Сандрово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сандрово
Общи данни
Население 1 262 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 27,646 km²
Надм. височина 22 m
Пощ. код 7059
Тел. код 08194
МПС код Р
ЕКАТТЕ 65348
Администрация
Държава България
Област Русе
Община
   - кмет
Русе
Пламен Стоилов
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Сандрово
Божидар Стоилов
(ГЕРБ)

Сандрово е село в Северна България. То се намира в община Русе, област Русе.

География[редактиране | редактиране на кода]

Сандрово е разположено в близост до река Дунав и се намира на 14,5 км от Русе в посока Тутракан.

История[редактиране | редактиране на кода]

Старото име на Сандрово е Табан. Името Сандрово се използва от 1934 г. насам и е в чест на Александър Батенберг, когото галено наричали Сандро.

През Античността земите на селото са населени от племената гети и скити. През I в. районът е подчинен на Римската империя, а десния бряг на река Дунав става част от обранителната система Дунавски лимес. През VII в. се заселват българите, които изтласкват старото население. В средновековната българска държава районът вече не е периферия на голяма империя, а част от най-населената и важна част от държавата. През османското владичество селището неколкократно сменя местоположението си в землището поради епидемии и в търсене на по-добра питейна вода. То постепенно се е премествало до сегашното си място. В този период в селото се населват турци. След Освобождението на България турското население напуска селото, а на тяхно място идват още българи от различни райони на страната.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Селото има читалище „Васил Левски“, здравна служба, детска градина, училище ОУ „Отец Паисий“, салон за борба и 2 стадиона.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

В селото има две шивашки фирми, две птицеферми и осем магазина. Недалеч от селото е имало свинеферма. Преди в селото е имало и фирма за бутилиране на слънчогледово олио, която е закрита през 2014 година.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Крайбрежието на река Дунав е място за отдих на хора от селото и от Русе най-вече през почивните дни, когато риболовът също е едно от водещите занимания.

В центъра на селото е построен паметник в памет на загиналите българи през войните от Освобождението до Втората световна война.

Църквата „Св. Архангел Михаил“ е построена през 1935 г. На 1 юни се отбелязва Денят на детето с игри, песни и почерпка в центъра на селото.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Съборът на селото е на 8 ноември.