Ташмайдан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Паркът с църквата „Свети Марко“.

Ташмайдан (сръбски: Ташмајдански парк/Tašmajdanski park) е белградски парк. Намира се в община Палилула.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Името е турско и значи каменоломна, т.е. място където се добиват камъни. На турски (на кирилица) таш е камък, а майдан – рудник, мина, кариера.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Ташмайдан се намира в центъра на Белград граничейки на запад с Калемегдан, а на юг с община Врачар. На североизток е Палилула, а парка е част от културно-архитектурния комплекс Стари Белград.

История[редактиране | редактиране на кода]

Още римляните за античния Сингидунум са добивали камъни за крепостта от близката кариера. През османското владичество всички сгради, зидове, стени в Белград се изграждат от камъните обработвани тук. Някои историци са на мнение, че тук са изгорени публично мощите на Свети Сава от Синан паша (по произход албанец родом от Призренско).

По време на първото въстание в Белградския пашалък тук се намира лагера на въстаниците под предводителството на Карагеорги Петрович. Тук на 30 ноември 1830 година е публично прогласен султанският хатишериф даващ автономия на Белградския пашалък под името Княжество Сърбия, който предоставя наследствени права върху княжеската титла на династията Обреновичи.

След успеха на третото въстание в Белградския пашалък под предводителството на Милош Обренович започва изграждането на съвременния Белград около Белградската крепост. В Ташмайдан е преместено гробището на града (за всички религии) и през 1835 година е изградена старата църква „Свети Марко“, където през 20 век са пренесени тленните останки на цар Стефан Душан от църквата на манастира „Свети Архангели“ до Призрен. Постепенно Белград се разраства и новото гробище на града се оказва в неговите граници. Окончателно гробището е изнесено оттук през 1927 година, като на мястото е създаден парк и изградена новата църква на Свети Марко.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Освен двете църкви (на Свети Марко и още една по-малка руска православна) в Ташмайдан се намират останките на стар римски акведукт за захранване с вода на Сингидунум, както и древни катакомби. Катакомбите са използвани от първите християни на античния град, а по време на Първата и Втората световна война са ползвани за бомбеубежище. Новата сръбска столица Белград е бомбандирана пет пъти през 20 век, като началото бележи австро-унгарската артилерия. През Втората световна война подземните лабиринти под парка са ползвани за щаб от командващия белградския гарнизон Александър Лер, както и за склад за амуниции на Вермахта. В парка се намира паметник отбелязващ участието на 600 български легионери, между които и Апостола на свободата Васил Левски, водени от Георги С. Раковски, в битка с турския гарнизон на Калемегдан през юни 1862 година, предизвикана от убийството на едно сръбско дете от турски войници при чешмата „Чукур чесме“.

Проект[редактиране | редактиране на кода]

Подводно-изследователската компания „Върджин“ съобщава през юни 2006 година, че започва строителството на морски аквариум в подземните пещери под Ташмайдан. Проектът „Панонско море включва изграждането в срок от 9 години на 50 подземни аквариуми с около 1000 кубически метра вода. Предвижда се в аквариумите да се заселят над 900 морски животни в естествена среда предоставяна от пещерите.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Tašmajdan Park“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.