Съвременно изкуство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Съвременното изкуство е съвременна живопис създадена в края на 20 век или в 21 век. Творчеството на съвременните живописци е повлияно от средата на глобален, културно разнообразен и технологично развиващ се свят. Съвременната живопис е динамична комбинация от материали, методи, идеи и субекти, които излизат изъвн традиционните граници на мисълта и излизат извън границите на човешкото въображение. Тази живопис е разнообразна и дигитална като цяло се отличава със самата липса на единен, организиращ принцип, идеология или „идеологизъм“. Съвременното изкуство е част от културен диалог, който засяга по-големи общностни рамки като лична и културна идентичност, семейство, общност и националност в света на човека[1].

В България съществува институт за съвременно изкуство[2] в София, както и такъв Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня „Старинна"[3], създаден от Сдружение „Изкуство днес".

История[редактиране | редактиране на кода]

Робер Делоне, Ритъм, Радостта от живота (фр. Rythme, Joie de vivre), 1930.
„Баня старинна“ Център за съвременно изкуство Пловдив

По-долу се изброяват съвременните арт-направления по десетилетия (изброяването не претендира да е изчерпващо):

1950-те[редактиране | редактиране на кода]

1960-те[редактиране | редактиране на кода]

1970-те[редактиране | редактиране на кода]

1980-те[редактиране | редактиране на кода]

1990-те[редактиране | редактиране на кода]

2000-те[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Contemporary art“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]