Орион (мъглявина)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от М42)
Вижте пояснителната страница за други значения на Орион.

Мъглявината във видима светлина, Космически телескоп Хъбъл
Мъглявината във видима светлина, Космически телескоп Хъбъл

Мъглявината Орион, позната още като M42 и NGC 1976, е дифузна мъглявина, разположена в съзвездието Орион. Тя е една от най-ярките мъглявини, видима дори с просто око. Намираща се на 1500 светлинни години от Слънцето, тя представлява най-близката до нас „звездна ясла“: регион с активно звездообразуване. Линейният диаметър на М42 е около 30 св. г.. Първото нейно документирано наблюдение е от 1610.

М42 е един от най-изучаваните обекти на небето. Поради нейната сравнителна близост до Земята, можем да наблюдаваме в детайли динамични процеси като формирането на млади звездни и планетни системи, кафяви джуджета, динамиката на междузвездните газово-прахови облаци, влиянието на звездите върху околната междузвездната среда и др.

История[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че е видима с просто око, мъглявината не е била описана в първите каталози, като Алмагеста на Клавдий Птолемей или Каталога на неподвижните звезди на Ал Суфи. Първото документирано телескопично наблюдение е от 1610, на френския философ Никола-Клод Фабри дьо Пейреск.

Обща информация[редактиране | редактиране на кода]

В М42 се намира млад звезден куп, известен като Трапецът, заради четирите (на първо приближение) звезди в него. При наблюдение с телескоп с по-добра разделителна способност, две от звездите се виждат като двойни, което прави общо 6 звезди. Преди около 2 млн. години купът вероятно е приютявал и звездите AE Колар, 53 Овен, и μ Гълъб, които днес напускат мъглявината със скорости от над 100 км/с.

В началото на ХХ век спектърът на мъглявината е бил загадка за астрономите, понеже са наблюдавани неизвестни дотогава спектрални линии, което е дало повод за спекулации за съществуването на нов химичен елемент, „небулий“. По-късно е станало ясно, че спектралните линии отговарят на малко вероятни преходи в ядрото на двойно йонизиран кислород, които са били известни като „забранени“, понеже не могат да се наблюдават в лабораторни условия.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

В състава на М42 влизат големи неутрални и йонизирани газово-прахови облаци, звездни струпвания, и др. Мъглявината е със сферична форма, като плътността се увеличава към центъра[1]. Средната температура е около 10 000К, но намалява значително в периферията. Независимо от плътностното разпределение, в облака се наблюдават турбулентни области, най-вече близо до ядрото, със скорости от 10 до 50 км/с.

М42 е регион с бурно звездообразуване, класически пример за звездна ясла. В мъглявината са открити над 700, звезди, предимно млади, на различни етапи от тяхната звездна еволюция.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Orion Nebula в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​