Пьотър Гаврилов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пьотър Гаврилов
Петр Михаил улы Гаврилов
Роден
Починал
26 януари 1979 г. (78 г.)
ПогребанБрест, Беларус

Учил въвВоенна академия „Фрунзе“
ПартияКПСС (1922 г.)
НаградиГерой на Съветския съюз (3 януари 1957)
Орден „Ленин“ (3 януари 1957)
Червена звезда
Пьотър Гаврилов в Общомедия
Паметник на Пьотър Гаврилов в гарнизонното гробище на Брестката крепост

Пьотър Михайлович Гаврилов (на татарски: Пётр Михаил улиы Гаврилов) е съветски офицер, майор, участник в защитата на Брестката крепост през 1941 г., герой на Съветския съюз (1957 г.).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден на е на 17 (30) юни 1900 г. в село Алведино, Лаишевски район, Казанска губерния (сега Пестречински район на Република Татарстан). По националност татарин.[1][2] Произхожда от покръстени татари.[3][4] Баща му умира преди раждането му (според други източници, когато е на 1 година). Завършва Казанското централно покръстено татарско училище.[5][6][7][8] В ранната си младост е батрак (наемен селскостопански рабитник в дореволюционна Русия), на 15 години отива в Казан и постъпва като черноработник във фабрика.

Активно участва в установяването на съветската власт в Казан. През пролетта на 1918 г. е доброволец в Червената армия, воюва на Източния фронт срещу войските на Александър Колчак, след това срещу войските на Антон Деникин и бунтовниците в Северен Кавказ. След края на Гражданската война остава в армията. През 1922 г. се присъединява към РКП(б). През септември 1925 г. завършва Владикавказкото пехотно училище; жени се и осиновява момче сираче. През 1939 г. завършва Военната академия „Фрунзе“.

С чин майор е назначен за командир на 44-ти пехотен полк от 42-ра пехотна дивизия.[9]

Участник в Съветско-финландската война от 1939 – 1940 г. В края на войната неговият полк е прехвърлен в Западна Беларус, от май 1941 г. е разположен в Брест и Брестката крепост.

Отбрана на Брестката крепост и плен[редактиране | редактиране на кода]

След германската атака на крепостта той ръководи група бойци от 1-ви батальон на своя полк и малки разпръснати части от 333-ти и 125-и стрелкови полкове, начело на които се бие на укреплението при Северната порта на Кобрин; след това оглавява гарнизона на Източния форт, където от 24 юни се съсредоточават всички защитници на Кобринското укрепление.[9] Общо Гаврилов има около 400 души с две зенитни оръдия, няколко 45-мм оръдия и четирицевна зенитна картечница.

Вечерта на 29 юни 1941 г., след бомбардировката на Източния форт (една от бомбите с тегло 1,8 тона удря вътрешната подкова на форта и вероятно е причинила взривяването на склада с боеприпаси на защитниците), Гаврилов с останките на неговата група (12 души с четири картечници) се укрива в казематите (подземия). В продължение на няколко дни групата прави излети, докато не се разпръсне.

Останал сам, на 23 юли той е тежко ранен и в безсъзнание попада в плен. Според описанието на д-р Воронович, който го е лекувал в болницата:

... плененият майор беше в пълна командна униформа, но всичките му дрехи се превърнаха в парцали, лицето му беше покрито със сажди и прах и обрасло с брада. Беше ранен, в безсъзнание и изглеждаше отслабнал до крайност. Беше в пълния смисъл на думата скелет, покрит с кожа. До каква степен е достигнало изтощението, може да се съди по факта, че затворникът не можеше дори да направи преглъщане: нямаше достатъчно сила за това и лекарите трябваше да приложат изкуствено хранене, за да спасят живота му. Но немските войници, които го пленили и довели в лагера, разказали на лекарите, че този човек, в чието тяло вече едва проблясвал живот, само преди час, когато го хванали в един от казематите на крепостта, сам e приел боя с тях, хвърлял гранати, стрелял с пистолет и е убил и ранил няколко хитлеровци. Смирнов С. С. Крепост Брест, 1965 [10]

Той е държан в концентрационните лагери в Хамелбург и Равенсбрюк до май 1945 г.

