Пътят на честта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пътят на честта
Жанр Драма
Създател(и) Елена Иванова[1]
Сценарий Милена Фучеджиева
Елена Иванова
Режисура Виктор Божинов
Димитър Коцев-Шошо
Александър Косев
Зоран Петровски
Станислав Тодоров-Роги
Камера Радослав Гочев
Владимир Михайлов
Калин Пенчев
Росен Даскалов
Актьори Силвия Петкова
Ивайло Захариев
София Маринкова
Веселин Плачков
Галя Александрова
Орлин Павлов
Койна Русева
Доротея Толева
Гергана Данданова
Георги Манов
Александър Спиров
Найа Арсова
Мариана Миланова
Благовест Благоев
Параскева Джукелова
Мариян Маринов
Деян Донков
Страна  България
Език Български
Сезони 2
Епизоди 91 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителен продуцент Global Films (1. сезон)
Albion films (2. сезон)
Времетраене 45 минути
Разпространение
ТВ Канал Нова ТВ
Картина 1080p (16:9 HDTV)
Излъчване 9 септември 2019 г. –
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb

„Пътят на честта“ е български драматичен сериал на Нова ТВ, създаден по оригиналната идея на Елена Иванова,[1] чийто първи сезон е продуциран от Global Films през 2019 г.,[2] и вторият – от Albion films през 2021 г.

В главните роли са Силвия Петкова и Ивайло Захариев, а в отрицателните – Галя Александрова, Веселин Плачков и Благовест Благоев.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Историята проследява Огнян, Кера и малкия им син Мартин – щастливо младо семейство, което стопанисва семеен хотел-ресторант в Царево. Хотелът се управлява от Огнян и Кера, но е собственост на родителите на Огнян, Бонка и Начо. Братът на Огнян, Димитър е неудачникът на фамилията – мързелив, корумпиран, комарджия и женкар за разлика от успешния във всичко Огнян. Димитър е женен за Симона. Двамата нямат деца и Димитър е тайно влюбен в Кера, защото тя е различна от всички жени, които познава. Израснала е на село, а прилича на гражданка. С приятеля му Страхил се занимават с трафик на бежанци. Димитър едва прикрива завистта към брат си. Навръх рождения ден на малкия Мартин братята жестоко се скарват, защото Огнян е против нелегалните занимания на Димитър. На следващия ден Огнян отива на лов и не се връща. Търсят го цяло денонощие и го намират прострелян в странджанската гора. По същото време изчезва и Лазарина, 18-годишната дъщеря на най-добрия приятел на Огнян, Дичо.

В същото време в този район се случва още едно мистериозно убийство. Трупът на шеф на екокомисия е намерен при устието на Ропотамо. Киро Християнина, мутра от прехода, се е завърнал и отново е задвижил кървавата си машина за пари. Трупът на убития е качен в лодка за разходка, в устата му е натъпкана броеница и е пуснат да плува по течението на реката, където е намерен от рибари.

След убийството на съпруга ѝ младата Кера остава сама с детето. Бонка, свекърва ѝ, вече е свободна да изразява своята неприязън към нея. За нея Кера винаги е била чужда на семейството ѝ. Начетеността на Кера и любовта ѝ към книгите дразнят непримиримо Бонка. За нея снаха ѝ е от село, но се големее незаслужено. Двете се скарват жестоко за начина, по който Огнян да бъде погребан. Казвал е на Кера, че ако се случи нещо с него, иска да е кремиран и пепелта му да бъде разпръсната из заливите на Аркутино. Бонка от своя страна безуспешно се опитва да спре снаха си. Димитър предлага на Кера да се грижи за нея и сина ѝ. Той таи нелепи надежди, че може да влезе в сърцето ѝ. Кера отказва да приеме предложението му. Димитър е неприятно настойчив и решава да се възползва от нейната „свобода“. Започва тормоз като идва неканен, носи ѝ подаръци и кара Кера да се чувства като в капан в собствения си дом. Търсейки спасение от семейството на мъжа си, Кера заминава със сина си за София.

