (експортен вариант Ми-17), Ми-10, Ми-12 (или В-12).

Два египетски Ми-8 на учение

Източници[редактиране | редактиране на кода]