Флавий Далмаций

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за цензорa. За цезаря (335-337) Флавий Далмаций, син на цензора, вижте Далмаций.

Флавий Далмаций
Delmatius Coin Abverse.jpg
Роден
Починал
Семейство
Баща Констанций I Хлор
Майка Флавия Максимиана Теодора
Братя/сестри Флавия Юлия Констанция
Евтропия
Константин I Велики
Анастасия (4 век)
Юлий Констанций
Деца Далмаций
Ханибалиан
Флавий Далмаций в Общомедия

Флавий Далмаций († 337), познат още като Далмаций Цензора, е цензор (333) и член на Константиновата династия, която управлява Римската империя в началото на 4 век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Далмаций е син на Констанций Хлор и Флавия Максимиана Теодора. Полубрат е на император Константин I.

Далмаций прекарва младостта си в галска Толоса. Възможно е двамата му сина, Далмаций и Ханибалиан, да са родени там.

През средата на двадесетте години на 4 век Флавий Далмаций се завръща в Константинопол в двора на своя полубрат и е назначен за консул и цензор през 333. В Антиохия Флавий е отговорен за сигурността на източните граници на областта. През този период той проучва случая с епископ Атанасий от Александрия, важния противник на арианството, който е обвинен в убийство. През 334 Флавий потушава бунта на Калоцер, който се провъзгласява за император в Кипър. През следващата година той изпраща някои войници до съвета в Тир, за да спаси живота на Атанасий.

Двамата му сина са назначени на важни постове в администрацията на Константин, но Флавий Далмаций и синовете му са убити в чистките, проведени след смъртта на императора през май 337.

Източници и използвана информация[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Flavius Dalmatius“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.