Хасан и Ибрахим Игнатови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Хасан и Ибрахим)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хасан и Ибрахим
Хасан и Ибрахим Игнатови
Хасан и Ибрахим Игнатови
Информация
Родени
Хасан Игнатов
Ибрахим Игнатов
15 декември 2003 г. (2003-12-15) (16 г.)
Стил класика
Инструменти пиано
Активност от 2007 г.
Свързани изпълнители Крисия
Уебсайт

hassan-ibrahim-ignatovi.com

страница във Фейсбук
Хасан и Ибрахим в Общомедия

Хасан и Ибрахим Игнатови (род. 15 декември 2003 г. в Шумен, България) са български пианисти.

Носители са на десетки награди от родни и чуждестранни конкурси. Представят България на дванадесетото издание на детския песенен конкурс „Евровизия“ в Малта заедно с Крисия Тодорова, като песента им се класира на второ място[1]. На 11-годишна възраст издават първия си самостоятелен сборник от авторски творби. Хасан и Ибрахим с първи сборник авторска музика

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Близнаците Хасан и Ибрахим са родени в семейство на музиканти. Те имат 2 по-големи сестри близначки – Мерлин Игнатова и Нермин Игнатова, родени през 1997 г.[2][3] На 5-годишна възраст близнаците получават първите си музикални напътствия от баща си Денис Игнатов и професионално започват да се занимават с пиано от 21 септември 2011 г. с музикалния педагог Маринела Маринова, а понастоящем известният клавирен педагог Мария Гинева от Варненското музикално училище. Момчетата, заедно с баща си и близначките Мерлин и Нермин, участват в група „Икизлер“ (Групата на близнаците).

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Двамата се интересуват от класическата музика, от произведения на известни европейски и световни композитори като Панчо Владигеров, Бах, Рахманинов, Лист, Бетовен, Моцарт и др. Голямата им мечта е да станат световноизвестни концертиращи пианисти и диригенти и да прославят България на международните и световни музикални подиуми[4].

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки крехката си възраст младите пианисти Хасан и Ибрахим имат вече над 70 награди от различни национални и чуждестранни надпревари – България, Турция, Република Македония, Австрия, Малта, Полша, САЩ и Русия. За кратката музикална кариера, виртуозите на пианото Хасан и Ибрахим Игнатови като индивидуални изпълнители и клавирно дуо са печелили много престижни национални и международни конкурси като на 9-ия Международен конкурс „Франц Шуберт“[5], 7-ия Международен конкурс за пианисти „Лист-Барток-Лигети[6][7], 4-ти Национален конкурс „Димитър Ненов“[8], „Международен конкурс за немска и австрийска музика[9], Национален конкурс „Панчо Владигеров“[10][11], 10-ти Международен конкурс „Млади виртуози “ [12][13], Международен клавирен конкурс „VIVAPIANO“ 2014 [14][15], 2-ри Международен конкурс за млади пианисти „Андрей Стоянов“, 24-ти Национален конкурс за певци и инструменталисти „Светослав Обретенов“ [16] [17], 9-ти Международен конкурс за пианисти „Pera Piyano“ (Истанбул, Турция)[18], Международен конкурс млади музиканти „Ohrid Pearls“[19][20], 12-и Международен Ротари музикален конкурс (Москва, Русия)[21] и много други.

На 8-годишна възраст са сред най-успелите деца на Фондация „Димитър Бербатов“. На 9 години участват в Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2013 г.[22] На 10-годишна възраст участват в 6-а Церемонията по награждаване на „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“ в предаването „Шоуто на Слави“, където са забелязани и избрани да участват в „Детска Евровизия“ 2014, за да представят България с Крисия Тодорова. През лятото на 2014 г. Хасан и Ибрахим участват в майсторския клас на проф. Мария Принц (Австрия)[23], по-късно през септември изнасят първия си концерт в родния им град с Държавен симфоничен оркестър, Шумен[24]. През есента на 2014 г. имат концерт във Виена с подкрепата на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ и също така участват в Концерта на лауреатите.