След войната[редактиране | редактиране на кода]

След като е освободен от немски плен, той е изпратен във филтрационен лагер в Далечния изток. Проверката е завършена до юни 1946 г. Няма факти за сътрудничество с нацистите, фактът на доброволно предаване не е потвърден. Тезата, че Гаврилов е бил началник на японския лагер за военнопленници, никога не е потвърдена от самия него и се появява в биографията по-късно, за да обясни липсата на година и половина от биографията му. Гаврилов е изключен от Всесъюзната комунистическа партия на болшевиките поради „загубата на партийния си билет“, лишен е от военното си звание и награда – медала „XX години на Червената армия на работниците и селяните“.

След освобождаването си се завръща в Татарската АССР. В родното му село го посрещат с повишено внимание. Като бивш затворник не е взет на работа в колхоза. Самият Гаврилов казва, че съселяните хвърляли картофи след него, сякаш е предател. В търсене на работа той отива в областния център, където работи в керамична фабрика. Година по-късно заминава за Краснодар. Като бивш военнопленник той може да си намери работа само черноработник. Според показанията на жители на Славянския микрорайон на Краснодар той е почиствал помийните ями на уличните тоалетни. След това чрез нови приятели той получава работа като спедитор в Краснодарския инструментален завод.

По-късно в Краснодар той среща втората си жена със също толкова трудна съдба, която загубила семейството си и се омъжва за втори път. Те живеят в покрайнините на Краснодар в микрорайон „Славянски“, на улица „1-ва линия“, в полуземлена кирпичена къща. В тази покрайнина са се заселили много демобилизирани войници, които се опитват да се държат заедно и да си помагат, включително бивши военнопленници и затворници от концентрационни лагери. Във втория брак няма деца, но смята първата си съпруга Екатерина Григориевна и сина си за мъртви.

В началото на 50-те години писателят Сергей Смирнов, в търсене на материал за книга, започва собствено разследване на отбраната на Брестката крепост. Той намира Гаврилов и други защитници на крепостта и оповестява подвига им.

След пускането по радиото през 1955 г. на поредица от програми, наречени „В търсене на героите на Брестката крепост“, техният автор Сергей Смирнов написва през 1956 г. и публикува книгата „Брестката крепост“ през 1957 г., която показва подвига от гарнизона на крепостта. Гаврилов става народен герой. Връщат го в партията, в ранг, връщат му и наградите.

В Брест през 1956 г. тържествено се събират живите защитници на крепостта и една местна жителка разказва за съдбата на семейство Гаврилови. Първата съпруга и осиновеният син са живи. Те попадат в лагер за бежанци през юли 1941 година. Германците също имат бъркотия с огромния брой хора и Екатерина Гаврилова и Коля бягат. Те са приютени в едно от отдалечените села на Брестка област. По-късно Коля се присъединява към партизаните.

През 1952 година Екатерина Гаврилова е парализирана. През 1956 г. е настанена в Косовския окръжен дом за инвалиди. Синът Николай е открит от органите на Държавна сигурност в армията. Пьотър Гаврилов завежда първата си съпруга в Краснодар, но Екатерина живее само няколко месеца и умира през декември 1956 г. Погребана е на гробището на „Вси светии“ в Краснодар, гробът е изгубен. Екатерина не вижда повече осиновения си син Николай, тъй като той е преведен в запаса със закъснение през декември 1956 г.

С указ на Президиума на Върховния съвет на СССР от 3 януари 1957 г. за образцово изпълнение на воинския дълг при отбраната на Брестката крепост и проявената при това смелост и героизъм Петър Гаврилов е удостоен със званието Герой на Съветския съюз, с орден „Ленин“ и медал „Златна звезда“ (№ 10807).[2][11]

Впоследствие Гаврилов прави редица пътувания из СССР, активно се занимава със социална работа. Започват да го посещават делегации, режисьори и журналисти. Гаврилов получава тристаен апартамент в нова сграда. От 1968 г. до края на живота си живее в Краснодар на улица „Светлая“ 103 (през 1980 г. е преименувана на улица „Гаврилов“).

