Софроний Пречистански

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Софроний
български духовник

Роден
1840 г.
Починал
1 октомври 1911 г. (71 г.)

Религияправославие

Софроний е български духовник, деец на Българското възраждане в Македония, игумен на Кичевския манастир „Света Богородица Пречиста“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Архимандрит Софроний е роден около 1840 година в кичевското село Вранещица, тогава в Османската империя. Постриган е за монах от игумена на Кичевския манастир Козма Дебърски. През 1874 г. Козма е заточен и заместен от архимандрит Хаджи Симеон от село Лазарополе и Софроний напуска манастира и става свещеник в българската църква в Цариград „Свети Стефан“. След две години се връща в манастира.[1] В 1884 година става игумен на манастира и остава такъв до края на живота си в 1911 година. През неговото игуменство в 1888 година е построено новото модерно училище в манастира и финансовото му положение е укрепено, така че да може да издържа българските училища в Кичево.[2] Член е на Кичевската българска община.[3]

Архимандрит Софроний подпомага с пари и Вътрешната македоно-одринска революционна организация[4] и става член е на Кичевския околийски революционен комитет заедно с учителката Донка Чешмеджиева, търговеца Насте Бунгуров и учителя Лука Джеров.[5]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николов, Тома. Спомени от моето минало. София, Издателство на Отечествения фронт, 1989. с. 12.
  2. Албум-алманах „Македония“, София, 1931, стр.717
  3. Шапкарев, Петър. Автобиография на Иван Нелчинов // Македонски преглед XVII (4). София, Македонски научен институт, 1994. с. 128.
  4. Силяновъ, Христо. Освободителнитѣ борби на Македония. Т. I. Илинденското възстание. София, Издание на Илинденската организация, 1933. с. 315.
  5. Татарчев, Христо. Спомени от миналото. – В: Борбите в Македония и Одринско. София, Български писател, 1981. с. 89.