Румен Родопски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Румен Родопски
български народен певец
Роден: 1943 г. (76 г.)

Румен Родопски е изтъкнат български изпълнител на родопски народни песни и на авторски песни в традиционен родопски стил.

Животопис[редактиране | редактиране на кода]

Румен Родопски е роден през 1943 г. в село Баните, Смолянско[1]. Научава много автентични родопски песни от 18 век от баба си. Навремето мъжете изпълнявали тези песни когато се завръщали в селото си след приключване на сезонната лятна работа, като по този начин известявали на своите жени, че се прибират у дома.

Едва на 16 години, при масово изселване от района на Баните, певецът се преселва със семейството си в карловското село Христо Даново. През целия си живот обаче Румен Родопски винаги определя себе си като родопчанин. Раздялата с родния край е трудна и мъчителна и по-късно певеца приема фамилията Родопски.

През 2006 г. името на Румен Родопски се нарежда до тези на Валя Балканска и Стефка Съботинова при допитването на БНТ за великите българи.

Почетен гражданин[редактиране | редактиране на кода]

  • За известно време Родопски преподава фолклор в университета на Сиатъл на студенти от цял свят. Уроците му по родопски фолклор са практически, с преводач. При заминаването си от града е изпратен с голям заключителен концерт и обявен за почетен гражданин на Сиатъл, а 17 януари е обявен за празник на българския фолклор.
  • През май 2006 г. той е обявен за почетен гражданин на смолянската община Баните по случай 35-годишната му творческа дейност и неговата "Песен за Баните" от репертоара му с оркестър "Родопски извори".[2]

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1967 г. Румен Родопски заедно с братята и сестрите си създава оркестър "Родопски извори". Изнася концерти в Съветския съюз (1978), Португалия и Испания, където е на турне с Караджовската тройка и Татяна Събинска (1979), Израел и ОАЕ (1989) заедно с група „Балкана“). В Англия и Шотландия, които посещава през 1987 г. с трио „Българка“, Костадин Варимезов и Огнян Василев, е издадена плоча с техни изпълнения и са направени записи в Би Би Си и Лондонската телевизия.

При негов гастрол в САЩ през 1990-те години певецът е обявен за почетен гражданин на Сиатъл, а 17 януари е обявен за празник на българския фолклор. Самият Родопски преподава фолклор в местния университет. През есента на 1996 г. заедно с група "Балкански гласове" прави турне в САЩ, където за 3 месеца изнася концерти в почти всеки щат[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България