Самюъл Морз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Самюъл Морз
Samuel Morse
американски изобретател

Роден
Починал
2 април 1872 г. (80 г.)
Националност Флаг на САЩ САЩ
Научна дейност
Образование Yale College;
Кралска академия по изкуствата
Известен с Апарат на Морз, морзова азбука
Семейство
Съпруга Лукриша Уокър (ж. 1818 –1825)
Елизабет Грисуолд (ж. 1848 – 1872)
Подпис Samuel Morse signature.svg
Самюъл Морз в Общомедия

Самюъл Финли Бриз Морз (на английски: Samuel Finley Breese Morse) е американски изобретател и художник. Най-известен е с изобретяването на електромагнитния пишещ телеграф („Апарат на Морз“) и „Морзовата азбука“.

На 24 май 1844 г. е изпратено първото съобщение между Вашингтон и Балтимор, по способа на Морз, с текст „Ето какво създаде Бог“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Морз като млад художник

Роден е на 27 април 1791 г. в Чарлстаун близо до Бостън, Масачузетс, САЩ, първо дете на пастора и географ Джедидая Морз и на Елизабет Ан Морз. Бащата е проповедник на калвинизма, поддръжник на Федерацията и пуританин (строго спазване на съботата). Радетел за съюз с Англия по отношение на една силна централна власт. Семейството силно вярва в тези ценности и възпитава сина си на калвинистки добродетели и морал.

Още от младежките си години той се отличава с любознателност, готви се за кариера на живописец и за изучаването ѝ през 1811 г. е изпратен от родителите си в Европа. През 1813 Морз представя в Лондонската кралска академия картината „Умиращия Херкулес“, удостоена със златен медал.

Освен живопис Морз изучава и скулптура, но когато се връща в родината през 1815 г., е принуден да се занимава с портретна живопис, даваща му възможност да работи върху предпочитаните от него исторически картини. През 1825 г. Морз основава в Ню Йорк дружество на живописци – (National Academie of Sesing), което го избира за президент и през 1829 го изпраща в Европа да изучава рисувалните школи на Стария континент.

По време на това пътешествие Морз се запознава с Луи Дагер и се заинтригува от откритията в областта на електричеството и галванизацията, което го насочва към изобретяването на телеграфа, оказал се много практичен. През 1836 г. Морз представя телеграфа пред публика. Правителството на САЩ дава на Морз субсидия в размер на 30 хил. долара през 1843 г. за построяването на пробна телеграфна линия между Вашингтон и Балтимор.

Телеграфът на Морз от 1837 г. Пази се в музея на Франс Телеком

Първото телеграфно съобщение, изпратено на 24 май 1844 г. от сградата на Върховния съд във Вашингтон до гарата в Балтимор, гласи:

What hath God wrought!
(на български: Ето какво стори Бог![1])

— Числа, 23:23

През 1851 г. германска комисия по устройството на телеграфа оценява преимуществата на „апарата на Морз“ и той е въведен в Германия за общо използване. През 1858 г. Морз получава от 10 европейски държави за своето изобретение 400 хил. франка.

Умира на 2 април 1872 г. в своя дом на 5-та и 22-ра улица в Ню Йорк на 81-годишна възраст. Погребан е в гробището „Грийн Ууд“ в район Бруклин. [2]

Галерия с творби на Самюъл Морз[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Библията на български
  2. Проф. Самюъл Финли Бриз Морз.. // Ню Йорк Таймс, 3 април 1872. Посетен на 2007-07-21. Професор Морз почина миналата вечер, в 20 часа. Очаква се хиляди хора да изпратят изтъкнатия учен в последния му път.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]