Евровизия[редактиране | редактиране на кода]

На 25 юли 2014 година Слави Трифонов обявява в шоуто си, че са получили предложение от Българската национална телевизия, Крисия Тодорова да представи България на детската „Евровизия“ заедно с Хасан и Ибрахим. Тримата трябва да изпълнят авторска песен на Крисия на български език, каквато екипът на Шоуто изготвя успешно 2 месеца по-късно[25]. Песента носи името „Планетата на децата“. Музиката е записана от Плевенската филхармония[26] и Евгени Димитров, а текстът е написан от Крисия и Ивайло Вълчев[27][28]

На 9 ноември 2014 година екип от 10 души, бащата на близнаците, майката и вокалният педагог на Крисия Свилена Дечева, репортери от двете телевизии, а по-късно и Евгени Димитров, заминават за Валета[29]. Крисия, Хасан и Ибрахим се представят под номер 2 и завоюват второ място със 147 точки[30]

След Евровизия[редактиране | редактиране на кода]

В деня на завръщането си от „Евровизия“ малките таланти са специални гости на „Гласът на България“, където изпълняват песента „Моя страна, моя България“[31]. Звездното трио гостува на държавния глава на „Дондуков“ 2. Росен Плевнелиев кани Крисия Тодорова, Хасан и Ибрахим Игнатови да участват в концерта „Българската коледа“, който традиционно се провежда в Народния театър[32][33]. Гостуват в Народното събрание, където депутатите в залата ги аплодират на крака и председателят на парламента Цецка Цачева ги поздравява за огромния успех на „Евровизия“[34]

Близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови бяха посрещнати като герои и в родния си град Шумен от кмета на града Красимир Костов, училището им и др. [35]. На специална церемония виртуозните пианисти получават „Златна значка“ на Шумен. [36].

Малките пианисти са изнесли концерти в Москва, Ню Йорк, Виена, София[37], Добрич[38][39], Димитровград[40], Плевен [41], Варна[42], Пловдив [43], Сливен [44], Пазарджик, Разград [45].

Крисия, Хасан и Ибрахим са определени за „Събитието на 2014-а“ по БНТ, а в първите дни на Новата 2015 година разбират, че са докарали детска „Евровизия“ 2015 в България след отказа на Италия[46].

Последват и първите места и „Гран при“ за клавирното им дуо в XI Национален детско-юношески конкурс за музикално изкуство „Орфеева дарба“. След предварително изпращане на записи от виртуозните изпълнения на Хасан и Ибрахим, Международният конкурс „American Protègè“ (Ню Йорк, САЩ) ги отличава с 2 Първи награди като солови изпълнители и Втора награда за клавирното дуо сред 640 участници от цял свят. [47]. Последва покана от Международния конкурс „American Protege“ за участие в концерта на победителите в едноименната, световноизвестна зала Карнеги Хол в Ню Йорк, САЩ.

Малките виртуози на пианото Хасан и Ибрахим продължават концертите си с Софийската Филхармония [48], откриват Международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников“. Последват първи награди от IV-тия Международен конкурс за пианисти-непрофесионалисти „VIVAPIANO 2015“. Получават наградата „Достоен българин“ на вестник „24 часа“[49], почетна грамота за талантливо творческо развитие от Министерство на културата на Република България по случай 24 май, Денят на българската просвета и култура, и на славянската писменост[50], награда на „BG Radio“ за най-добър песенен клип заедно с Крисия Тодорова[51].

На специална церемония в курортен комплекс „Златни пясъци“ получават почетен дилпом от НАСО (Нацонален алианс за социална отговорност) за изключителни постижения в областта на изкуството и културата и принос за социалното и европейско развитие на България.

След стъпване на американска земя Хасан и Ибрахим изнасят редица концерти в българските училища на Ню Йорк „Христо Ботев“ и „Гергана“, Генералното консулство на България в Ню Йорк. Сред поредицата от концерти в града, който не „спи“[52][53], е участието им в концерта на победителите на Международния конкурс „American Protege“, който се състоя в зала „Карнеги Хол“.

