Разлика между версии на „Квестор (Древен Рим)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (robot Adding: da:Kvæstor)
{{Древен Рим}}
'''Квестор''' (от [[латински език|лат.]] quaestor, от quaerere — букв. «разследва») е избираема длъжност по време на [[Римска република|Римската република]], в чиито задължения влиза контрола над хазната и финансовите дела на държавата, армията и офицерите. Длъжността може да бъде датирана от времето на [[Седемте царе на Рим|царете на Рим]].
Първоначално квесторите били двама, но от 421 пр.н.е. станали 4, защото към тази длъжност започнали да се допускат и плебеи. След [[267 пр.н.е.]] станали 10, а през 82 пр.н.е. броят им достигнал 20. При [[Цезар]] поради свойственото за неговия период на управление разширяване на бюрокрацията, броят на квесторите нарастнал до 40. От този брой, тези, които оставали в града, за надзираване на хазната и архива, били quaestores urbani (aerarii), други били прикачени към военачалниците саза водене на финансовите дела на армията, трети със същата задача били пратени в провинциите при [[проконсул]]ите и [[пропретор]]ите, а четвърти наблюдавали приморските градове и някои други места за митническите постъпления и други държавни задачи. Един такъв квестор имали в [[Галия]], друг в Остия (quaestor Ostiensis), които следяли за снабдяването със зърно («res frumentaria»).
 
По време на реформите на [[Сула]] през [[81 г.пр.н.е.]], минималната възраст, за да може един патриций да бъде избран за квестор била установена 28г., а за плебей - 30. Освен това избрания за квестор получавал автоматично място в [[Сенат]]а.
Анонимен потребител

Навигация