Николово (област Русе)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Николово.

Николово
Общи данни
Население 2 857 (ГРАО, 2017-12-15)*
Землище 58,398 km²
Надм. височина 71 m
Пощ. код 7057
Тел. код 08118
МПС код Р
ЕКАТТЕ 51679
Администрация
Държава България
Област Русе
Община
   - кмет
Русе
Пламен Стоилов
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Николово
Марийка Генова
(ГЕРБ)

Николово е село в Северна България. То се намира в община Русе, област Русе.

География[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

Николово се намира на 6-7 км от град Русе. Преди столетия на мястото на днешното Николово са възникнали две отделни села. Едното се казва Гагаля, а другото – Липник.

Гагаля носи името на татарин на име Гага Али, а Липник на голямата липова гора в местността Лесопарка. Гагаля е по-старо селище, защото се споменава в османските данъчни регистри още през XV в. След Освобождението сред коренното население („ерлии“) се заселват големи групи пришълци от Балкана (Тревненско, Габровско и др.), а след румънската окупация през 1918 г. тук идват и българи от Северна Добруджа. Малцинствени групи в селото няма. През 1955 г. двете села се обединяват и наричат Николово по името на местен интербригадист в гражданската война в Испания. (Никола Попов (1907-1953)).

Религии[редактиране | редактиране на кода]

99,7% от населението са православни християни. Църквата в кв. Гагаля се нарича „Успение Богородично“. Църквата в кв. Липник се казва „Св. Димитър“ и е построена от известния уста Стоян от Разград – баща на първия български масон Иван Ведър. През последните две десетилетия са създадени и малки протестантски (петдесетнически) общности.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В село Николово се намира лесопарк „Липник“ (или както всички го наричат „Текето“). Липовата гора обхваща 20 000 декара – най-големият масив в България. В изкуственото езеро до нея може да се лови риба или да се наблюдават тренировките на отбори по гребане. В гората над езерото е изграден зоопарк. Недалеч един от друг са разположени два минерални извора – единият със съдържание на сяра, а другият на варовик. Вторият е на мястото на старобългарски манастир „Св. Илия“, разрушен от османските завоеватели. На неговото място е построено теке за дервиши суфии, което също е съборено при реформите през 1826 г. До брега на езерото и навътре в гората днес работят два добри ресторанта. В лесопарка са изградени редица вили на бивши русенски предприятия и една държавна резиденция, в която са отсядали Тодор Живков, Николае Чаушеску и др.

Между Русе и Николово се намира военният завод "Дунарит", който даваше поминък на голяма част от местното население, но през 90-те години съкрати рязко дейността си. Днес в един от неговите цехове се произвеждат спортни обувки.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на 2 август (Илинден по стар стил) се чества празникът на селото (сбор) в гората до езерото, където се е намирал разрушеният манастир.

В лесопарк Липник на 24 май 2008 г. е проведен рокерски събор с мотоциклетни състезания, конкурси и др.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Името на футболния отбор на селото е „Вихър“.