Пътят на честта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пътят на честта
Жанр Драма
Създател(и) Елена Иванова[1]
Сценарий Милена Фучеджиева
Елена Иванова
Режисура Виктор Божинов
Димитър Коцев-Шошо
Александър Косев
Зоран Петровски
Станислав Тодоров-Роги
Камера Радослав Гочев
Владимир Михайлов
Калин Пенчев
Росен Даскалов
Актьори Силвия Петкова
Ивайло Захариев
Веселин Плачков
Галя Александрова
Благовест Благоев и др.
Страна Флаг на България България
Език Български
Сезони 1
Епизоди 52 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителен продуцент Global Films
Продуцент(и) Магърдич Халваджиян
Времетраене 45 минути
Разпространение
ТВ Канал Нова ТВ
Картина 1080p (16:9 HDTV)
Излъчване 9 септември – 19 декември 2019 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb

„Пътят на честта“ е български драматичен сериал, по оригинална идея на Елена Иванова[1] и продуциран от Магърдич Халваджиян за Нова ТВ през 2019 г.[2]

В главните роли са Силвия Петкова и Ивайло Захариев, а антагонистите са Галя Александрова, Веселин Плачков и Благовест Благоев.

Сезони[редактиране | редактиране на кода]

Сезон Време на излъчване ТB-Канал Премиера Финал
1 от 9.09.2019 до

21.10.2019

понеделник до четвъртък

от 22 часа

Нова телевизия 09.09.2019 19.12.2019
от 21.10.2019 до 19.12.2019 понеделник до сряда

от 22 часа

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Историята проследява Огнян, Кера и малкият им син Мартин – щастливо младо семейство, което стопанисва семеен хотел-ресторант в Царево. Хотелът се управлява от Огнян и Кера, но е собственост на родителите на Огнян, Бонка и Начо. Братът на Огнян, Димитър е неудачникът на фамилията – мързелив, корумпиран, комарджия и женкар за разлика от успешния във всичко Огнян. Димитър е женен за Симона. Двамата нямат деца и Димитър е тайно влюбен в Кера, защото тя е различна от всички жени, които познава. Израснала е на село, а прилича на гражданка. С приятеля му Страхил се занимават с трафик на бежанци. Димитър едва прикрива завистта към брат си. Навръх рождения ден на малкия Мартин братята жестоко се скарват, защото Огнян е против нелегалните занимания на Димитър. На следващия ден Огнян отива на лов и не се връща. Търсят го цяло денонощие и го намират прострелян в странджанската гора. По същото време изчезва и Лазарина, 18-годишната дъщеря на най-добрия приятел на Огнян, Дичо.

В същото време в този район се случва още едно мистериозно убийство. Трупът на шеф на екокомисия е намерен при устието на Ропотамо. Киро Християнина, мутра от прехода, се е завърнал и отново е задвижил кървавата си машина за пари. Трупът на убития е качен в лодка за разходка, в устата му е натъпкана броеница и е пуснат да плува по течението на реката, където е намерен от рибари.

След убийството на съпруга ѝ, младата Кера остава сама с детето. Бонка, свекърва ѝ, вече е свободна да изразява своята неприязън към нея. За нея Кера винаги е била чужда на семейството ѝ. Начетеността на Кера и любовта ѝ към книгите дразнят непримиримо Бонка. За нея снаха ѝ е от село, но се големее незаслужено. Двете се скарват жестоко за начина, по който Огнян да бъде погребан. Казвал е на Кера, че ако се случи нещо с него иска да е кремиран и пепелта му да бъде разпръсната из заливите на Аркутино. Бонка от своя страна безуспешно се опитва да спре снаха си. Димитър предлага на Кера да се грижи за нея и сина ѝ. Той таи нелепи надежди, че може да влезе в сърцето ѝ. Кера отказва да приеме предложението му. Димитър е неприятно настойчив и решава да се възползва от нейната „свобода“. Започва тормоз като идва неканен, носи ѝ подаръци и кара Кера да се чувства като в капан в собствения си дом. Търсейки спасение от семейството на мъжа си, Кера заминава със сина си за София.

След множество несполучливи опити, Кера намира училище за Марти и е назначена като продавачка в кафето към холдинга на Калоян Станков. Тя заживява при сестра си Люба. Скоро, Кера си намира и втора работа – става детегледачка на децата на шефа си – Крис и Лора. Заради заминаването на майка им Анелия в Канада, Калоян е неспособен да се грижи за семейството си. В това време адвокатът на сем. Станкови – Симеон Хаджигенов, за да предпази любимите си и единствени приятели—Калоян, майка му Мария, и сестра му Жаки, поръчва убийството на завърналия се Киро Християнина.

