Том и Джери

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за анимационните герои на Метро-Голдуин-Майер. За анимационните герои на Van Beuren Studios вижте Том и Джери (Ван Бойрен).

Том и Джери са анимационни герои, създадени от аниматорите Уилям Хана и Джоузеф Барбера. Те стоят в основата на серии от кратки анимационни филми, продуцирани от Метро-Голдуин-Майер в периода 1940-1958 г. През 60-те се продуцират от чуждестранните студия (Rembrandt Films на Джийн Дайч през 1961-62 г. и Sib Tower 12 Production на Чък Джоунс от 1963-67). Том и Джери по-късно отново изплуват на повърхността, появявайки се в анимационни филмчета, продуцирани от Hanna-Barbera Productions (1975-77 и 1990-93) и от Filmation Studios (1980-82). Първите епизоди на Хана и Барбера са забележими с това, че печелят седем „Оскар“-а.[1] Понастоящем се излъчват по телевизионните канали Картун Нетуърк и Бумеранг. съветската анимация „Ну, погоди!“, създадена 29 години по-късно, наподобава „Том и Джери“.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

Котаракът Том и мишокът Джери[редактиране | редактиране на кода]

Томас, в първия епизод наречен Джаспър, е бяло-сив домашен котарак, който обикновено води разглезен начин на живот. Хитрият кафяв мишок Джери винаги живее в близост до него. Джери притежава неприсъща за своите размери сила — повдига относително лесно тежки предмети (например наковалня). В контраст с типичния сценарий, в който котката изяжда мишката, Том трудно би успял да хване и изяде Джери. Котаракът често поставя капани, които нараняват самия него, а повечето от опитите му се състоят в тормоз над малкия мишок. Обикновено на края на анимационните филмчета Джери триумфира, докато Том е загубилият. Разбира се, има и изключения: типичен пример за това е епизодът The Millon Dollar Cat (на български: Котка за един милион долара), където Джери минава границата на своето нахалство, а котаракът, знаейки, че ще загуби колосална сума пари, ако нападне жива твар, не се сдържа и го напада. Понякога и двамата губят. Съществува ли обаче опасен за двамата враг, те се съюзяват.

Любовните интереси на Том са се променяли многократно. Първата му любов е Toots (Туутс), чийто дебют е в епизода Puss n' Toots. Той има интерес и към друга Туутс, появила се в The Zoot Cat.

Въпреки че 5 филмчета показват нещастния за котарака край, той, преминавал през какво ли не, все някак успява да се завърне.

Говорещи Том и Джери[редактиране | редактиране на кода]

Том и Джери, за разлика от повечето герои, не говорят често. Въпреки това котаракът пее, ухажвайки женските. Пример за това е изпълнението на песента на Луис Джордан Is You Is or Is You Ain't My Baby в епизода Solid Serenade. Томас говори с френски акцент в Zoot Cat, опитвайки се да спечели сърцето на котка. В края на споменатия по-горе епизод Котка за един милион долара Том казва:

„Боже, захвърлям милион долара... но съм щастлив!“

Джери говори още по-рядко. Една от малкото му реплики е в пълнометражния анимационен филм Том и Джери: Вълшебният пръстен: изрича пет пъти „не“, избирайки магазина, в който да премахнат пръстена му.

Голяма част от вокалните ефекти на Том са предоставени от Уилям Хана, включително и най-известните такива, сред които са крясъците на Томас (създаден от самия Хана) и нервното преглъщане на Джери.

Мамчето[редактиране | редактиране на кода]

Мамчето е закръглена афроамериканка, която е собственичка на Том. Често се кара на Том и Джери за бъркотиите, които са направили. Лицето ѝ никога не е показвано (освен много малко в Котка в събота вечер). Някои от епизодите, в които участва са цензурирани като сцените ѝ са премахнати или редактирани, за да изглежда като слаба бяла жена, тъй като често нейният образ е смятан за изява на расизъм. Лилиян Рандолф я озвучава.

Спайк и Тайк[редактиране | редактиране на кода]

В опитите си да хване Джери, Том често трябва да се справи със Спайк (английски булдог, познат като „Убиец“ или „Бъч“ в някои епизоди) — гневно, зло, наивно куче-пазач, което напада Томас, в случай че синът му Тайк или Джери пострадат. Първоначално Спайк няма име, не говори и напада безразборно. Той проговаря в по-късен етап, озвучаван от Били Блечър и Доус Бътлър. Козината на Спайк е сменяла цвета си през годините — от кремаво кафяво до сиво. Популярноста на двете кучета води до отделни анимационни филмчета с тяхно участие през 1957 г.

Повечето епизоди, включващи Спайк, имат сходен сценарий — той се опитва да завърши нещо (например своя къщичка или съня си) до момента, в който се появяват Том и Джери и го прекъсват. После Том бива заплашен, че ако направи нещо отново, ще му се слуши нещо лошо, а Джери подслушва. Впоследствие мишокът прави всичко възможно, за да погажда номера на котарака и успоредно с това — на кучето.

Сивият булдог е известен с фразите си „Listen pussycat!“ (в превод: Слушай, котарако!), когато сплашва Том и „That's my boy!“ (Това е моето момче!), когато оказва подкрепа на сина си или го поздравява.

Тъфи[редактиране | редактиране на кода]

Тъфи е малко сиво мишле, което често прави компания на Джери. Тъфи е безгрижен и често подценява дадена ситуация, която може да бъде опасна за него. Той се вслушва в командите на Джери, но по някой път може да реагира и по свой си начин. Говори в епизодите, в които е мускетар, на френски. В епизода за Робин Худ гласът му е по-мъжки, дрезгав и с лондонски акцент. От епизода The Milky Waif става ясно, че е винаги гладен.

Бъч[редактиране | редактиране на кода]

Бъч е черно-бял котарак, за пръв път появил се в епизода Baby Puss. Той е водачът на банда улични котараци. Обикновено помага на Том да хване Джери. Бъч води битки срещу Том за котката Тудълс Галор в някои епизоди — любимка и на двамата.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]