Снотра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

В скандинавската митология Снотра (нордически: Snotraумна) е богиня, свързана с мъдростта. Снотра е спомената в Прозаичната Еда, написана от Снуре Стурлусон през XIII век.

Прозаична Еда[редактиране | редактиране на кода]

В глава 35 от книгата Гюлфагининг от Прозаичната Еда Висок дава кратко описание на 16 асини. Снотра е тринадесета в списъка и според Висок тя е „мъдра и любезна“. В допълнение той съобщава, че мъдър човек или жена могат да бъдат наречени снотр според името на богинята. В книгата Скалдскапармал от Прозаичната Еда Снотра е включена в списък от 27 имена на асини. Освен тези два източника богинята не е спомената никъде другаде.

Теории[редактиране | редактиране на кода]

Анди Орчард и Рудолф Зимек твърдят, че Снотра може да е измислена от Снуре, след като не е спомената никъде извън Прозаичната Еда, написана собственоръчно от него. Орчард смята, че Снуре може да е имал достъп до изгубен източник и малкото информация, която той представя, може да се извлече от значението на името ѝ.

Според Зимек, Снуре може просто да е измислил Снотра от нордическата дума snotr (умен, мъдър) и да я е „поставил измежду другите маловажни богини“. Зимек също пише, че богините Снотра, Сага, Хлин, Сьофн, Вар и Вьор трябва да бъдат смятани за слабо различаващи се асини, представляващи „женски защитни божества“, които са отговорни за „специфична област от личната сфера.“

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Snotra“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.