Семейство Станкови, решават да реставрират купената стара къща от мъжа на Мария—Христо. Те я превръщат в луксозно заведение с ограничен достъп. За управител, Жаки избира амбициозната Стела Ковачева. По време на официалното откриване, една от уволнените моделки на Жаки— Бианка, тайно подхвърля пакет кокаин в тоалетната на ресторанта. Всички са привикани в полицията. Жълтата преса започва главоломна атака срещу Станкови.

Кера, заедно с Люба тайно проникват в счетоводството на холдинга и откриват доказателства, че съдружникът на Калоян—Камен е присвоявал средства от общата каса на холдинга. Калоян, вижда в лицето на Кера отговорен професионалист. Тя е назначена за главен счетоводител, на мястото на уволнената Мира.

Симеон решава да разкрие чувствата си към Жаки, но тя от своя страна ги отхвърля. Симеон е съкрушен. Киро Християнина, още от самото си запознаване с Жаки е силно влюбен в нея. Той не издържа, че адвоката му Симеон също има такива чувства, и една нощ, го извиква на парти в дома си. Там измамен от компаньонки и наркотици, Симеон приема свръхдоза и умира. За по-сигурно, Киро кара серийния убиец Тарик да разстреля Симеон в челото.

От скелето на строеж на холдинга, Киро бута работник с цел да продължи атаката срещу Калоян. Човекът е в тежко състояние. Синът му Богомил разбира, че той е бил бутнат и започва да търси сведения в полицията. Киро го задушава в болницата. Той праща мутри да убият жената и сина на злочестия работник. В същото време Калоян е там и заедно с Богомил обезоръжават убийците и викат полиция. Киро убива и двете мутри в едно поле.

В Царево, Симона се развежда с Димитър заради побоите и спонтанния ѝ аборт. Тя заживява при горския Дичо. Бонка праща сина си в София да вземе Марти. Той за кратко го отвлича и праща сигнал до социалните за лоши условия, при които е отглеждан малкият. Те не откриват нередности.

Между Кера и Калоян пламва любов, против която е майка му Мария. В същото време в София се прибира уволнената Анелия, която в Канада си е намерила любовник.

Начо решава да продаде хотела и да се разведе с Бонка. Тя и Димитър са твърдо против това. Бонка взема крайно решение— да отрови Начо с татул.

Тогава Мария отива в Царево да се срещне с Бонка. Бонка ѝ наговаря куп лоши неща за Кера.

Киро предлага брак на Жаки. Тя приема. Под въздействието на татула, Начо пада от покрива и си чупи крака. Бонка и Димитър го връзват и заключват. Един ден, д-р Стефанов, полицай Николов и Дичо отиват да видят Начо. Те са ужасени. Той е приет по спешност в болница. Кера решава да се прибере с Марти към родното ѝ село Българи. През нощта Начо издъхва в болницата. Токсикологичните изследвания доказват отравянето му с татул. В това време Лазарина проговаря и разказва пред Николов, че Димитър е убил брат си Огнян, а Страхил е пряк очевидец. Полицията арестува Бонка, Димитър и Страхил. На път за село, Кера се засича с Калоян, който през това време е в Царево. Те тръгват с него.

Тялото на Симеон е намерено край Бургас, заровено от Тарик по пътя му с Мария до Даскалово.

Тогава се състои сватбата между Жаки и Киро. След венчавката, Киро Християнина е застрелян на стълбите на Александър Невски.