След множество несполучливи опити Кера намира училище за Марти и е назначена като продавачка в кафето към холдинга на Калоян Станков. Тя заживява при сестра си Люба. Скоро, Кера си намира и втора работа – става детегледачка на децата на шефа си – Крис и Лора. Заради заминаването на майка им Анелия в Канада, Калоян е неспособен да се грижи за семейството си. В това време адвокатът на сем. Станкови – Симеон Хаджигенов, за да предпази любимите си и единствени приятели—Калоян, майка му Мария, и сестра му Жаки, поръчва убийството на завърналия се Киро Християнина.

Семейство Станкови решава да реставрира купената стара къща от мъжа на Мария—Христо. Те я превръщат в луксозно заведение с ограничен достъп. За управител Жаки избира амбициозната Стела Ковачева. По време на официалното откриване една от уволнените моделки на Жаки— Бианка, тайно подхвърля пакет кокаин в тоалетната на ресторанта. Всички са привикани в полицията. Жълтата преса започва главоломна атака срещу Станкови.

Кера, заедно с Люба, тайно проникват в счетоводството на холдинга и откриват доказателства, че съдружникът на Калоян—Камен е присвоявал средства от общата каса на холдинга. Калоян вижда в лицето на Кера отговорен професионалист. Тя е назначена за главен счетоводител, на мястото на уволнената Мира.

Симеон решава да разкрие чувствата си към Жаки, но тя от своя страна ги отхвърля. Симеон е съкрушен. Киро Християнина, още от самото си запознаване с Жаки, е силно влюбен в нея. Той не издържа, че адвокатът му Симеон също има такива чувства, и една нощ, го извиква на парти в дома си. Там, измамен от компаньонки и наркотици, Симеон приема свръхдоза и умира. За по-сигурно Киро кара серийния убиец Тарик да разстреля Симеон в челото.

От скелето на строеж на холдинга Киро бута работник с цел да продължи атаката срещу Калоян. Човекът е в тежко състояние. Синът му Богомил разбира, че той е бил бутнат и започва да търси сведения в полицията. Киро задушава работника в болницата. Той праща мутри да убият жената и сина на злочестия работник. В същото време Калоян е там и заедно с Богомил обезоръжават убийците и викат полиция. Киро убива и двете мутри в едно поле.

В Царево Симона се развежда с Димитър заради побоите и спонтанния ѝ аборт. Тя заживява при горския Дичо. Бонка праща сина си в София да вземе Марти. Той за кратко го отвлича и праща сигнал до социалните за лоши условия, при които е отглеждан малкият. Те не откриват нередности.

Между Кера и Калоян пламва любов, против която е майка му Мария. В същото време в София се прибира уволнената Анелия, която в Канада си е намерила любовник.

Начо решава да продаде хотела и да се разведе с Бонка. Тя и Димитър са твърдо против това. Бонка взема крайно решение— да отрови Начо с татул.

Тогава Мария отива в Царево да се срещне с Бонка. Бонка ѝ наговаря куп лоши неща за Кера.

Киро предлага брак на Жаки. Тя приема. Под въздействието на татула, Начо пада от покрива и си чупи крака. Бонка и Димитър го връзват и заключват. Един ден, д-р Стефанов, полицай Николов и Дичо отиват да видят Начо. Те са ужасени. Той е приет по спешност в болница. Кера решава да се прибере с Марти към родното ѝ село Българи. През нощта Начо издъхва в болницата. Токсикологичните изследвания доказват отравянето му с татул. В това време Лазарина проговаря и разказва пред Николов, че Димитър е убил брат си Огнян, а Страхил е пряк очевидец. Полицията арестува Бонка, Димитър и Страхил. На път за село Кера и Марти се засичат с Калоян, който през това време е в Царево. Те тръгват с него.

Тялото на Симеон е намерено край Бургас, заровено от Тарик по пътя му с Мария до Даскалово.

Тогава се състоява сватбата между Жаки и Киро. След венчавката, Киро Християнина е застрелян на стълбите на "Св. Александър Невски".

