Самарско метро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пътна схема на Самарското метро

Самарският метрополитен (на руски: Самарский метрополитен) е системата от линии на метрото в град Самара, Русия.

Влиза в експлоатация на 26 декември 1987 г. То става 5-тото метро в Русия и 12-то на територията на бившия СССР. Има 1 линия,с дължина 11,4 км, на която са разположени 9 станции. От тях 8 са подземни и 1 е наземна станция.

История[редактиране | редактиране на кода]

Към разработването на техническия проект на метрото в гр. Самара (тогава: Куйбишев) се пристъпва през ноември 1977 г. Проектът е възложен на института "Метрогипротранс" към Министерството на транспортното строителство на СССР, а работната документация — на неговия филиал "Горьковметропроект", гр. Горки (днес: Нижни Новгород).

През септември 1980 г. започва строителството на тунелите в участъка между МС "Проспект Ленин" (бъдещата "Росийская")и МС "Октябрская" (бъдещата "Алабинская"). Но, след като е построен един тунел, участъка е консервиран, а вместо него започва изграждането на друг участък, започващ от Юнгородок, където се намират големите промишлени предприятия на града. В края на 1980 г. строителството на първата станция в Юнгородок е започнато, а първият щит (тунелопробивен комплекс) е монтиран през септември 1981 г. и започва прокопаването на тунелите. По план е трябвало първата линия да бъде открита по случай 70-годишнината от Октомврийската революция (1987 г.).

На 6 ноември 1987 г. е пуснат пробният рейс, а на 25 декември е подписан Акта за приемането на Първата линия, с 4 станции. На 26 декември 1987 г. метрото влиза в експлоатация и става 12-тото метро в СССР. До този момент метрополитени има в Москва, Ленинград, Киев, Тбилиси, Баку, Харков, Ташкент, Ереван, Минск, Горки, Новосибирск.

Хронология на откритите участъци[редактиране | редактиране на кода]

Участък Дата на откриването Дължина
Юнгородок  — Победа 26 декември 1987 г. 4,5 км
Победа — Советская 31 декември 1992 г. 1,6 км
Советская — Спортивная 25 март 1993 г. 1,4 км
Спортивная — Гагаринская 30 декември 1993 г. 1,5 км
Гагаринская — Московская 27 декември 2002 г. 1,3 км
Московская — Росийская 26 декември 2007 г. 1,1 км
Росийская — Алабинская 26 декември 2014 г. 1,3 км
Всичко: 10 станции 12,7 км

Перспективи[редактиране | редактиране на кода]

Според перспективните планове, метрото в град Самара би трябвало да разполага с 3 линии. (Виж схема)

Първа линия[редактиране | редактиране на кода]

Срокове за предаване на бъдещи станции :

  • "Алабинская" - в експлоатация - 26 декември 2014 г.
  • "Самарская" - проект (2016)
  • "Театралная" - проект
  • На участъка "Юнгородок" — "Кировская": "Криля Советов"- проект (2016).След изграждането на станцията, "Юнгородок" (намираща се до депото) ще бъде закрита.

Завършването на първия етап (до 2015 г.) трябва да осигури свързването на промишлената зона с културния и административен център на града.

Втора линия[редактиране | редактиране на кода]

Планираната Втора линия включва 11 станции и електродепо : ВокзалнаяКлиническаяМосковская-2РеволюционнаяОрловскаяXXII ПартсъездаТитовскаяИпподромТашкентскаяЗоопарк18-ти километър. (Названията на станциите са условни)

Трета линия[редактиране | редактиране на кода]

Третата линия е перспективна и названия на станциите и трасе за нея още няма утвърдени. За нейното строителство се споменава още в първите планове на метрото. По-късно от нея се отказват. В днешни дни идеята за линия на метрото в самарското заречие (на другия бряг на реката) отново е възродена, във връзка с националния проект "Достъпно жилище". Срокове за изграждането ѝ, обаче, не се споменават.

Подвижен състав[редактиране | редактиране на кода]

Метрото в Самара се обслужва от четиривагонни композиции метровагони от типа 81-717/714. Има изградено едно депо, разположено до МС "Юнгородок".

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Метро в Русия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]