Никола Алексиев (психолог)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Никола Алексиев.

Никола Алексиев
български психолог
Роден
Починал

Националност Флаг на България България
Научна дейност
Област Психология
Учил при Вилхелм Вунт
Повлиян Вилхелм Вунт

Никола Алексиев е български психолог, ученик на Вунт, основател на първата психологическа лаборатория към СУ „Св. Климент Охридски“, през 1905 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 22 януари 1877 година в Габрово. Завършва гимназия във Велико Търново през 1894 г. и същата година заминава за Париж, където следва инженерство. След това се разболява, прекъсва следването си, отива в Санкт Петербург, а после се озовава в Лайпциг, като студент на Вунт. Алексиев слуша лекции не само по психология, но и по философия, литература, естествени науки, политическа икономика и други. През 1899 г. пише и защитава докторска дисертация върху реакционния метод в психологията и завършва висшето си образование по философия.

На 4 ноември 1912 година, като подпоручик, загива при атаката на Чаталджа, на 35-годишна възраст.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Първите му научни разработки са в областта на афектите, чувствата, волята, а в теоретичен план – върху идеите на Густав Фехнер и И. Тен. През 1910 година вече е доцент в катедрата по история на философията и продължава да чете курс по експериментална психология, съпътстван с практически упражнения. Българската психология признава, че Алексиев е първият академичен, експериментален психолог и учен.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]