Свети Врач (празник)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Св. Врач)
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Врач.

Свети Врач
Свети Врач
Тип народен и църковен
Дата 1 юли
Обичаи Врачки и баячки, народни лечители разпределят и сортират набраните билки на Еньовден и изсъхнали вече билки. Жените не работят нищо.

Свети Врач е народен и църковен празник, честван на 1 юли и посветен на светите братя безсребреници Кузма и Дамян, ден на билкарите и лечителите.

Много чудни изцеления преписват преданията на двамата братя лечители. Много предания разказват за тяхната безкористност и вярност към клетвата – да лекуват единствено с името Божие и в името на живота, без да взимат и грош за това.

Веднъж излекували една богата и пребогати жена – Паладия – от тежка и неизлечима болест. Дълго им се молила тя да ги възнагради, какви ли не скъпи дарове им предлагала. Накрая по-малкия Дамян склонил да вземе 3 яйца – като знак и символ на Светата троица. Разсърдил се Кузма, отрекъл се от него пред всички – в един гроб с брат му да не го полагат. Станало така, че Кузма умрял пръв, а когато и Дамян го последвал, хората все пак решили, че е тежка тази клетва за двамата братя, които цял живот заедно церели, заедно радост и живот давали. Положили ги в един гроб. Гробът им е в Сирия и досега се почита.

Празникът[редактиране | редактиране на кода]

Българинът нарича летния празник на двамата братя „Свети Врач“. На него празнуват всички врачки, баячки, народни лечители и билкари. Ако на 1 юли някой види рано призори странни жени да редят и да подреждат треви на купчинка, познава ги веднага – разпределят билките, събрани на Еньовден, подреждат ги за различни болести, оставят ги за годината, която идва.

Ритуали[редактиране | редактиране на кода]

  • Вечерта срещу празника болни, недъгави и слепи отиват и преспиват в църква или параклис на светците. Сутринта се мият с лековита вода от аязмата. Обрича се и курбан на лечителите.
  • Меси се хляб и се раздава за здраве.
  • Врачки и баячки, народни лечители разпределят и сортират набраните билки на Еньовден и изсъхнали вече билки.

Забрани[редактиране | редактиране на кода]

  • Жените не работят нищо, за да не се разболеят семействата им и домашните животни.
  • Народните лечители не работят на празника на своите покровители, защото „няма да им се хване лекът“.

Именници[редактиране | редактиране на кода]

Дамян, Дамянка, Козма, Даме, Дамо, Дамчо, Дамянко, Дама, Дамица, Дамяна, Кузма, Кузман, Кузмен, Кузмин, Кузмо, Кузо.