Секретариат за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа

Секретариатът за сътрудничество между Китайската народна република и страните от Централна и Източна Европа (16+1) е китайски орган, създаден през 2013 г. от китайското Министерство на външните работи с цел комуникация и координация на сътрудничеството между Китай и страните от ЦИЕ. Неговата мисия е да подготвя срещите на високо равнище на лидерите на съответните страни, както да организира икономически и търговски форуми и да координира и прилага съответните договорености, постигнати на тези срещи.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Ръководство[редактиране | редактиране на кода]

Секретариатът се състои от генерален секретар, изпълнителен секретар и заместник-генерален секретар:

 • Генерален секретар – Уан Чао, заместник-външен министър на КНР,
 • Изпълнителен сектерат – Чън Ши, директор дирекция „Европейски въпроси“ в МВнР на КНР,
 • Заместник-генерален секретар – Лу Шан, съветник в дирекция „Европейски въпроси“ в МВнР на КНР.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

Понастоящем Секретариатът има 24 членове, а именно:

 • Министерството на външните работи
 • Международен отдел към Централния комитет на Китайската комунистическа партия
 • Националната комисия за развитие и реформи
 • Министерството на образованието
 • Министерството на науката и технологиите
 • Министерството на промишлеността и информационните технологии
 • Министерството на Финанси
 • Министерство на транспорта
 • Министерството на земеделието
 • Министерството на търговията
 • Министерството на културата
 • Комисията по здравеопазване и семейно планиране
 • Народна банка на Китай
 • Държавна администрация на печата, публикациите, радиото, филм и телевизията на КНР
 • Агенцията по туризъм
 • Железопътна агенция
 • Агенция за гражданска авиация
 • Централният комитет на Комунистическата младежка лига
 • Китайския съвет за насърчаване на международната търговия (CCPIT)
 • Китайска народна асоциация за приятелство с чужди държави
 • Индустриална и търговска банка на Китай (ICBC)
 • Китайска банка за развитие
 • Банка за износ и внос на Китай (China EximBank)
 • Китайска железопътна корпорация

Секретариатът се намира в европейския отдел на Министерството на външните работи и се занимава с ежедневни дела.

Страните от Централна и Източна Европа назначават национални координатори, които да координират със Секретариата и да работят съвместно за насърчаване на сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Среща в Будапеща – Ли, Орбан, Борисов

Срещи на върха между Китай и страните от ЦИЕ[редактиране | редактиране на кода]

Изследователски фонд между Китай и страните от ЦИЕ[редактиране | редактиране на кода]

На първата среща на лидерите между Китай и страните от ЦИЕ през 2012 г. във Варшава премиерът на Китай Вън Дзябао престави 12 мерки за насърчаване на сътрудничеството между Китай и Централна и Източна Европа. Сред тях е предложение за създаване на изследователски фонд между Китай и страните от ЦИЕ, за който Китай се ангажира да предоставя от 2013 г. по 2 млн. юана годишно.

Създаването на фонда има за цел да насърчава и подкрепя експерти, учени и мозъчни тръстове, както и други лица и институции от 16-те ЦИЕ страни и Китай, които изучават отношенията между Китай и Централна и Източна Европа, както и насърчаване на сътрудничеството и академичните обмени. Секретариатът за сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа отговаря за управлението на фонда.

Експерти, учени и мозъчни тръстове и други лица и институции от Китай и 16-те европейски държави са добре дошли да кандидатстват за субсидии от фонда.

Основни мерки за сътрудничество[редактиране | редактиране на кода]

1. Създаване на Секретариат за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Секретариатът ще се намира в китайското Министерство на външните работи и ще отговаря за комуникацията и координацията по въпроси, свързани със сътрудничеството, подготовката за срещи на лидерите на страните, както и бизнес форумите и изпълнението на съответните резултати. 16-те страни от Централна и Източна Европа, в съответствие с принципа на доброволчеството, ще определят отдел и координатор, който да участва в работата на Секретариата.

