Джоузеф Конрад

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джоузеф Конрад
Joseph Conrad
200
Снимка на Конрад от 1904 г.
(фотограф : Джордж Чарлз Бересфорд)
Роден 3 декември 1857 г.
Починал 3 август 1924 г. (66 г.)
Професия писател
Националност британец
Активен период 1895 – 1923 г.
Жанр модернизъм, психологически романи

Подпис Joseph Conrad signatue 1925.svg
Уебсайт Страница в IMDb
Джоузеф Конрад в Общомедия

Джоузеф Конрад (на английски: Joseph Conrad), с рождено име Ю̀зеф Тео̀дор Ко̀нрад Коженьо̀вски, герб Наленч (на полски: Józef Teodor Konrad Korzeniowski, на руски: Иосиф Корженёвский) е британски писател – романист от полски произход.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Герб „На̀ленч"

Роден е в Бердичев, Руската империя (днешна Житомирска област, Украйна) на 3 декември 1857 г. в шляхтишкото семейството на Ева (с моминско име Бобровска) и Аполо Коженьовски.[1] Баща му – разорен аристократ, писател, преводач и борец за национално освобождение – е арестуван заради революционната му дейност и изпратен на каторга във Вологда (северно от Москва), последван от майка му и малкия Юзеф. Баща му успява да измоли да го преместят на юг в Чернигов, Украйна заради влошеното здраве на майка му, но скоро след това тя почива от туберкулоза. Баща му заминава за Краков и умира 4 години по-късно.

Впоследствие Конрад е отгледан от вуйчо си Тадеуш Бобровски в Швейцария. Напуска училище на 17 години и става моряк във френския търговски флот. Води авантюристичен живот – отплава от Марсилия и се замесва в контрабанда на оръжие и политически заговори. През 1878 г., след опит за самоубийство, Конрад постъпва на работа на британски кораб, за да се отърве от военна служба във Франция. Взема диплома за капитан на търговски плавателен съд, научава английски преди 21-ата си година и през 1884 г. става натурализиран британец. Тогава си сменя името на Джоузеф Конрад. Първоначално живее в Лоустофт, Съфолк, а по-късно – близо до Кентърбъри, Кент.

Конрад пътува много. Трупа впечатления от най-различни екзотични места по света и после ги използва в романите си. Посещава Австралия, няколко острова в Индийския и Тихия океан, дори плава по река Конго в Африка. През 1894 г., на 36 години, Конрад решава да остави мореплаването и заживява в Англия. След 2 години се жени за англичанката Джеси Джордж, с която по-късно има двама синове.

Джоузеф Конрад умира от разрив на сърцето на 3 август 1924 г. Погребан е в Кентърбърийското гробище. На надгробната му плоча името му е изписано с цели 3 грешки.

Паметник на писателя в град Гдиня, Полша

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Първият му роман „Лудостта на Алмейър“ („Almayer's Folly“), в който разказва за Малайзия, е написан на английски и е издаден през 1895 г. По онова време френският е по-силният чужд език на Конрад и е забележително, че той успява да пише толкова свободно и успешно на своя трети език, английския.

Литературното творчество на Конрад е мостът между класическата литература на Чарлз Дикенс и Фьодор Достоевски и зараждащия се модернизъм. Любопитно е, че Конрад не харесва нито Достоевски, нито руските писатели, като изключение прави единствено Иван Тургенев.

Най-прочутото произведение на Джоузеф Конрад е повестта „Сърце на мрака“ (още по-известно в съвременността чрез широкоекранната му адаптация „Апокалипсис сега“ на Франсис Форд Копола, от 1979 г.). Друго известно филмирано негово произведение е романът „Тайният агент“, пресъздаден в „Саботаж“ на Алфред Хичкок (1936).

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • „Господарят Джим“ (1900 г.)
  • „Сърцето на мрака“ (1902 г.)
  • „Ностромо“ (1904 г.)
  • „Тайният агент“ (1907 г.)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биография на Конрад на сайта http://loki.stockton.edu (посетен на 21.05.2014 г.)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]