Умира в Краснодар на 26 януари 1979 г. Погребан е с военни почести на гарнизонното мемориално гробище на Брест до бойните си другари, по негово завещание.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

  • Улици в Казан, Брест, Краснодар, Иркутск и Пестрецки носят името на Гаврилов.
  • На негово име е кръстен и колхоз в родното му село Алвидино.
  • На името на П. М. Гаврилов е кръстен връх в Централен Тяншан.
  • В Алвидин, родното село на Пьотър Гаврилов, е открит музей.[12]

Отражение в изкуството[редактиране | редактиране на кода]

Филмът „Брестката крепост“ . Като майор Гаврилов Александър Коршунов След издаването през 1957 и 1959 г. на първите му книги за защитниците на Брестката крепост („Брестската крепост“ и „Героите на Брестката крепост“), С. С. Смирнов посвещава десет години на ново, значително преработено и допълнено издание на книгата „Брестка крепост“:[3]

Тази книга е плод на десетгодишна работа по историята на отбраната на Брестката крепост: много пътувания и дълги мисли, търсения на документи и хора, срещи и разговори с вас. Това е крайният резултат от тази работа.

За вас, за вашата трагична и славна борба тепърва ще се пишат разкази и повести, поеми и исторически студии, ще се създават пиеси и филми. Остави другите да го правят. Може би материалът, който събрах, ще помогне на авторите на тези бъдещи произведения. В големия бизнес си струва да бъдеш една стъпка, ако тази стъпка води нагоре.

Преди десет години Брестката крепост лежеше в забравени изоставени руини, а вие, нейните герои-защитници, бяхте не само неизвестни, но като хора, преминали в по-голямата си част през плена на Хитлер, срещнахте обидно недоверие към себе си, а понякога преживя пряка несправедливост. Смирнов С. С. Отворено писмо до героите на Брестката крепост, 1964 г

.

За нея С. С. Смирнов е удостоен през 1965 г. с Ленинска награда в областта на литературата и журналистиката. Личните мемоари на П. М. Гаврилов са публикувани два пъти в Краснодар: през 1975 и 1980 г.

В киното[редактиране | редактиране на кода]

Подвигът на майор Гаврилов е показан в редица филми:

  • Безсмъртият гарнизон. 1956 г.
  • Битката за Москва. 1985 г. (ролята на Гаврилов се играе от Ромуалдс Анцанс).
  • Брестската крепост. 2010 г. (ролята на Гаврилов се играе от Александър Коршунов).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Макаренко, А. И. Сражается крепость. Краснодар, Краснодарское книжное издательство, 1975. с. 94.
  2. а б Гаврилов Пётр Михайлович // warheroes.ru. Архивиран от оригинала на 20 февруари 2012. Посетен на 13 ноември 2022.
  3. а б Смирнов, С. С. Брестская крепость // Молодая гвардия, 1965. с. 496. Архивиран от оригинала на 29 септември 2007. Посетен на 13 ноември 2022.
  4. Кипец, А. А. Герой Советского Союза Пётр Михайлович Гаврилов // 2013. Архивиран от оригинала на 19 август 2016. Посетен на 13 ноември 2022. ISBN 978-985-553-148-8
  5. Колектив. Казанская центральная крещёно-татарская школа. Казань, Институт Татарской энциклопедии, 2006. ISBN 5-902375-03-7. с. 664 Т.3. К – Л. – С. 65.
  6. Колектив. Центральная крещёно-татарская школа // 1998. с. 51 – 304. Посетен на 13 ноември 2022. ISBN 5-900866-06-8
  7. Хабибуллин, А. А. Народы Среднего Поволжья и Приуралья: история и культура. Казань, Меддок, 2008. ISBN 5-9716-0009-5.
  8. Елдашев, Анатолий. Василий Тимофеев и крещено-татарская школа // zvezdapovolzhya.ru, 11 октомври 2012. Архивиран от оригинала на 2022-11-13. Посетен на 13 ноември 2022.
  9. а б Бресткая крепость // Большая российская энциклопедия. Архивиран от оригинала на 2022-10-19. Посетен на 11 октомври 2012.
  10. Смирнов, С.С. По следам нового героя. Москва, Раритет, 2000. ISBN 5-85735-119-7. с. 406.
  11. Указ Президиума ВС СССР от 03.01.1957 о присвоении звания Героя Советского Союза
  12. Музей Героя Советского Союза П. М. Гаврилова в д. Альвидино // tatpestrecy.ru. Архивиран от оригинала на 16 декември 2010. Посетен на 13 ноември 2022.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Гаврилов, Пётр Михайлович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​