Халикотерии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Халикотерий)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Халикотерии
ChalicotheriumDB1.jpg
реконструкция на халикотерий
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Perissodactyla Нечифтокопитни
семейство: †Chalicotheriidae Халикотериеви
род: Chalicotherium Халикотерии
Научно наименование
Уикивидове Chalicotherium
Видове
Обхват на вкаменелости
барстовий – хемфилий, 16–7.75 Ma
Халикотерии в Общомедия

Халикотериите (Chalicotherium), (на старогръцки: χαλιξ - камъче, чакъл; θηρίον - звяр) са род изчезнали нечифтокопитни животни живели в Европа, Африка и Азия от късния олигоцен до ранния плиоцен, в продължение на около 8,25 млн. години.

Това странно изглеждащо тревопасно животно е имало дълги предни крайници с големи нокти и по-къси носещи основната тежест задни крайници.

Видът Chalicotherium goldfussi живял през миоцен и плиоцен в Европа е описан от JJ Kaup през 1833 г. Оттогава са открити и описани 7 други вида от този род.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Халикотерият, както много от нечифтокопитните видове, е бил тревопасно животно, макар и уникално адаптиран. Предните му крайници са били дълги и с яки нокти, което му е позволявало да ходи само на кокалчетата на пръстите си. Халикотерият е използвал предните си крайници, за да достига високи клони и да ги накланя към устата си, ядейки листата им. Главата му, наподобяваща глава на кон показва адаптиране към хранене с мека растителност.

Костите на таза предполагат, че тези животни са седели на задницата си продължителни периоди от време, вероятно по време на хранене. Ноктите изглежда са употребявани и като сериозно отбранително оръжие.

Всички тези характеристики показват известна прилика с несвързани пряко с него видове като земен ленивец, горила и гигантска панда.

В криптозоологията[редактиране | редактиране на кода]

Мечката Нанди, известна също и като Нголоко е криптид или непотвърденo животно, за което се смята, че живее в Африка. Тя носи името си от етносът Нанди, който живее в Западна Кения. Свидетелствата са за свиреп, едър хищник с високи рамене на предните крайници(над 1.2 м височина) и тяло наклонено назад. Кенийският палеонтолог Луис Лики смята, че описанието на това животно съответства на изчезналият Халикотерий, макар халикотериите са били тревопасни животни.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Kalimantsia bulgarica