Периловец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Периловец
Общи данни
Население 66 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 30,168 km²
Надм. височина 273 m
Пощ. код 3841
Тел. код 09333
МПС код ВН
ЕКАТТЕ 55868
Администрация
Държава България
Област Видин
Община
   - кмет
Бойница
Анета Генчева
(ГЕРБ)

Перѝловец е село в Северозападна България. То се намира в община Бойница, област Видин.

Население[редактиране | редактиране на кода]

В селото има около 100 човека – предимно стари хора.

География[редактиране | редактиране на кода]

Намира се на 35 км от Видин, на територията на община Бойница. Съседни села са: Раброво, Бориловец, Шишенци. Границата с Република Сърбия е на 5 км. Теренът е варовикова скала и тънък слой песъклива почва, начесто пресечен от потоци и рекички. Горите в района са предимно церови.

История[редактиране | редактиране на кода]

Въпросът за точния произход на власите е най-малкото спорен, но това което византийките историци са записали преди основаването на какъвто и да е румънски етнос, еднозначно отрича хипотезата на мнозинството учени от комунистическия период на България които са на мнение, че власите са преминали Дунава румънци.

Първи писмени данни за селото са през XVI в. в турските данъчни регистри. Селото е записано като Периловче. Любопитен факт е че Пере на влашки означава круши, т.е. преведено на български името на селото е Крушовец.

През зимата на 1950-1951 година, по време на довелата до Кулските събития насилствена кампания за „масовизация“ на колективизацията, в селото е създадено Трудово кооперативно земеделско стопанство (ТКЗС). По време на Кулските събития през март 1951 година ТКЗС-то е разтурено, но властите скоро го възстановяват принудително. През този период от селото са изселени 7 семейства (28 души), а само в една нощ 7 души бягат през границата с Югославия.[1]

Жителите на Периловец са ортодоксални християни, празнуват празниците по стар и нов стил. Хората в селото, всички над 65 години, са почти без изключение двуезични като основния език, т.е. майчиния е влашки. Това не означава, че хората не се смятат за българи със такова самосъзнание.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Между Периловец и Раброво се намира римска крепост, чиито камъни са използвани за строеж на краварници.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Съборът на селото е „Свети Дух“ Всяка година последната събота на месец март в с.Периловец се провежда Традиционен Пролетен Бал в салона на Читалището.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Груев, Михаил. Преорани слогове. Колективизация и социална промяна в Българския северозапад 40-те - 50-те години на XX век. София, Сиела, 2009. ISBN 978-954-28-0450-5. с. 173, 196, 205, 236.