Край на разкриващата сюжета част.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Главни роли [3]
 • Силвия ПетковаКера е решителна и борбена жена с изключително силни принципи и морал. Осиновена още като бебе от възрастна двойка. След смъртта им Кера е изхвърлена от роднините и прибрана от Люба и майка ѝ Вера, която също почива малко по-късно. Така Кера прекарва годините до пълнолетие в интернат. Завършва счетоводство в Бургас, където се запознава и със съпруга си Огнян. След убийството му и опитите на Бонка да ѝ отнеме Мартин, Кера бяга от Царево със сина си в София и започва нов живот от нулата.
 • Ивайло ЗахариевКалоян е син на Мария и съпруг на Анелия, баща на Лора и Кристиян. Той е млад бизнесмен със силно развито усещане за принципи и честност. Израсъл в мутренска среда, Калоян държи да скъса с миналото и бизнесът му да е изцяло прозрачен и законен. Отговорен в работата си и честен със служителите си. Иска в България да се спазват правилата и да работят законите. Патриот, който иска децата му да останат в България.
 • Веселин Плачков – Киро Християнина е влиятелна фигура от подземния свят, благодарение на която семейство Станкови натрупва началния си капитал. Изчезва безследно преди 13 години. Мутра, бивш каратист, шампион, умен, манипулативен, безскрупулен, жесток и отмъстителен. Придобил е лустро от 13-годишния си престой в чужбина. Симпатичен, жените го харесват, има чар, както и маниери. Силно религиозен.но само на думи, а не на дела. Обича да цитира откъси от Библията и да говори за Бог, но всъщност е убиец, поръчител на убийства, служи си с рекет и изнудване. Обсебен от Жаки още откакто тя е била дете. (участва в сезон 1)
 • Галя Александрова – Бонка е съпруга на Начо, майка на Огнян и Димитър и свекърва на Кера. Авторитарна, конфликтна, вечно мрънкаща и недоволна жена, злобна и двулична. Командва цялото семейство. Ненавижда снаха си Кера, но обожава внука си Мартин.
 • Любомир Петкашев – Начо е съпруг на Бонка, баща на Огнян и Димитър и свекър на Кера. Добър, тих, работлив и грижовен човек. Разбира се добре с жена си – тя говори и ръководи, а той слуша и изпълнява. Обича Кера и внука си Мартин. (участва в сезон 1)
 • Мариана Миланова – Мария е майка на Калоян и Жаклин. Цинична и грижовна, знае цената на всичко. Обожава децата си, трепери над тях. Всички рискове, които е поемала, са в тяхно име. Отвъд разочарованието от прехода, тя владее всички негови слабости и е успяла да излезе на печалба от комбинациите, в които е участвала. Бивша митничарка, влязла в бизнес с мутрите. Направила е парите си от ембаргото в партньорство с Киро Християнина. Има заведение.
 • Благовест Благоев – Димитър е брат на Огнян. Комплексиран, агресивен човек с отвратителен характер. Мързелив, обича хазарта и далаверите. Мрази да учи, мрази да работи и най-вече мрази успешния си брат. Занимава се с трафик на бежанци. Не обича истински жена си, често ѝ изневерява. Харесва Кера, но тя го отблъсква.
 • Александър Спиров – Мартин е син на Огнян и Кера. Жизнерадостно, любознателно, умно и добро дете. Губи баща си непосредствено след седмия си рожден ден. Голямата му мечта е да стане космонавт. Обожава майка си и баща си и затова приема трудно смъртта на Огнян. Преместването в София го откъсва от средата му, липсват му баба Бонка и дядо Начо, както и приятелите от Царево.