На 25 септември 2015 г. Хасан и Ибрахим участват в мега концерта на Слави Трифонов и Ку-Ку бенд на Националния стадион „Васил Левски“ пред над 70 000 души [54].

На 13-о издание на Детската евровизия Хасан и Ибрахим, заедно с Крисия, участват на церемонията по откриване на конкурса като победители, а на самата вечер на финала, изпълниха песента „Планетата на децата“ в нов вариант с детския хор на БНР [55].

Успехите на Хасан и Ибрахим продължават и през 2016 година, като Хасан се класира втори на 24-тото издание на престижния „Международен пиано конкурс за деца и юноши „Фредерик Шопен“ в Полша, където се състезават участници от цял свят – САЩ, Русия, Украйна, Полша, Испания, Корейска народнодемокртична република, Южна Корея, Молдова, Германия, Беларус и др. Заради дългогодишната си съвместна работа близнаците обичат да казват, че успехите им са общи, така че и Ибрахим се окичва с гордостта да е втори в света.

Талантът на младите виртуози на пианото не остава незабелязан след представянето им в Карнеги Хол, САЩ, и получават покана от артистичния и изпълнителен директор на Световния пиано фестивал за млади музиканти в американския град Минеаполис, щата Минесота. Фестивалът се провежда всяка година, избирателно се поканват от целия свят млади таланти с доказани качества.

В края на 2016 г. се представя новата песен на Слави Трифонов заедно с Крисия, Хасан и Ибрахим.

През 2017 г. са носители на Специалната награда за композиране от Международния конкурс „Музиката и Земята“ 2017, Хасан печели Първа, а Ибрахим – Втора награда във II възрастова група на Първия международен конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“, също така са и носители на Специалната награда за най-добро изпълнение на произведение от Панчо Владигеров. Не закъснява и специалното им участие в концерта „Има такъв народ“ на Слави Трифонов и Ку-ку бенд. През лятото на същата година са поканени да участват в световния музикален фестивал "Международен конкурс за пианисти „Лист – Барток – Кодай“ в София. Младите виртуози на пианото продължават активно концертната си дейност до края на годината, като участват и в юбилейния концерт на пианиста акад. Николай Стойков.

