Хайка за вълци (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хайка за вълци
Режисьори Станимир Трифонов
Продуценти ЦПТФ
БНТ
Сценаристи Ивайло Петров
В ролите Николай Урумов
Петър Попйорданов
Иван Ласкин
Малин Кръстев
Валентин Танев
Музика Божидар Петков
Оператор Иван Варимезов
Емил Пенев
Премиера 2000
Времетраене 324 минути (6×54)
Страна България България
Език български
Цветност цветен

„Хайка за вълци“ е български сериен филм от 2000 година на режисьора Станимир Трифонов, по сценарий на Ивайло Петров.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Епизод 1[редактиране | редактиране на кода]

24 декември 1965 г. От село Черковна тръгват седем души в хайка за вълци. Студът, мъглата и самотата на пусията връщат всеки един от тях в младостта му. Село Черковна, 1937 г. Жендо и съпругата му току-що са се установили в селото. Мечтата на Жендо е да купува и обработва земя. Затова той плячкосва из селата по българо-румънската граница. Ранен, той едва оцелява и се отказва от хайдутлука… Пролетта на 1941 г. Иван Шибилев е в града, учи различни изкуства. Повърхностен и несериозен, той се впуска в любовна авантюра с омъжена актриса. Съпругът й разбира, Иван се връща в родното си село Черковна… 1929 г., Деветаковият чифлик. Сирачето Николин е докарано в чифлика. Богатият и образован Деветаков се грижи за него.

Епизод 2[редактиране | редактиране на кода]

Сватбата на Рада и Калчо се превръща в трагедия – булката е нечестна. От срам и притеснение Калчо онемява. Като откуп за девствеността на Рада, Жендо получава желаната нива, но това не му носи удовлетворение. В селото се завръща братът на Стоян – Илко. Той е болен от туберкулоза и не може да продължи образованието си. В селото го чака Нуша – дъщеря на богаташа Петър Пашов. Стоян е против избора на брат си, защото е в разрез с комунистическите идеи, завладели двамата. На 6 септември 1944 г. Николин докарва от града Иван Шибилев и г-жа Сърмашикова – приятелка на Михаил Деветаков. Те носят новината за настъпилите в града промени. При краткото си гостуване у Деветаков, Сърмашикова споделя уплахата си от идването на новата власт. Подготвен за настъпващите промени, Михаил приема хладнокръвно вестите. На 9.IХ.1944 г. и в Черковна се установява новата власт.

Епизод 3[редактиране | редактиране на кода]

Деветаковият чифлик, 1944 г. Самоубил се е Михаил Деветаков. Николин остава сам в завещания му от Деветаков чифлик. Живее в постоянен страх. Решава да се премести в селото. Илко не престава да търси истината по делото Бараков, пряко свързано с изчезването на Петър Пашов. Отива в трудов лагер на свиждане с адвоката Марчинков, който е водил делото тогава. Уплашен, Марчинков не му дава никакви сведения. Николин среща Мона, която му предлага да остане като стопанин в дома й. Влюбеният Николин приема. В селото идва нова учителка, която се настанява в къщата на скромния и работлив Кирил Джелебов. Май 1945 г., Койчо се връща с медал от фронта. Иван Шивилев отново се прибира в селото след кратък престой в града. При срещата му с Мона открива, че тя е бременна. Мона ражда. Есента на 1945 г. Без да узнае истината по делото Бараков, Илко се прибира в селото.

Епизод 4[редактиране | редактиране на кода]

Пролетта на 1948 г. Новата власт, в лицето на Стоян Кралев, започва агитация по кооперирането на селяните. Предлага на Колчо да стане пазач на кооперативната нива. Илко се опитва да убеди в същото Кирил Джелебов, но неуспешно. Усетил промените, Койчо заминава за града… В къщата на Хайдутина нахлува милиция и му отнема пистолета. По-късно го арестуват. Отказал да влезе в кооперацията, Жендо по заповед на Стоян е затворен в бъчва. Искат да го удавят, но не им стига смелост. Илко се среща с Марчинков, който е в края на живота си. Адвокатът му предава своите записки по делото Бараков и му съобщава истинския предател – Михаил Бараков, настоящ началник на милицията в града.

Епизод 5[редактиране | редактиране на кода]

1953 г. Жендо гостува на Койчо в града. Предлага на сина си да се върне на село и заедно да обработват отстъпената им от ТКЗС земя. Койчо отказва, пречупен в последното си желание за свобода. Жендо влиза в ТКЗС. Единствено Киро не е в ТКЗС. По тази причина Стоян отказва да му издаде документи, с които Кировите синове да продължат образованието си в града. Притиснат от обстоятелствата, Джелебов се опитва да влезе в ТКЗС, но не намира сили. Заравя с е в нивата си, където го откриват полумъртъв. Стою Бараков изгонва от селото поп Енчо и конфискува рисуваните от Шибилев икони. Пред очите на цялото село, Стоян пали иконите и хоругвите на църквата. Илко не може повече да приеме начина, по който брат му бърка в душите и сърцата на хората. Заминава в града.

Епизод 6[редактиране | редактиране на кода]

Животът тече с ежедневните проблеми. От Западна Германия идва телеграма, в която се съобщава за смъртта на Марчо, сина на Джелебов, който преди година е избягал там. Киро търси Илко в града, за да сподели мъката си. Илко намира нови данни по делото Бараков и от тях разбира, че предателството на Михаил е прикрито от баща му Стою Бараков. 24.ХII. 1965 г. В кръчмата Жендо, Стоян, Николин, Иван, Киро и Калчо разбират от дошлия от града Илко за седемте вълка край селото. Решават да тръгнат на хайка. Всеки се приготвя за бой, за разчистване на стари сметки. В заснежената гора седмината мъже се връщат към младостта си…

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Роли във филма изпълняват актьорите:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за