2. Създаване на специална кредитна линия от 10 млрд. щатски долара, част, от които ще бъдат заеми с концесия, с акцент върху проекти за сътрудничество в области като инфраструктура, високи и нови технологии и зелена икономика. 16-те страни от Централна и Източна Европа могат да подадат заявление до Китайската банка за развитие, Банката за износ и внос на Китай, Индустриална и търговска банка на Китай, Китайската банка за строителството, Bank of China, China CITIC Bank.

3. Създаване на фонд за инвестиционно сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа с цел набиране на 500 млн. щатски долара на първия етап.

4. Изпращане на мисии от Китай за насърчаване на търговията и инвестициите в страните от Централна и Източна Европа и предприемане на конкретни стъпки за напредък в двустранните икономически сътрудничества и търговия. Китай цели чрез активна работа с всяка една страна от ЦИЕ, да увеличи общата търговия между Китай и всяка страна до 100 млрд. щатски олара до 2015 г.

5. Китай, в духа на реалните условия и нужди на страните от Централна и Източна Европа, ще насърчава китайските предприятия да си сътрудничат със съответните държави, за да създадат една икономическа и технологична зона във всяка страна през следващите пет години. Китай ще продължи да насърчава и подкрепя повече китайски предприятия да участват в развитието на съществуващите икономически и технологични зони в съответните страни.

6. Китай е готов активно да проучи финансовото сътрудничество с 16-те държави от Централна и Източна Европа и да създаване на банкови клонове във всяка страна с цел подобряване на подкрепата и услугите за практическо сътрудничество.

7. Създаване на експертна консултативна комисия за изграждане на транспортна мрежа между Китай и страните от Централна и Източна Европа. С Китайското министерство на търговията като координатор и 16-те страни от Централна и Източна Европа, които участват на доброволна основа, Китай и европейските страни ще проучат изграждането на регионални демонстрационни мрежи по магистрали или железопътни линии чрез създаване на съвместни предприятия и други средства.

8. Предложение за провеждане не форум за културно сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа през 2013 г. в Китай и в този контекст да се провеждат редовни срещи на високо равнище и експерти по културата, културните фестивали и тематичните дейности.

9. Осигуряване на 5000 стипендии за 16-те страни от Централна и Източна Европа през следващите пет години. Подкрепяне на програмата "Институт Конфуций в класните стаи“ в 16-те страни и покана на 1000 студенти от съответните страни да изучават китайския език в Китай през следващите пет години. Укрепване на университетските обмени и съвместните академични изследвания и да се изпратят 1000 студенти и учени в 16-те страни през следващите пет години. Министерството на образованието в Китай планира да бъде домакин на диалог за образователната политика с държавите от Централна и Източна Европа през 2013 г.

10. Предложение да се създаде съюз за насърчаване на туризма между Китай и страните от Централна и Източна Европа, който ще бъде координиран от Агенция по туризъм в Китай и ще бъде отворен за участие на органите на гражданската авиация, туристическите агенции и авиокомпаниите на съотвените две държави. Целта е да се засили взаимното насърчаване на бизнеса и развитието на съвместни туристически дестинации и да се проучи възможността за отваряне на директни полети между Китай и 16-те страни от Централна и Източна Европа. Агенцията по туризъм в Китай планира да съорганизира промоция на туристически продукти за Китай и страните от Централна и Източна Европа по време на Международния турски марш на Китай, който ще се проведе в Шанхай през 2012 г.

11. Създаване на фонд за изследвания на отношенията между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Китай е готов да предоставя 2 млн. юана годишно за подкрепа на академичния обмен между изследователски институти и учени от двете страни.

12. Китай планира да бъде домакин на първия форум на младите политически лидери от Китай и страните от Централна и Източна Европа през 2013 г. и да покани представители на младежта и от двете страни на форума за засилване на взаимното разбирателство и приятелство.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

www.china-ceec.org

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]