Хлорида

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хлорида и Зефир, Сандро Ботичели, 1485 г.

Хлорида е името на няколко персонажа в древногръцката митология. Името идва от χλωρος, което означава зеленикаво-жълт, бледо жълт, блед. Някои истории несъмнено се отнасят за различни персонажи, докато в други може би се има предвид една и съща Хлорида, но се различават в детайлите.

Хлорида (нимфа)[редактиране | редактиране на кода]

Хлорида е нимфа, която се асоциира с пролетта, цветята и пробуждането на природата. Нейният римски еквивалент е богинята Флора. Тя е отвлечена и по-късно се жени за Зефир, западния вятър. Имат син на име Carpus.

Празниците, посветени на Хлорида се наричали Флоралия, и се отбелязвали в периода 28 април – 1 май до 4 век.

Хлорида (Мелибоя)[редактиране | редактиране на кода]

Мелибоя е едно от 14-те деца на Ниоба и Амфион и единственото, или може би едно от двете, които са пощадени, когато Артемида и Аполон убиват децата на Ниоба, заради обидата, която тя е нанесла на тяхната майка Лето, заявявайки че има 14 деца, а Лето само 2. Мелибоя е толкова изплашена от убийствата, че става бледа и си сменя името на Хлорида („бледата“). Тази Хлорида е спомената в Омировата Одисея (кн. 11, 281 – 296).

По-късно тя се жени за Нелей и става царица на Пилос. Имат няколко сина, сред които Нестор, Аластор и Хромий и дъщеря на име Перо. Хлорида има и още 1 син докато е женена на Нелей и това е Пориклемен. Според някои източници, негов баща е Посейдон (който е ѝ баща на Нелей). Посейдон дава на Пориклемен способността да се превръща във всяко животно.

Одисей среща Хлорида при своето пътешествие из подземното царство (Омир Одисея, 11, 281ff).

Хлорида (майката на Мопс)[редактиране | редактиране на кода]

Хлорида се омъжва се прорицателя Амфикс (син на Елат), и от него има дете – Мопс, който също става известен прорицател и по-късно се присъединява към аргонавтите.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Думата Хлорида идва от гръцкото χλωρος, което означава зеленикаво-жълт, бледо жълт, блед. Думите, чийто корен е същия са:

Източници[редактиране | редактиране на кода]