Сихоте Алин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Сихоте Алин
Сихотэ-Алинь
Есен в Сихоте Алин
Есен в Сихоте Алин
Общи данни
Местоположение Флаг на Русия Русия
Приморски край
Хабаровски край
Най-висок връх Тордоки Яни
Надм. височина 2090 m
Геология
Възраст мезозойска ера
Сихоте Алин в Общомедия
Тревната растителност тук достига височина до 3,5 m
Сихоте Алин
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
В регистъра Central Sikhote-Alin
Регион Европа и Северна Америка
Държава Флаг на Русия Русия
Тип Природно
Критерии i, ii, iv, vi
Вписване 2001  (25та сесия)
Сихоте Алин в Общомедия

Сихоте Алин (на руски: Сихотэ-Алинь) е планински хребет в Далечния изток на Русия, разположен по протежение на тихоокеанското крайбрежие. Разпростира се на 1200 km североизточно от Владивосток на територията на Приморски и Хабаровски край. Той е вододелна граница между река Амур и тихоокеанското крайбрежие. Планинската верига е с ширина до 250 km. Най-висок връх е Тордоки Яни (2 077 m).

В недрата на Сихоте Алин се намират залежи от злато, олово и други цветни метали. Има и големи залежи от кафяви въглища. Предпланинските му части представляват базалтови плата. На юг и изток образува множество хребети, а на запад – многочислени долини и котловини.

Растителността в Сихоте Алин е изключително разнообразна. В южната и централната част на височина до около 500 m представлява широколистна тайга с преобладаващи манджурски видове растения. Северната част представлява хвойнови гори. В по-високите части растителността има тундров характер.

До началото на 80-те години в предпланините на Сихоте Алин живее ендемичен подвид на леопарда, наречен амурски леопард. Сибирският тигър е друг подвид голяма котка, обитаваща района. От ендемичната растителност се срещат хвойната микробиота и олгинска лиственица.

На територията на Сихоте Алин се намира Сихоте Алинският резерват.

През 2001 г. Сихоте Алин е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО като природен обект. Това е четиринадесети поред обект от Русия, включен в списъка. [1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]