Направо към съдържанието

Николай Рукавишников

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Николай Рукавишников
съветски космонавт
Информация
Роден18 септември 1932 г.
Томск, СССР
Починал19 октомври 2002 г. (70 г.)
Москва, Русия
Националноструснак
Друга професияинженер-физик
Престой в космоса9 дни 21 часа 9 мин
СелекцияГрупа Мишин (1967)
МисииСоюз 10, Союз 16,
Союз 33
Емблема на мисията
Николай Рукавишников в Общомедия

Никола̀й Никола̀евич Рукавѝшников е съветски космонавт, инженер-физик.

Той е първият граждански командир на космически кораб. Командир е на първия полет с българин-космонавт – с Георги Иванов на борда на „Союз-33“, когато за първи път се налага корабът да се приземи в ръчен режим.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Николай Рукавишников е роден в семейство на железопътни работници в Томск на 18 септември 1932 г. Постъпва в Московския инженерно-физически институт (1951). Завършва факултета по електронно-изчислителни устройства и средства за автоматика и получава квалификация „инженер-физик“ по специалността „Диелектрици и полупроводници“ (1957).

Работи в научноизследователски институт „Конструкторското бюро на Сергей Корольов“ (ОКБ-1). Кандидат е на техническите науки.

Зачислен от допълнителния набор в отряда на съветските космонавти от „Група граждански специалисти №2“ (1967). Преминава пълния курс на подготовка за полети с кораби от типа Союз и орбитални станции от типа „Салют“. Преминава подготовка по лунната програма на СССР.

Първи полет[редактиране | редактиране на кода]

От 23 април до 25 април 1971 г. извършва своя първи космически полет в качеството на инженер-изпитател с космическия кораб „Союз 10“. Програмата на полета предвижда триседмична работа на борда на орбиталната космическа станция „Салют-1“. Заради технически неизправности полета е прекъснат преждевременно и станцията не е посетена. Полетът продължава 1 денонощие 23 часа 45 минути и 54 секунди.

Втори полет[редактиране | редактиране на кода]

От 2 декември до 8 декември 1974 г. е бординженер на космическия кораб „Союз 16“. На орбита са проведени изпитания на възела за скачване, създаден по програмата ЕПАС. Полетът продължава 5 денонощия 22 часа 23 минути и 35 секунди.

Член е на дублиращия екипаж на „Союз 19“ през юли 1975 г. и на дублиращия екипаж за съветско-чехословашкия полет през март 1978 г.

Трети полет[редактиране | редактиране на кода]

От 10 април до 12 април 1979 г. е командир на космическия кораб „Союз 33“. Полетът е част от програмата Интеркосмос и космонавт-изследовател е българина Георги Иванов. В програмата са предвидени посещение на космическата станция „Салют-6“ и провеждането на редица експерименти на нея. Заради авария на главния двигател на кораба е решено скачването да не се извършва и да се направи аварийно приземяване с втория двигател. Полетът продължава 1 денонощие 23 часа 1 минута и 6 секунди.

Преминава и подготовка за съветско-индийския полет, но заради заболяване не взема участие в него.

След космонавтиката[редактиране | редактиране на кода]

След напускането на отряда на космонавтите работи като заместник-началник на отделение в НПО „Енергия“. Председател е на Федерацията по космонавтика на СССР от 1985 до 1991 г. От 1991 г. е президент на Федерацията по космонавтика на Русия.

Умира на 19 октомври 2002 г. от инфаркт.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]