В началото на новата 2018 година са специални гост-изпълнители в промоцията на Факултета по Фармация към МУ-Варна. Във върхово ниво на подготовката си, виртуозите Хасан и Ибрахим Игнатови, стартират конкурсния сезон с първи призови места и Гранд при в конкурсите: „Музикални бисери“ – гр. Варна, Международен конкурс „Музиката и Земята“ – гр. София, XIII Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти – гр. Перник, Пети международен конкурс „Звукът на времето“ – гр. В. Търново, Първи международен младежки фестивал „Славянски звън“ – гр. Варна. През лятото на 2018 младите пианисти са поканени за пореден път от шоумена Слави Трифонов да участват в концерт-спектакъла в най-голямата зала на Европа в Лондон The O2.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. ((en)) BREAKING NEWS: Italy Wins!. Junioreurovision.tv. Посетен на 15 ноември 2014
 2. ((en)) BREAKING NEWS: Italy Wins!. Junioreurovision.tv. Посетен на 15 ноември 2014
 3. shumen.topnovini.bg
 4. Twins Ibrahim and Hassan Ignatovi (BULGARIA -9 years old)
 5. 9-ия Международен конкурс „Франц Шуберт“
 6. 7-ми Международен конкурс за пианисти “Лист-Барток-Лигети
 7. 7-ми Международен конкурс за пианисти „Лист-Барток-Лигети
 8. 4-ти Национален конкурс" Димитър Ненов
 9. Хасан Игнатов, Международен конкурс за немска и австрийска музика
 10. Хасан Игнатов, Национален конкурс" Панчо Владигеров"
 11. Ибрахим Игнатов, Национален конкурс „Панчо Владигеров“
 12. Ибрахим Игнатов, 10-ти Международен конкурс „Млади виртуози“
 13. Хасан Игнатов, 10-ти Международен конкурс Млади виртуози
 14. Ибрахим Игнатов, Международен клавирен конкурс „VIVAPIANO“ 2014
 15. Хасан Игнатов, Международен клавирен конкурс „VIVAPIANO“ 2014
 16. Ибрахим Игнатов, 24-ти Национален конкурс за певци и инструменталисти „Светослав Обретенов“
 17. Хасан Игнатов, 24-ти Национален конкурс за певци и инструменталисти „Светослав Обретенов“
 18. Хасан и Ибрахим, 9-ти Международен конкурс за пианисти „Pera Piyano“
 19. Хасан Игнатов, Международен конкурс млади музиканти „Ohrid Pearls“
 20. Ибрахим Игнатов, Международен конкурс млади музиканти „Ohrid Pearls“
 21. Хасан Игнатов – 12-и Международен Ротари музикален конкурс (Москва, Русия)
 22. Хасан и Ибрахим – Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2013
 23. Мария Принц: Чух таланти, които се раждат на 100 години
 24. Хасан и Ибрахим, Концерт с Държавен симфоничен оркестър, Шумен
 25. Слави праща близнаци на „Евровизия“
 26. Плевенска филхармония записа песента, която представя България на детската Евровизия
 27. БНТ и bTV ИЗПРАЩАТ КРИСИЯ НА ДЕТСКАТА „ЕВРОВИЗИЯ“
 28. 9 октомври 2014 г., Крисия и Хасан и Ибрахим Игнатови
 29. Крисия, Хасан и Ибрахим заминаха за детската Евровизия
 30. Крисия, Хасан и Ибрахим изведоха България на второ място в детската Евровизия
 31. Крисия, Хасан и Ибрахим, „Моя страна, моя България“ – Гласът на България
 32. Крисия, Хасан и Ибрахим Игнатови получиха почетния знак на президента
 33. Крисия, Хасан и Ибрахим, Българска Коледа 2014
 34. Аплодираха на крака Крисия, Хасан и Ибрахим в парламента
 35. Триумфално посрещане на Хасан и Ибрахим в Шумен
 36. Хасан и Ибрахим със „Златна значка“ на Шумен
 37. Благотворителен концерт на Фибанк и фондация „Димитър Бербатов“ с участието на виртуозите на пианото Хасан и Ибрахим
 38. Снимки: Хасан и Ибрахим, Коледен концерт с Български камерен оркестър, Добрич
 39. Видео: Хасан и Ибрахим, Коледен концерт с Български камерен оркестър, Добрич
 40. Хасан и Ибрахим – Коледен концерт със Забавно-духовия оркестър
 41. Не пропускайте концерта на Хасан и Ибрахим на плевенска сцена!
 42. Хасан и Ибрахим – концерт с Държавен симфоничен оркестър към Опера Варна
 43. Виртуозите Хасан и Ибрахим с концерт в Пловдив за Деня на детето
 44. ХАСАН И ИБРАХИМ ПОКОРИХА СЛИВЕНСКАТА ПУБЛИКА
 45. С премиера на авторска пиеса Хасан и Ибрахим Игнатови честитиха празника на Разград
 46. Крисия, Хасан и Ибрахим – Събитието на 2014-а
 47. Шуменските клавирни виртуози Хасан и Ибрахим ще свирят в Карнеги хол
 48. Хасан и Ибрахим свирят със Софийската филхармония
 49. Уникално изпълнение на Рапсодия Вардар от Панчо Владигеров предложиха малките пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови на наградените на церемонията на в. „24 часа“
 50. Крисия, Хасан и Ибрахим с Почетна грамота за талантливо творческо развитие
 51. Награда на „GB Radio“ за най-добър песенен клип
 52. Хасан и Ибрахим разплакаха Ню Йорк
 53. Хасан и Ибрахим вземат майсторски класове в Ню Йорк и после свирят в „Карнеги хол“
 54. Крисия, Хасан и Ибрахим Плениха 70 000 Сърца с „Планетата на Децата“ – Концертът на Слави, 25.09.2015
 55. Завладяващото изпълнение на Krisia, Hasan & Ibrahim и детския радиохор на БНР на „Планетата на децата“
     Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България