Направо към съдържанието

Моят чичо Осуалд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Моят чичо Осуалд
My Uncle Oswald
АвторРоалд Дал
Първо изданиеоктомври 1979 г.
Обединено кралство
Оригинален езиканглийски
Жанрроман
ISBNISBN 954-8456-98-2

„Моят чичо Осуалд“ (на английски: My Uncle Oswald) е роман за възрастни от Роалд Дал. Главен герой е чичо Осуалд – персонаж изиграл главна роля в два от предишните разкази на автора.

Романът е публикуван за първи път през 1979 г. На български е издаден през 2004 г. в превод на Валентина Ставрева.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В своите дневници Осуалд разказва как е натрупал богатството си. Младият Осуалд открива най-силния афродизиак на света — т. нар. „суданска муха“ и с приготвените таблетки за потентност, които продава скъпо, успява да се замогне. Амбициозният младеж постъпва в Кеймбридж през 1913 година. Когато неговият преподавател по химия, професор А. Уърсли му разказва за своите научни разработки, Осуалд измисля план как да натрупат огромно състояние. Осуалд инжектира мощния афродизиак в шоколадови бонбони на известната фирма „Престат“ (Prestat) в Лондон. Той привлича като съучастница чаровната студентка Ясмин и с помощта на бонбоните тя успява да прелъсти редица мъже. Планът на Осуалд е да продава скъпо тяхната семенна течност на жени, които биха искали да имат дете от монарх или от гений. Спермата е събирана чрез презервативи и съхранявана по специален метод, разработен от професор Уърсли, който също е посветен в плана.

Макар не всички опити да вземе мостри са сполучливи, Ясмин прелъстява:

както и още осем европейски монарси, сред които цар Борис от България. При опита си да съблазни краля на Норвегия Хоокон, Ясмин изяжда неволно бонбона, предназначен за него и след последвалата бурна сцена, бива изхвърлена от двореца.

След известно неразбирателство между съучастниците, Ясмин и професор Уърсли изненадващо се женят и избягват с всички събрани проби, като оставят на Осуалд само тези от Пруст.

Осуалд не се обезкуражава, а за няколко години успява да завладее напълно пазара на суданска муха в Судан и да започне масово производство на таблетки за потентност, които разпространява тайно по цял свят. Бизнесът процъфтява и осигурява на Осуалд желаното богатство.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]