Хюсрев бей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хюсрев бей
османски военачалник
Роден: 1480 г.
Починал: 1541 г. (61 г.)

Гази Хюсрев бей или Гази Хюсрев бег (османотурски 'غازى خسرو بیگ'; на турски: Gazi Hüsrev Bey) е османски бей от 16 век, ефективен военен стратег и голям благодетел на Сараево, столицата на днешна Босна и Херцеговина.

Завоевания[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Сяр в семейството на баща бошняк и майка туркиня, дъщеря на султан Баязид II. Хюсрев бей започва редица кампании от Босна срещу враговете на империята, които по това време са Венеция, Унгария и остатъците от босненското кралство. За по-малко от 3 години Хюсрев бей завладява крепостите Книн, Скрадин и Островица. На 15 септември 1521 година е назначен за босненски санджак бей и става един от най-доверените хора на султан Сюлейман I.

Хюсрев бей продължава със завоевателната си кампания и в 1525 година завладява последната босненска столица Яйце, както и важния град Баня Лука в Крайна. В ръцете на Хюсрев бей падат крепостите Гребен, Сокол, Езеро, Винац, Върбаски град, Ливач, Каматин, Бочац, Удбина, Врана, Модруч и Пожега.

Строежи[редактиране | редактиране на кода]

Тюрбето на Хюсрев бей в двора на неговата джамия в Сараево.

Хюсрев бей превръща основания от Иса бей Исакович Сараево в истински град. Построява известната Гази Хюсрев бей джамия, Султанската джамия и много други джамии в града. Хюсрев бей строи и първата библиотека, медресе, училище за суфистка философия, часовникова кула и други важни обществени сгради.

Гази Хюсрев бей продължава да води битки до смъртта си през 1541 година по време на въстанието на аристокрацията на Черна гора. Той умира в малко черногорско село на име Мокро в Дробняци. Тялото му е отнесено в Сараево и погребано в тюрбе в двора на неговата джамия.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Malcolm, Noel. Bosnia: A Short History. London, Papermac, 1996. ISBN 0-333-66215-6. с. 67 - 68.