Разлика между версии на „Охридско езеро“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Премахнати редакции на 213.149.149.143 (б.), към версия на Vodenbot
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
м (Премахнати редакции на 213.149.149.143 (б.), към версия на Vodenbot)
Етикет: Отмяна
}}
 
'''Охридското езеро''' е най-дълбокото [[езеро]] на [[Балкански полуостров|Балканския полуостров]], разделено между [[Република Македония]] и [[Албания]]. През 1980 година езерото заедно нещос синеговото тамМММкрайбрежие и [[град]] [[Охрид]] са обявени от [[ЮНЕСКО]] за световно културно и природно наследство.
с неговото крайбрежие и [[град]] [[Охрид]] са обявени от [[ЮНЕСКО]] за световно културно и природно наследство.
 
== Географски и геологични характеристики ==
След пъстървовите, най-голям дял в улова на риба в езерото има плашицата (Alburnus albidus alborella Fillipi), която е от рода на уклейките (Alburnus).
 
Европейската змиорка (Anquilla anquilla) или ягулата, както я наричат охридчани, също е традиционен улов за рибарите в езерото. Тя не е ендемичен вид за ОхридскоОхридското езеро. След размножаването си в [[Саргасово море]] тя се придвижва до [[Адриатическо море|Адриатическо]] и по река [[Черни Дрин]] достига езерото. През 60-те години на ХХ век обаче, с изграждането на хидроцентрала на [[Черни Дрин]] естественият път на змиорката е прекъснат. Днес присъствието ѝ в Охридското езеро зависи изцяло от човека. Всяка година закупени от чужбина млади ягули се пускат в езерото, а средствата се заплащат от „[[Електрани на Македония]]“, което е собственик на [[Шпиле (водноелектрическа централа)|хидроцентралата]].
 
== Екологична стабилност на езерото ==

Навигация