Разлика между версии на „Старогръцка трагедия“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
Така, съчетавайки веселието и страстите със сериозността и хармонията, се зародила трагедията. {{cite book |title= „Трагическият мит може да се разбере само като превъплъщение на Дионисиевата мъдрост в образи с помощта на Аполонови художествени средства” |last= |first= |authorlink= |coauthors= |year= |publisher= |location= |isbn= |pages= |url= |accessdate=}} ''(“Раждането на трагедията”)''.
* Гибелта на трагедията, Ницше свързва със [[Сократ]] - с въвеждането на [[логика]]та, с появата на [[ирония]]та и оптимизма.
 
== Древногръцки театър ==
 
=== Устройство и разположение ===
[[Старогръцки театър|Атическият театър]] е разположен до [[Акропол]]а на югоизточния хълм на Атина. Построен е така, че от него да се вижда морето и природата наоколо.
Театърът има три основни части – орхестра, театър и скена.
* ''<u>Орхестрата</u>'' е кръгла площадка, където стои хорът и по средата на която има жертвеник за бог Дионис. Идва от думата ''„orcheisthai“'' - „танцувам, извършвам мимически телодвижения“, название идващо от една от основните функции на хора.
* ''<u>Театър</u>'' се наричат местата на зрителите. Думата идва от ''„theasthai“'' - „гледам“. Едва през V век това название започва да се употребява за цялата постройка. Най-често театърът окръжава във формата на подкова площадката на орхестрата.
* ''<u>Скената</u>'' представлява постройка, в която се държат театралните декори и костюми. Между нея и театъра се оставят широки проходи, наречени ''пароди'', от където влизат зрителите преди да започне представлението и от където излизат актьорите и хорът по време на представлението.
Постепенно в театралните представления възникнали съществени промени. Хорът изгубил връзка с действието и песните му започнали да се изпълняват като незадължителен елемент от трагедията. Тогава се изгубила връзката на актьорите с орхестрата и се появила необходимостта те да се издигнат на по-видно място. Затова започнала да се прави висока тясна сцена пред постройката на скената, около три метра над нивото на орхестрата.
=== Хор и актьори ===
Първоначално главното действащо лице в трагедията бил ''хорът'', който се състоял само от мъже. Често песните му изразявали възгледите на онази обществена група, на която симпатизирал авторът. Според [[Шлегел]] хорът е „идеалният зрител“.
Първите ''актьори'' били самите автори на произведенията, но с времето броят на актьорите се увеличил на двама, после на трима и станало необходимо участието и на други лица. В началото те били любители, но с развитието на театралното изкуство започнали да се появяват професионални актьори с изработена техника и индивидуален начин на игра. Образували се професионални съюзи на „майсторите на Дионис“ (както се наричали актьорите тогава). Техниката на актьорското изпълнение в много отношения станала образец за ораторите и затова и днес [[реторика]]та построява раздела си за ораторското изпълнение върху опита от играта на актьорите.
=== Костюми ===
Всички костюми в трагедиите били направени така, че да излъчват величественост. Когато трябвало да се придаде висок ръст на изобразяваните герои, това се постигало с помощта на ботуши с много високи подметки, наречени ''котурни'', с буйни големи коси на главата и дебели подложки под дрехите.
Актьорите слагали '''<u>маски</u>''', които предавали само типичното изражение на героя и, разбира се, правели впечатление на пълна неподвижност. В различните моменти на трагедията маските се сменяли (Например след ослепяването си [[Едип]] излиза с нова маска). Всички маски били с отворени усти, за да може свободно да излиза гласът на изпълнителя.
=== Декори ===
Изнамирането на декорите Аристотел приписва на Софокъл. Декорите представлявали изрисувани дъски, които се изтегляли от странични постройки (''параскении''). Но въпреки примитивността на техниката на гръцкия театър, той разполагал с редица машини, които позволявали вдигане, спускане и летене във въздуха. (''deus ex machina'' – “Богът машина”, ''„Харонова стълба“'' – благодарение, на която се появявали призраци изпод земята )
 
{{редактирам}}

Навигация