Нинджато

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Нинджато

Нинджато (на японски: 忍者刀) (Мечът на Нощта), известен също като Нинджакен (на японски: 忍者刀) или както още се нарича Шинобикатана (на японски: 忍刀) (Невидимата Катана) е меч използван от Нинджа.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Нинджато е с право острие, по-късо от това на Катана или Тачи (около 50-60 см.), без каквито и да било декорации. Носел се прикрепен на гърба, с ръкохватка стърчаща над рамото. Според Масааки Хацуми (en) типичният меч нинджато бил по-скоро като Уакизаши, но с дълга дръжка като Катана. Това давало възможност на Нинджа да извади меча си по-бързо от противника. Както и че мечът бил подходящ само за намушкващи удари, но не и за режещи.

Сайа (на японски: ) (ножницата на Нинджато) била по-дълга от острието. В празния и връх Нинджа криел различни бойни атрибути, като заслепяващи смеси и клинообразни стрели Шурикен. Тя била многофункционална, както повечето използвани от Нинджа оръжия и приспособления. При необходимост служела като шнорхел за дишане под вода, бойна палка, а дори и като импровизирана стълба.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Dr. Masaaki Hatsumi, NINJUTSU History and Tradition; Unique Publications, 1981. ISBN 0-86568-027-2

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]