 • София МаринковаЖаклин е дъщеря на Мария и сестра на Калоян. Жаклин е амбициозна, красива и образована, своенравна още от дете. Отгледана с пари и това ѝ личи – купонджийка, непукист, обича лукса и лошите момчета. Жаки ръководи агенция за модели, хитра и интелигентна е, има нюх за бизнес.
 • Гергана Данданова – Анелия е съпруга на Калоян и майка на Лора и Кристиян. Бивша шампионка по художествена гимнастика. Бедният ѝ произход я е направил адаптивна и хитра. Изключително амбициозна, след години в сянката на Калоян и гледането на децата, тя мечтае за кариера. Приема предложение да бъде треньор на националния отбор на Канада по художествена гимнастика и избира работата пред семейния живот с риск бракът ѝ да се разпадне. В Канада си намира любовник и изневерява на Калоян
 • Орлин ПавловСтивън
 • Койна РусеваКрасимира Зарева
 • Доротея Толева – Вихра
 • Деян ДонковВладимир Ленков
Поддържащи и гост-актьори
 • Александър МитевДизайнер
 • Александър Синеморский – Демирев
 • Анна ПетроваНеда
 • Антон Димитрачков – Ангел
 • Борислав ЗахариевТачо Каратиста
 • Велизара Душанова – Калина
 • Веселин Анчев – Дичо
 • Владимир ЗомбориОгнян
 • Галя Сарафова – Ада Чолева
 • Георги Манов – Кристиян
 • Даниел Диков – Стуци Прашката
 • Даниела ЙордановаГоспожа Касабова
 • Данчо Колев – Петев
 • Дария Митушева – Карла
 • Димитър Ангелов – Станимир Николов (Миро), син на полицай Николов (1 сезон)
 • Димитър Банчев – Радо
 • Елеонора Иванова – Млада Красимира
 • Елизабет Радева – Вяра
 • Емануил Константинов – Социален служител
 • Емил Каменов – Пешо Коравия
 • Енчо Данаиловд-р Петев
 • Ивайло АспаруховВеселинов
 • Ивайло ГерасковСвилен
 • Иван Матев – Цеко
 • Иван Пасков – Полицай
 • Илияна Коджабашева – Люба
 • Илияна Лазарова – Стела
 • Константин Гергинов-Тими – Алекс
 • Кире Гьоревски – Тарик
 • Красимир Митов – Антон
 • Леарт ДоклеСтрахил (сезон 1)
 • Лидия ВълковаГоспожа Каравелова
 • Лидия Михова – Баба Роси
 • Линда Русева – Сестра Мирчева
 • Любен Попов – Христо
 • Любов Павлова – Леля Цвета
 • Любомир Ковачев – Адвокат Гошев
 • Магдалена Тенева – Камелия
 • Мак Маринов - Страхил (сезон 2)
 • Марин Рангелов – Младия Филип
 • Мариан МариновФилип
 • Марина Николова - Олга
 • Мария Генчева – Леля Стефка
 • Моника Иванова – Лазарина
 • Найа Арсова – Лора
 • Нели ЧунчуковаВеска
 • Николай Стоянов – Доктор Стефанов
 • Огнян Симеонов – Инспектор Желев
 • Павел Емилов – Мишо
 • Параскева ДжукеловаМаргарита Даскалова
 • Петър Дочев – Асен
 • Петър Калчев – Полицай Николов
 • Петя Бончева – Симона
 • Пламен ПеевАдвокат Димитров
 • Розалия Абгарян – Данчо Цачев
 • Сашка Братанова – Цена
 • Свежен Младенов – Петър
 • Симеон ЛютаковСимеон Хаджигенов, адвокат на семейство Станкови (1 сезон)
 • Станислав ПищаловКонстантин
 • Стефан Младенов – Бай Иван
 • Стефани Ивайло – Бианка
 • Стоян Алексиев – Добри
 • Теодор ЕлмазовАдвокат Денев
 • Тодор Киров – Лихварят Пешо
 • Христо Пъдев – Камен
 • Христо УзуновМъж от 90-те години
 • Юлиян Балахуров – Инспектор Найденов

Сезони[редактиране | редактиране на кода]

Сезон Време на излъчване ТB канал Премиера Финал Епизоди
1 9 септември 2019 – 19 октомври 2019 понеделник до четвъртък
от 22 часа
Нова телевизия 9 септември 2019 г. 19 декември 2019 г. 52
21 октомври 2019 – 19 декември 2019 понеделник до сряда
от 22 часа
2 14 септември 2021 – 2 декември 2021 вторник до четвъртък
от 20 часа
14 септември 2021 г. 2 декември 2021 г. 39

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]