Разлика между версии на „Черепово“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
интервал след точка в текст
м (без изпуснат интервал преди точка)
м (интервал след точка в текст)
 
=== Османско време ===
Според местни хора и изследванията на местния краевед от втората половина на 20 век даскал Грозьо Шопов, археолози и други изследвачи на историята на селото първите предания са за жителите на неголямото с. Карач, които преди около 300 – 350 г., при една лоша реколта, отказали да платят годишния данък на селото на османските власти и убили изпратения турски данъчен агент. Уплашени от ответните мерки на турците, жителите на Карач се укрили в недалечна местност защитени от гъстите и дъбови гори. Минали години, успокоили се времената, дъбовата гора постепенно изчезнала за да отвори място за дворове, градини и мери. Така именно на това „ново“място възниква днешното с. Черепово.
 
Незначителните останки на изчезналото с. Карач се намират в днешната м."Софтови чаири", на два километра югозападно от Черепово.
 
През турската епоха селото обитавали както българи, така и турци. Турците живеели в горния край на селото, в Читашката махала и юртлуците, около разрушената турска джамия, чиито развалини още личат.

Навигация