Халикотерии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Халикотерии
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Нечифтокопитни (Perissodactyla)
семейство:Chalicotheriidae
род:Халикотерии (†Chalicotherium)
Научно наименование
Kaup, 1833
Обхват на вкаменелости
Халикотерии в Общомедия
[ редактиране ]

Халикотериите (Chalicotherium), (на старогръцки: χαλιξ - камъче, чакъл; θηρίον - звяр) са род изчезнали нечифтокопитни животни живели в Европа, Африка и Азия от късния олигоцен до ранния плиоцен, в продължение на около 8,25 млн. години.

Това странно изглеждащо тревопасно животно е имало дълги предни крайници с големи нокти и по-къси носещи основната тежест задни крайници.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Видът Chalicotherium goldfussi живял през миоцен и плиоцен в Европа е описан от JJ Kaup през 1833 г. Оттогава са открити и описани 7 други вида от този род.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Халикотерият, както много от нечифтокопитните видове, е бил тревопасно животно, макар и уникално адаптиран. Предните му крайници са били дълги и с яки нокти, което му е позволявало да ходи само на кокалчетата на пръстите си. Халикотерият е използвал предните си крайници, за да достига високи клони и да ги накланя към устата си, ядейки листата им. Главата му, наподобяваща глава на кон показва адаптиране към хранене с мека растителност.

Костите на таза предполагат, че тези животни са седели на задницата си продължителни периоди от време, вероятно по време на хранене. Ноктите изглежда са употребявани и като сериозно отбранително оръжие.

Всички тези характеристики показват известна прилика с несвързани пряко с него видове като земен ленивец, горила и гигантска панда.

Халикотериите в България[редактиране | редактиране на кода]

В България халикотериите са изчезнала група бозайници. В миналото обаче те са били широко разпространени. В България са намерени останки от 5 таксона/вида халикотерии от късен миоцен и плиоцен. Един вид - българската калиманция (Kalimantsia bulgarica) е описан като нов за науката от находище край с. Калиманци.[1]

В криптозоологията[редактиране | редактиране на кода]

Мечката Нанди, известна също и като Нголоко е криптид или непотвърденo животно, за което се смята, че живее в Африка. Тя носи името си от етносът Нанди, който живее в Западна Кения. Свидетелствата са за свиреп, едър хищник с високи рамене на предните крайници(над 1.2 м височина) и тяло наклонено назад. Кенийският палеонтолог Луис Лики смята, че описанието на това животно съответства на изчезналия Халикотерий, макар халикотериите са били тревопасни животни.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Boev, Z. 2017. Fossil records of Rhinoceroses (Rhinocerotoidea Gray, 1821), Chalicotheres (Chalicotherioidea Gill, 1872) and Brontotheres (Brontotherioidea (Marsh, 1873) (Peryssodactyla Owen, 1848 - Mammalia Linnaeus, 1758) in Bulgaria. – Bulletin of the Natural History Museum – Plovdiv, 2: 1-7.