Професионална гимназия по електротехника и електроника „М. В. Ломоносов“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Ломоносов.

ПГЕЕ „Михайло Василиевич Ломоносов“
M.V.Lomonosov School,Gorna Oryahovitsa.png
ПГЕЕ „Михайло Василиевич Ломоносов“
ПГЕЕ „Михайло Василиевич Ломоносов“
Информация
Седалище Горна Оряховица България
Основаване 1959 г.
Основател инж. Марко Генчев Илиев
Вид гимназия
Директор Милена Димитрова
Финансиране държавно
Публични характеристики
Девиз „Мисли, решавай и твори“
Празник 19 ноември
Навигация
Адрес ул. „Никола Петров“ 31
Телефон 0618 6-06-18
E-mail mvl@mail.bg
Сайт lomonosov-go.com

Професионална гимназия по електротехника и електроника „Михайло Василиевич Ломоносов“ (ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“) е техническа гимназия в Горна Оряховица и едно от най-големите професионални училища в Северна България. Техникумът е третият цялостен в страната след гимназиите в Радомир и София.

История[редактиране | редактиране на кода]

Техническото училище поставя началото си през 1959 г. След решение на Министерството на просветата и Община Горна Оряховица, Втора смесена гимназия в града се превръща в Техникум по електротехника. Гимназията е първата със своята професионална насоченост в града и региона. Първоначално учебните занятия са се провеждали в сградата на СОУ „Г. Измирлиев“.

Първата учебна година започва на 15 септември 1959 г., като екипът от преподаватели и съставен от преподаватели по хуманитарни и естествени науки и преподаватели инженери в области на електротехниката, съобщителната техниката, енергетиката и други технически области. През първите учебни години паралелките са 6. Формите на обучение са редовно, задочно и вечерно. Първите профили в техникума са: слаботокова и електронна промишленост, силнотокова промишленост и електрообзавеждане, електрически централи и мрежи.

Техникум по електротехника „Михайло Василиевич Ломоносов“[редактиране | редактиране на кода]

Основател и първи директор на техникума е инж. Марко Илиев Генчев – силнотоков специалист.

Първите преподаватели в училището са: Димка Григорова – история, Вангели Пенчева – физика, Йордан Йорданов – български език и литература, Александър Йорданов, Петър Русков, Янко Добрев – техническо чертане и практика, Костадин Даракчиев, Коста Аврамов, Вангел Василев, Николай Бейски – математика, Райчо Реав – химия, Цветанка Гугова – икономика на промишлеността, Иван Николков – техническа механика. През 1960 започва проектирането и грубият строеж на сградата на електротехникума. Архитект Трифон Тунев изготвя план за сградата. Избран е терен, на който се е помещавал стадион „Юнак“. До 1965 г. са построени всички корпуси от сградата. През следващите години са издигнати и спортен комплекс и парк към двора на електротехникума. Преподавателят по български език – Йордан Йорданов създава първия марш на гимназията. През периода на социализма, задължително се провеждат часове по Военно патриотично обучение в поделение 90050.

През 1962 г. за патрон на гимназията е избран Михаил Ломоносов. Същата година официално е открита сградата на техникума. През учебната 1962/63 за официално наименование на училището е избрано името Техникум по електротехника „Михайло Василиевич Ломоносов“ (ТЕТ „М. В. Ломоносов“). През следващата учебна година с тържествени културни тържества и спортни изяви е отбелязан първият официален празник на гимназията. В края на 60-те години на 20 век техникумът си сътрудничи с Техникума по измервания в Одеса. През учебната 1968/69 се взема решение за създаване на училищен завод. Няколко пъти в годината се провеждат „Вечери на таланта“. Преподаватели са: Янко Добрев, Христо Досев, М. Михайлов, Румен Попов, Н. Бейски (математика), Иван Николов и С. Колева.

Тридесет ентусиасти от техникума през 1973 основават клуб „ЛИК“. Към него са сформирани секциите: „Театър“, „Музика“, „Култура и кино“ и „Литература“.

През 1971 г. е завършен новият Северен корпус на техникума, където започват да се помещават занятия и лабораторни упражнения по дисциплини като Радио и телевизионна техника, Електротехника и Електроенергетика. Освен тези нововъведения в корпуса е построен и нов киносалон с 500 места. Учебната 1973/74 остава в историята на техникума с това, че е открита първата самостоятелна изложба по техническо и научно творчество в учебното заведение с над 50 творби. От създаването на техникума в него се обучават специалисти както от Великотърновски окръг, така и от цяла Северна България, а по специалността „Изчислителна техника“ – задочно и от цялата страна. Общо се обучават 1366 ученици – 774 редовно обучение, 179 над средно, 126 вечерно, 287 задочно. През учебната 1975/76 ученици и преподаватели отбелязват 100-годишнината от Априлското въстание с различни възпоменателни мероприятия и експедиционен отряд по стъпките на Априлци.

Преподаватели и възпитаници на техникума произвеждат третия регистриран електронен часовник в България. Това се случва през 1977 г. Часовникът е монтиран върху новопостроената сграда на Община Горна Оряховица.[1]

През социалистическия период в техникума е издаван вестник „Култура“, по-късно преименуван на „Искра“.