Край на разкриващата сюжета част.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Главни роли [3]
 • Силвия ПетковаКера е решителна и борбена жена с изключително силни принципи и морал. Осиновена още като бебе от възрастна двойка. След смъртта им Кера е изхвърлена от роднините и прибрана от Люба и майка ѝ Вера, която също почива малко по-късно. Така Кера прекарва годините до пълнолетие в интернат. Завършва счетоводство в Бургас, където се запознава и със съпруга си Огнян. След убийството му и опитите на Бонка да ѝ отнеме Мартин, Кера бяга от Царево със сина си в София и започва нов живот от нулата.
 • Ивайло ЗахариевКалоян е син на Мария и съпруг на Анелия, баща на Лора и Кристиян. Той е млад бизнесмен със силно развито усещане за принципи и честност. Израсъл в мутренска среда, Калоян държи да скъса с миналото и бизнесът му да е изцяло прозрачен и законен. Отговорен в работата си и честен със служителите си. Иска в България да се спазват правилата и да работят законите. Патриот, който иска децата му да останат в България.
 • Веселин ПлачковКиро Християнина е влиятелна фигура от подземния свят, благодарение на която семейство Станкови натрупва началния си капитал. Изчезва безследно преди 13 години. Мутра, бивш каратист, шампион, умен, манипулативен, безскрупулен, жесток и отмъстителен. Придобил е лустро от 13-годишния си престой в чужбина. Симпатичен, жените го харесват, има чар, както и маниери. Силно религиозен. Обсебен от Жаки още откакто тя е била дете.
 • Галя Александрова – Бонка е съпруга на Начо, майка на Огнян и Димитър и свекърва на Кера. Авторитарна, конфликтна, вечно мрънкаща и недоволна жена. Командва цялото семейство. Ненавижда снаха си Кера, но обожава внука си Мартин.
 • Любомир Петкашев – Начо е съпруг на Бонка, баща на Огнян и Димитър и свекър на Кера. Добър, тих, работлив и грижовен човек. Разбира се добре с жена си – тя говори и ръководи, а той слуша и изпълнява. Обича Кера и внука си Мартин.
 • Мариана Миланова – Мария майка на Калоян и Жаклин. Цинична и грижовна, знае цената на всичко. Обожава децата си, трепери над тях. Всички рискове, които е поемала, са в тяхно име. Отвъд разочарованието от прехода, тя владее всички негови слабости и е успяла да излезе на печалба от комбинациите, в които е участвала. Бивша митничарка, влязла в бизнес с мутрите. Направила е парите си от ембаргото в партньорство с Киро Християнина. Има заведение.
 • Благовест БлагоевДимитър е брат на Огнян. Комплексиран, агресивен човек с отвратителен характер. Мързелив, обича хазарта и далаверите. Мрази да учи, мрази да работи и най-вече мрази успешния си брат. Занимава се с трафик на бежанци. Не обича истински жена си, често ѝ изневерява. Харесва Кера, но тя го отблъсква.
 • Александър Спиров – Мартин е син на Огнян и Кера. Жизнерадостно, любознателно, умно и добро дете. Губи баща си непосредствено след седмия си рожден ден. Голямата му мечта е да стане космонавт. Обожава майка си и баща си и затова приема трудно смъртта на Огнян. Преместването в София го откъсва от средата му, липсват му баба Бонка и дядо Начо, както и приятелите от Царево.
 • София МаринковаЖаклин дъщеря на Мария и сестра на Калоян. Жаклин е амбициозна, красива и образована, своенравна още от дете. Отгледана с пари и това ѝ личи – купонджийка, непукист, обича лукса и лошите момчета. Жаки ръководи агенция за модели, хитра и интелигентна е, има нюх за бизнес.
 • Гергана Данданова – Анелия съпруга на Калоян и майка на Лора и Кристиян. Бивша шампионка по художествена гимнастика. Бедният ѝ произход я е направил адаптивна и хитра. Изключително амбициозна, след години в сянката на Калоян и гледането на децата, тя мечтае за кариера. Приема предложение да бъде треньор на националния отбор на Канада и избира работата пред семейния живот с риск бракът ѝ да се разпадне.
Поддържащи и гост-актьори
 • Александър МитевДизайнер
 • Александър Синеморский – Демирев
 • Антон Димитрачков – Ангел
 • Борислав ЗахариевТачо Каратиста
 • Велизара Душанова – Калина
 • Веселин Анчев – Дичо
 • Владимир ЗомбориОгнян
 • Галя Сарафова – Ада Чолева
 • Георги Манов – Кристиян
 • Даниел Диков – Стуци Прашката
 • Даниела ЙордановаГоспожа Касабова
 • Данчо Колев – Петев
 • Димитър Ангелов – Станимир
 • Доротея Толева – Вихра
 • Елизабет Радева – Вяра
 • Емануил Константинов – Социален служител
 • Емил Каменов – Пешо Коравия
 • Ивайло АспаруховВеселинов
 • Иван Матев – Цеко
 • Иван Пасков – Полицай
 • Илияна Коджабашева – Люба
 • Илияна Лазарова – Стела
 • Константин Гергинов-Тими – Алекс
 • Кире Гьоревски – Тарик
 • Красимир Митов – Антон
 • Леарт ДоклеСтрахил
 • Лидия ВълковаГоспожа Каравелова
 • Любов Павлова – Леля Цвета
 • Магдалена Тенева – Камелия
 • Моника Иванова – Лазарина
 • Найа Арсова – Лора
 • Нели ЧунчуковаВеска
 • Николай Стоянов – Доктор Стефанов
 • Павел Емилов – Мишо
 • Параскева ДжукеловаМаргарита Даскалова
 • Петър Дочев – Асен
 • Петър Калчев – Полицай Николов
 • Петя Бончева – Симона
 • Ростислав Стоянов
 • Симеон ЛютаковСимеон
 • Стефан Младенов – Бай Иван
 • Стефани Ивайло – Бианка
 • Стоян Алексиев – Добри
 • Тодор Киров – Лихварят Пешо
 • Христо Пъдев – Камен

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]