Полицейски сили на Бразилия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Полицейските сили на Бразилия (на португалски: Polícia do Brasil) са система от правоохранителни органи, на които Конституцията на Бразилия възлага осигуряването на обществения ред, безопасността на гражданите и неприкосновенността на собствеността в страната.

Организацията на полицейските сили в Бразилия е определена в чл. 144 от бразилската конституция и е съобразена с федералното държавно устройство на Бразилия, която е съюз от свободни щати и общини. Така според разпоредбите на конституцията единствено щатите и федералната държава имат право да организират и поддържат собствени полицейски сили, което стои в основата на разграничението между щатски и федерали полицейски органи.

Щатски полицейски сили[редактиране | редактиране на кода]

Всеки щат в Бразилия поддържа два вида полицейски части, чиито правомощия се ограничават до границите на съответния щат и които се намират под прякото ръководство на щатската изпълнителна власт в лицето на губернатора. Щатските полицейски органи са:

  1. Цивилна полиция - известна е още и като Съдебна полиция, въпреки че не се намира под прякото подчинение и ръководство на органите на съдебната власт. Основните функции на този вид щатски полицйски сили са свързани с предотвратяването и разкриването на криминални престъпления, с оказване на съдействие на съдебната власт, с извършване на инспекции, с регистрирането на оръжия и експлозиви, издаване на документи за самоличност и свидетелства за шофиране. Цивилните полицаи не носят униформи и не извършват патрулиране по улиците.
  2. Военна полиция и военни противопожарни сили - този вид полиция отговаря за охраната на обществения ред и пожарната безопасност и, противно на името си, не е част от армията на страната. Това са милитаризирани части (жандармерия), чиято организацията е базирана на военните принципи за йерархия, чинове, униформи и церемониал. Военната щатска полиция се състои от униформени полицаи, които извършват патрулиране по улиците с цел предотвратяване на престъпления, залавяне на пръстъпници и предаването им на цивилната полиция или на федералната полиция, в случай че са извършили федерално престъпление. Военните противопожарни сили като цяло са част от Военната полиция, въпреки че не изпълняват традиционни полицейски функции.

Федерални полицейски сили[редактиране | редактиране на кода]

В Бразилия съществуват три вида федерални полицейски части:

  1. Федерална полиция, чието официално название е Департамент за Федерална полиция - това е постоянен административен орган на федералното правителство. Представлява разследващ орган, който се занимава с разкриване на престъпления, които засягат националните интереси на Бразилия като трафик на наркотици, хора и оръжие, нелегална имиграция, както и престъпления срещу федералната администрация и нейните служители.
  2. Федерална пътна полиция - админстративен орган на федералната изпълнителна власт, който охранява реда по националните магистрали и първокласни пътища, които се стопанисват от федералната държава;
  3. Федерална железопътна полиция - административен орган, които патрулира по националната железопътна мрежа. Този вид полиция не се занимава с разследване на престъпления, а функциите му се изчерпват до охрана на реда по железопътната система.

Други правоохранителни органи[редактиране | редактиране на кода]

Според тълкувание на Върховния федерален съд на Бразилия, нито един цивилен орган, извън посочените в чл. 144 от Конституцията на страната, не може да се смята за полицейски орган. Така извън кръга от полицейски органи остават още няколко стуктури, на които Конституцията или специален закон вменят правоохранителни функции - това са общинските охрани и Националните сили за обществена безопаснот (гвардията).

Конституцията на страната разрешава всяка община да създава собствена охрана, която да пази общинската собственост, общинските услуги и съоръжения. Ролята на общинските охрани е сведена до патрулиране в контролираните от общините пространства като парковете или общинските училища, оказване на съдействие на общинските власти. В някои щати общинските охрани нямат право да носят оръжие.

Националните сили за обществена безопасност са създадени с президенстски декрет от 2004 г. с цел оказване на федерална подкрепа на щатските власти в кризисни ситуации, с които губернаторите не могат да се справят сами.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Law enforcement in Brazil“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.