Техникумът по електротехника има и своя производствена дейност в ученическия завод. Бъдещите техници произвеждаха електрически двигатели, радио и телевизионни антени, индукционни поялници, импулсни трансформатори, устройства за изключване на осветление, ниво регулатори за помпените станции на ВиК, пултове са управление на автоматизираните складове на комбината за складова техника и други.

През 1979 година се чества двадесетгодишнината от създаването на техникума. Създават се връзки с техникуми в градовете в Полтава и Краков. Разширява се дейността в клуба за ТНТМ „Фотон“.

През 1985 г. в техникума се открива първата компютърна зала, оборудвана от инж. Нина Константинова и техникът Пламен Георгиев. Започва обучение по начална компютърна грамотност и английски език. Създадени са програми и „Образец 1“ (щатното разписание на училището) се изработва на компютър.

През 1995 се провежда кръгла маса на тема „Екология и космос“, на която специални гости са акад. Димитър Мишев, вторият български космонавт Александър Александров и проф. Кехайов.

Дворът на гимназията

Професионална гимназия по електротехника и електроника „Михайло Василиевич Ломоносов“[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 2000 година в българското образование започват промени в различни аспекти. Взима се решение от Министерския съвет във връзка със Закона за народната просвета за промяна на имената на средни специализирани училища в страната. Вследствие от този закон ТЕТ „В. М. Ломоносов“ променя името си на Професионална гимназия по електротехника и електроника „Михайло Василиевич Ломоносов“.

В следващите години професионалната гимназия е домакин на различни технически и математически състезания, в частност Коледно и Великденско математическо състезание. През 2001 г. в гимназията се провеждат вечери на чуждите езици. По време на тези събития се представят различни литературни произведения и влиянието на чуждоезиковото знание в техническите области. През следващите години в гимназията се провеждат редица събития свързани с представянето на различни литературни творби, също така и собствени произведения, съчинения и есета дело на възпитаниците на училището. Откриват се нови профили в областта на програмирането, софтуерните технологии, комуникационните и компютърните технологии.

Memory plate,Lomonossov`s school Bulgaria.jpg

Създава се театрално студио „Театър 220“ като културно-институционална организация.

През 2006 година към новогодишната програма е включена и програмата „Шоуто на Жичка и Електричка“. През тази учебна година ученици от гимназията са включени в Първи регионален празник на Младежките театри „Малкият принц“, с. Самоводене, ръководител Рена Дранкюлева. Възпитаниците на гимназията 50 години след основаването наброяват 10 000.

Директори на гимназията[редактиране | редактиране на кода]

 • инж. Марко Генчев (1959 – 1973)
 • инж. Димитър Ковачев (1973 – 1984)
 • инж. Константин Константинов (1984 – 1989) - възпитаник на ТЕТ „М. В. Ломоносов“.
 • инж. Кина Маркова (1989 – 1998) - възпитаничка на ТЕТ „М. В. Ломоносов“.
 • инж. Димитър Йонов (1998 – 2009) - възпитаник на ТЕТ „М. В. Ломоносов“.
 • Кина Котларска (2010)
 • инж. Филип Филипов (2010 – 2016)
 • инж. Милена Димитрова (2016-) - възпитаничка на ТЕТ „М. В. Ломоносов“.

Специалности[редактиране | редактиране на кода]

Емблеми на гимназията през годините
 • Компютърна техника и технологии
 • Системно програмиране
 • Възобновяеми енергийни източници
 • Компютърни мрежи
 • Телекомуникационни системи
 • Електроенергетика
 • Електрически инсталации
 • Електрически машини и апарати (до 1998)
 • Радио и телевизионна техника (до 1995)
 • Електронна изчислителна техника (до 1998)
 • Електрически мрежи и централи (до 2002)
 • Промишлена електроника (до 1998)
 • Съобщителна техника (до 2001)

Възпитаници на гимназията[редактиране | редактиране на кода]

Спортни успехи[редактиране | редактиране на кода]

ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ е награден с орден „Народна просвета“ през 1976 година, поради постигнати успехи в областта на спорта. Техникумът е награден с кристалната купа заради първото място в спортно-техническите области през 1972/73 и 1973/74.

 • 1988 отборът по лека атлетика печели Републиканско първенство.
 • Отборът по хандбал става републикански шампион.
 • 1989 отборът по тенис на маса става републикански шампион
 • 1996 – републикански шампион по баскетбол (девойки)
 • 2017 – републикански шампион по хандбал

Библиотека[редактиране | редактиране на кода]

Библиотеката на училището наброява над 35 000 тома литература.

Признания[редактиране | редактиране на кода]

 • Техникум по електротехника „М. В. Ломоносов“ е член на ЮНЕСКО от 1982
 • В ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ се създава първият кариерен център в страната
 • Орден „Кирил и Методий“ – трета степен
 • Член на Организацията на обединените училища към ООН

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Образование“         Портал „Образование          Портал „Техника“         Портал „Техника          Портал „България“         Портал „България