Централна османска армия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Централна армия е войсково съединение на Въоръжените сили на Османската империя в Руско-турската война (1877-1878).

Централната армия е сред най-добре подготвените и боеспособни сили на Османската армия. Създадена е през юли 1877 г. на основата на Албанския Армейски корпус. Усилена с частите на Ахмед Хулюси паша (отстъпил Шипченския проход) и Новозагорския гарнизон (Реуф паша). Командир на армията е Сюлейман паша, началник-щаб е Омер бей.

Задачата е от Албания да достигне Южна България. Армията на Сюлейман паша е транспортирана от английски кораби до Дедеагач и с бърз марш достига Стара Загора. От движение трябва да отхвърли на север дълбоко вклинилия се в района Преден Руски отряд (генерал-лейтенант Йосиф Гурко).

След битките при Нова Загора, Джуранли и Стара Загора, отхвърля руските части и заема позиция за атака на Шипченския проход охраняван от Шипченския отряд. Прочува се със зверства срещу невъоръжено българско население по долината на р. Тунджа.

Към 30 юли / 11 август наброява 75 табура, 63 оръдия, 5 ескадрона и 18 батареи. Общо 37 350 войника. Част от силите са оставени за охрана на различни пунктове. За Шипченската битка са отделени 26 табура и 3 батареи. Организирани са в 6 бригади: Вейсел паша, Расим паша, Реджеб паша, Салих паша, Шакир паша, конница - Дагестан Мехмед паша и артилерия - Леман паша. Въпреки превъзходството си в жива сила и въоръжение, не успява да превземе Шипченския проход отбраняван геройски от Руски части и Българското опълчение. По преценка на Сюлейман паша жертвите са 6644 убити и ранени. Изтощава силите за настъпателни действия и преминава към отбрана.

В началото на септември след ново усилване достига до 42 000 войника и 75 оръдия. Заема позиция по линията Карлово - Котел. От 14 - 26 септември командването е поето от Реуф паша. Претърпява неуспех в септемрийските боеве на Шипка и зимното стоене на Шипченския проход. Прави неуспешен опит да деблокира обсадената при Плевен Западна армия.

През декември, командването е поето от Вейсел паша. В началото на януари 1878 г., Централната армия не успява да предотврати преминаването Южния Руски отряд (генерал-лейтенант Фьодор Радецки) през проходите на Централна Стара планина. В боевете при Шипка и Шейново е разгромена и пленена с целия си личен състав и въоръжение от Южния Руски отряд. Разгрома на Централната армия има стратегическо значение за изхода от войната.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Освободителната война 1877-1878, С., 1986, с. 174-175