Читъцуя

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Манастирът Читъцуя
Mănăstirea Cetăţuia
Mănăstirea Cetăţuia5.jpg
Местоположение в Яш, Яш
Вид православен манастир
Местоположение Flag of Romania.svg Яш, Румъния
Изграждане 1669-1672 г.
Състояние запазено
Манастирът Читъцуя в Общомедия
Резиденцията на княза

Читъцуя (на румънски: Mănăstirea Cetăţuia) е православен манастир, построен на един от седемте хълма на град Яш, Румъния - Читъцуя, откъдето произлиза и името му. Обявен е за исторически паметник на страната.

Манастирът е изграден по заповед на княз Георги II Дука през 1669 - 1672 г. По това време Яш е столица на Молдова, а Дука за втори път е избран за владетел на княжеството.[1] Дотогава на това място има гора и овощни градини.[2] Князът съгражда манастира като комфортно място за почивка с едноетажна резиденция снабдена с турска баня, но едновременно и като укрепено отбранително съоръжение с кули по външните стени.[3] Зад стените са предвидени монашески килии, кухненски помещения, винарна като целият ансамбъл е добре запазен.[4] Съхранените документи сочат, че строежът на стените, камбанарията, бастионите приключва още на 10 юни 1670 г., но самото освещаване става чак през 1672.[5]

От архитектурна гледна точка специалистите определят Читъцуя като копие на манастира Св. Трима светители, построен от Василий Лупу само три десетилетия по-рано.[6] В манастирската църква е погребан Георги Дука заедно с други членове на семейството му - дъщеря му Мария починала на 13 септември 1672 г., неговия брат Саул и племенника му Йонита. Самият Дука умира през 1685 г. в изгнание в Лвов, където е изпратен от поляците, но синът му Константин Дука пренася тленните му останки и ги препогребва в манастирската църква.[7]

През 1682 г. църквата става печатарска работилница, в която са отпечатани много книги на религиозна тематика, предназначени за църквите в Ориента.

Днес в княжеската резиденция има музей с колекция от дървени и сребърни икони, книги със сребърен обков, бродерии, свещници, кръстове и др. Манастирът се посещава от много туристи, които освен от историята на мястото са запленени и от прекрасната панорама, която се открива от хълма към град Яш. Манастирският празник е всяка година на 29 юни, денят на светите апостоли Петър и Павел.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Cetatuia Monastery
  2. Nicolae Grigoraș - „Mănăstirea Cetățuia” (Ed. Mitropoliei Moldovei și Sucevei, Iași, 1977), p. 15-16
  3. Cetatuia Monastery
  4. Cetatuia Monastery, Iasi, Romania
  5. Constantin Cihodaru, Gh. Platon (red. resp.) - „Istoria orașului Iași”, vol. I (Ed. Junimea, Iași, 1980), p. 346-347
  6. Cetatuia Monastery
  7. Nicolae Grigoraș - „Mănăstirea Cetățuia” (Ed. Mitropoliei Moldovei și Sucevei, Iași, 1977), p. 71
     Портал „Православие“         Портал „Православие          Портал „Румъния“         Портал „Румъния