Разлика между версии на „Флопи-дисково устройство“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
(-МЕП)
Най широко-разпространение имат моделите от 3,5", изместили тези от 5,25"/8".
 
То се състои от записващо/четяща глава, управляваща логика, шпинделен двигател и позиционер (най-често стъпков двигател). Магнитната записващо-четяща глава работи при условията на пълен контакт между глава и магнитен диск. Запаметяващите устройства са с едностранен или двустранен запис и съответно магнитните глави са едностранни и двустранни. При едностранният запис посредством притискащо кече, а при двустранният чрез притискане на двете глави с пружина се осъществява притискането на магнитните глави към флопи диска.
То се състои от четяща глава, управляваща логика и позиционер (най-често стъпков двигател).
 
В началото на [[21 век]] флопидисковите устройства постепенно са изместени от презаписваеми [[компактдиск]]ове, а по-късно и [[флаш-памет]]и, преносими [[твърд диск|твърди дискове]] и други.
 
==Производство в България==
Запаметяващите устройства на гъвкав магнитен диск се произвеждат в [[ДЗУ]] Стара Загора , първоначално за покриване на нуждите на персоналните компютри , произвеждани в Правец, а последствие за други изделия. Организира се производството на шпинделни, стъпкови двигатели и магнитни глави. Прозведат се 8 инча и 5.25 инча устройства. Изгражда се завод за ЗУГМД (флопи дискови устройства) в град Чирпан.
 
== Виж още ==
Анонимен потребител

Навигация