Училища в Хайделберг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хайделбергският замък е символът на университетското градче. Най-красивите гледки към него се откриват по философската пътека на идеализма

Град Хайделберг е най-значимият университетски и учебен център в Германия и един от най-известните в Европа и в света. В Хайделберг се намират много висши училища, като броят на студентите в тях достига 33 хиляди през 21 век.

Най-известното училище е Хайделбергският университет „Рупрехт-Карлс“ (на немски: Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg, на латински: Ruperto-Carola-Universitae). Той е и най-старото германско висше училище, основано през 1386 г. от пфалцкия княз Рупрехт I и великия баденски херцог Карл Фридрих.

Първите немски студенти са завърнали се от Парижкия университет германски младежи. Първоначално трима се пробват да предават знанията си на желаещи и по този начин те полагат основата, върху която през вековете се съгражда германската академична мисъл и наука, за да донесе на Хайделберг с известния му университет 9 нобелови награди.

В Хайделбергския университет е написан и студентският химн (Gaudeamus igitur), който е изпълняван на академични церемонии и празници по целия свят. Хайделбергският учебен център, редом с Новоруския университет, са 2-те основни академични средища (Алма матер), в които са създава и формира българският държавен елит, поел управлението на младата Трета българска държава – строителите на съвременна България.

Българи, възпитаници на Хайделберг[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]