Бризеида: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
225 байта добавени ,  преди 1 година
м
шаблон, форматиране; форматиране: интервал, нов ред (ползвайки Advisor)
м (Bot: Automated text replacement (-\"\[\[([а-яА-Я0-9,\.\–\-\s]*?)\]\]\" +„\1“, -\"([а-яА-Я0-9,\.\–\-\s]*?)\" +„\1“))
м (шаблон, форматиране; форматиране: интервал, нов ред (ползвайки Advisor))
 
{{Литературен герой
{{без източници}}
| картинка =
[[Файл:Briseis| Phoinixпояснение Louvre G152.jpg|мини|280px| = Бризеида и [[Феникс (Илиада)|Феникс]], наставникът на [[Ахил]]. [[Лувър]] (G 152)]]
'''Бризеида''' ([[гръцки език|гр.]]: Βρισηίδα; истинско име '''Хиподамия'''; „Бризеида“ означава буквално „Бризова, дъщеря на Бриз“) – в [[древногръцката митология]] е дъщеря на Бриз, владетел на съюзния на Троя град Лирнес. Според „[[Илиада]]“, на деветата година от обсадата на [[Троя]], Ахил превзема града, убива съпруга на Бризеида Минес и нейните братя, а нея пленява. Впоследствие при подялбата на плячката, Бризеида остава при Ахил, а пленената в съседния град Хриза [[Хризеида]] е дадена на [[Агамемнон]]. Въпреки че цялото ѝ семейство е избито от гърците, Бризеида се влюбва в Ахил и не след дълго става неговата любима наложница. След като [[Хриз]], баща на Хризеида и жрец на бог [[Аполон]], не успява да откупи дъщеря си въпреки горещите си молби, той се обръща към Аполон за помощ и богът изпраща мор в гръцкия лагер. Принуден от обстоятелствата и другите гръцки вождове, Агамемнон връща Хризеида на баща ѝ, но в замяна отнема Бризеида от Ахил, което става причина за гнева на последния и отказът му да участва в бойните действия занапред.
| описание = героиня от [[древногръцката митология]]
}}
 
'''Бризеида''' ({{lang|el|Βρισηίδα}}; истинско име '''Хиподамия'''; „Бризеида“ означава буквално „Бризова, дъщеря на Бриз“) – в [[древногръцката митология]] е дъщеря на Бриз, владетел на съюзния на [[Троя]] град Лирнес.
Това е и началото на поемата „Илиада“, която описва събитията след този разрив в ахейската войска.
 
'''Бризеида''' ([[гръцки език|гр.]]: Βρισηίδα; истинско име '''Хиподамия'''; „Бризеида“ означава буквално „Бризова, дъщеря на Бриз“) – в [[древногръцката митология]] е дъщеря на Бриз, владетел на съюзния на Троя град Лирнес. Според „[[Илиада]]“, на деветата година от обсадата на Троя, [[ТрояАхил]], Ахил превзема града, убива съпруга на Бризеида Минес и нейните братя, а нея пленява. Впоследствие при подялбата на плячката, Бризеида остава при Ахил, а пленената в съседния град Хриза [[Хризеида]] е дадена на [[Агамемнон]]. Въпреки че цялото ѝ семейство е избито от гърците, Бризеида се влюбва в Ахил и не след дълго става неговата любима наложница. След като [[Хриз]], баща на Хризеида и жрец на бог [[Аполон]], не успява да откупи дъщеря си въпреки горещите си молби, той се обръща към Аполон за помощ и богът изпраща мор в гръцкия лагер. Принуден от обстоятелствата и другите гръцки вождове, Агамемнон връща Хризеида на баща ѝ, но в замяна отнема Бризеида от Ахил, което става причина за гнева на последния и отказът му да участва в бойните действия занапред. Това е и началото на поемата „Илиада“, която описва събитията след този разрив в ахейската войска.
Във филма „Троя“ Бризеида е представена от актрисата Роуз Бърн.
 
== В киното ==
* Във [[Троя (филм)|филма „Троя“]] Бризеида е представена от актрисата [[Роуз Бърн]].
 
== Източници ==
<references />
* „[[Илиада]]“, [[Омир]]
{{мъниче|гръцка митология}}
{{Герои в „Илиада“}}

Навигация