Тодор Байрактаров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тодор Байрактаров
български революционер
Роден
Починал

Тодор Байрактаров Фурнаджиев или Фурнаджията[1] е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Тодор Байрактаров е роден в битолското село Лажец, тогава в Османската империя, днес в Северна Македония. По професия е фурнаджия. Работи в Битоля и става укривател на Дельо Лесковски и Стоян Донски. Георги Попхристов го определя като „смел и способен, природно развит човек, твърде много вещ в поддържане на връзка с хайдутите“.[2]

По-късно Тодор Фурнаджиев е член на местната терористична група на ВМОРО. През февруари 1902 година става нелегален четник при Георги Сугарев. След като войводата се разболява, четата е оглавена от Байрактаров. Загива с цялата си чета в 1902 година в сражение с турски части при село Чарлия (Горна или Долна Чарлия).[3] С него загиват четниците Ристе от Будаково, Леко и син му Димитър от Бач, Боже от Трап, Темелко от Лера, Мице и Цветан от Кичевско и един папуджия от Битолско, спасява се единствено четника Петре Тасев от Могила[4].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николов, Борис. ВМОРО – псевдоними и шифри 1893-1934, Звезди, 1999, стр. 96.
  2. Попхристов, Георги. Спомени от миналото. Просветна и революционна дейност в Македония, София 2012, с. 17.
  3. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 15.
  4. Илюстрация Илинден, 1930, бр. 29, стр.15
     Портал „Македония“         Портал „Македония