Шишенци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Шишенци
Общи данни
Население 63 души[1] (15 юни 2020 г.)
2,23 души/km²
Землище 28,291 km²
Надм. височина 271 m
Пощ. код 3834
Тел. код 09338
МПС код ВН
ЕКАТТЕ 83329
Администрация
Държава България
Област Видин
Община
   кмет
Бойница
Анета Генчева
(ГЕРБ)

Шѝшенци е село в Северозападна България. То се намира в община Бойница, област Видин.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Шишенци е разположено в най-северозападната част на България. Отстои на 40 км западно от Видин, на 15 км северозападно от Кула и на 5 км източно от Българо-Сръбската граница.

История[редактиране | редактиране на кода]

Древна е историята на китното селце Шишенци. Още в началото на 19 век прословутият Дядо Шишко от Тетевен се заселва на едно от възвишенията в селото. По-късно още преселници от Тетевенско се заселват край техния съгражданин и селото се разраства. [2] И до днес местният диалект е силно повлиян от централния балкански говор, контрастирайки с околните преходни и северозападни говори.[3]

През лятото на 1950 година, по време на колективизацията, 37 членове на новосъздаденото Трудово кооперативно земеделско стопанство (ТКЗС) правят неуспешни опити да го напуснат. По това време и след Кулските събития от следващата година 14 семейства (51 души) са принудително изселени от селото. В края на 1951 година горянска група, водена от шишенчанина Вълчо Събин, участва в поредица престрелки с властите, при които загиват петима горяни и четирима войници, а след разбиването ѝ от Държавна сигурност 12 души от селото са осъдени като нейни ятаци.[4] Има една страшна история за Кървавата сватба. Там е имало една сватба там са заколили сватбарите и са ги хвърлили в гробницата.Всяка нощ са се чували звуци от сватба

Религии[редактиране | редактиране на кода]

100% от населението на селото са православни християни. Всяка неделя те се стичат в местната църква, намираща се в центъра на селото (вече реставрирана).

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Селото разполага със собствено читалище и библиотека, съхраняваща българска и чуждестранна литература. На около 1 километър се намира местността „Плочака“.

В църквата „Свети Николай“ в селото рисува дебърският зограф Кръсто Янков.[5]

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

На 3 март е местният празник на народното творчество. През юли се провежда редовен събор.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Роден д-р Ценко Йотов Ценков виден акушер-гинеколог (1941 – 1990). Роден проф. Въто Груев Груев – първият ректор на Тракийския университет в Стара Загора. Селцето е родно място на видни по времето си храбри бойци, завърнали се успешно от Втората световна война, един от тях е Въко Ганчов Йотов.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Хората в Шишенци четат остарели вестници след закриването на пощата
  3. Заяков, Нинко. Исторически причини за формиране на влашкото население във Видинско. // Българска етнология (5). 1995. с. 28 – 51.
  4. Груев, Михаил. Преорани слогове. Колективизация и социална промяна в Българския северозапад 40-те – 50-те години на XX век. София, Сиела, 2009. ISBN 978-954-28-0450-5. с. 142, 205, 239.
  5. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, Наука и изкуство, 1965. с. 232.