Моят чичо Осуалд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Моят чичо Осуалд
My Uncle Oswald
Автор Роалд Дал
Първо издание октомври 1979 г.
Обединено кралство
Оригинален език английски
Жанр роман
ISBN ISBN 954-8456-98-2

„Моят чичо Осуалд“ (на английски: My Uncle Oswald) е роман за възрастни от Роалд Дал. Главен герой е чичо Осуалд – персонаж изиграл главна роля в два от предишните разкази на автора.

Романът е публикуван за първи път през 1979 г. На български е издаден през 2004 г. в превод на Валентина Ставрева.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В своите дневници Осуалд разказва как е натрупал богатството си. Младият Осуалд открива най-силния афродизиак на света — т. нар. „суданска муха“ и с приготвените таблетки за потентност, които продава скъпо, успява да се замогне. Амбициозният младеж постъпва в Кеймбридж през 1913 година. Когато неговият преподавател по химия, професор А. Уърсли му разказва за своите научни разработки, Осуалд измисля план как да натрупат огромно състояние. Осуалд инжектира мощния афродизиак в шоколадови бонбони на известната фирма „Престат“ (Prestat) в Лондон. Той привлича като съучастница чаровната студентка Ясмин и с помощта на бонбоните тя успява да прелъсти редица мъже. Планът на Осуалд е да продава скъпо тяхната семенна течност на жени, които биха искали да имат дете от монарх или от гений. Спермата е събирана чрез презервативи и съхранявана по специален метод, разработен от професор Уърсли, който също е посветен в плана.

Макар не всички опити да вземе мостри са сполучливи, Ясмин прелъстява:

както и още осем европейски монарси, сред които цар Борис от България. При опита си да съблазни краля на Норвегия Хоокон, Ясмин изяжда неволно бонбона, предназначен за него и след последвалата бурна сцена, бива изхвърлена от двореца.

След известно неразбирателство между съучастниците, Ясмин и професор Уърсли изненадващо се женят и избягват с всички събрани проби, като оставят на Осуалд само тези от Пруст.

Осуалд не се обезкуражава, а за няколко години успява да завладее напълно пазара на суданска муха в Судан и да започне масово производство на таблетки за потентност, които разпространява тайно по цял свят. Бизнесът процъфтява и осигурява на Осуалд желаното богатство.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]