Фимбулвинтер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

В скандинавската митология Фимбулвинтер (от нордически: Fimbulvetr) представлява прелюдия към събитията от Рагнарьок. Фимбулвинтер е всъщност три последователни зими, през които снегът идва от всички страни и няма други сезони. През това време ще има безброй войни и братя ще избиват братя.

Префиксът „fimbul“ означава „големият/великият“, така че правилният превод на думата би бил „великата зима“.

Съществуват няколко извести предположения за това дали тази част от митологията не е свързана с промените в климата, случили се в скандинавските страни към края на скандинавската бронзова епоха или около 650 г. пр. Хр. Преди тази промяна по тези северни земи е значително по-топло.

В Дания, Норвегия и Швеция думата се използва и когато се говори за необикновено дълга и студена зима.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Fimbulvert“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.