Съвременно изкуство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Съвременното изкуство отразява начина на мислене и преобладаващите международни културни възприятия в изкуството, архитектурата и дизайна, от края на 20 век до наши дни. Някои (повечето от музеите за съвременно изкуство) считат за съвременно изкуството след Втората световна война, но други считат, че това определение е остаряло и за съвременно трябва да се счита изкуството след 1970 година. 1970-те години са избрани за отправна точка поради драстичните промени в културния и политически живот и възникването на постмодернизма.

В България има частна, неправителствена организация, която носи името Институт за съвременно изкуство – София, както и Център за съвременно изкуство - Пловдив, Баня „Старинна", създаден от Сдружение „Изкуство днес".

История[редактиране | редактиране на кода]

Робер Делоне, Ритъм, Радостта от живота (фр. Rythme, Joie de vivre), 1930.
Център за съвременно изкуство – Пловдив – Баня старинна

По-долу се изброяват съвременните арт-направления (по статията Contemporary art) по десетилетия (изброяването не претендира да е изчерпващо):

1950-те[редактиране | редактиране на кода]

1960-те[редактиране | редактиране на кода]

1970-те[редактиране | редактиране на кода]

1980-те[редактиране | редактиране на кода]

1990-те[редактиране | редактиране на кода]

2000-те[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Contemporary art“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]