4" морско оръдие Mk IX

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
102 мм морско оръдие Mk IX
BL 4 inch Mk IX naval gun
HMCS Sherbrooke 4 inch gun a184185-v6.jpg
Моряци от корветата „Шербрук“ водят огън от 102-мм оръдие Mk IX
Обща информация
На въоръжение в Великобритания Великобритания
Канада Канада
Британска Индия Британска Индия
Нова Зеландия Нова Зеландия
Гърция Гърция
Нидерландия Нидерландия
Норвегия Норвегия
Производител Великобритания Великобритания
Година на производство около 1913 г.
Технически данни
Калибър, mm 102
Дължина на цевта, mm/клб 4698/45
Тегло (бойно) 2,15 т (оръдие със затвора)
Зареждане Разделно зареждане
Ъгли на стрелба
Възвишение (max) +30°
Снижение (min) -10°
Хоризонтален 360°
Огневи възможности
Далекобойност, km 12,34 при 30°
Скорострелност
изстрела/минута
10 – 12
102 мм морско оръдие Mk IX
BL 4 inch Mk IX naval gun
в Общомедия

102-мм (4-инчово) морско оръдие BL Mk IX (на английски: Breech Loading 4-inch gun Mark IX, С казенник, 4-инчово оръдие девети модел) е британско корабно оръдие с калибър 102 mm, което се използва като вторично въоръжение на линейните крайцери от типа „Ринаун“, самолетоносачите от типа „Корейджъс“ и корветите от типа „Флаур“ в годините на световните войни.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първа световна война[редактиране | редактиране на кода]

Оръдие в залива на град Кингстън ъпон Хъл
Британски войници водят огън от 4-дюймовото оръдие Mk IX близо до Ливърпул (август 1940)
Британци зареждат оръдие (Суец, 1942)

Това оръдие е създадено на основата на други две оръдия – 4-дюймовото оръдие Mk V тип QF, от което е заимстван ствола, и 4-дюймовото оръдие Mk VIII тип BL, от което е заимстван механизма на затвора[1]. За първи път то се появява на борда на крайцерите от типа „Ринаун“ и самолетоносачите от типа „Корейджъс“. По три такива оръдия са поставяни в малка оръдейна кула – като вторично въоръжение.

Впрочем, британските военни не са доволни от оръдията и говорят, че те са много неповратливи, а за тяхното обслужване е необходим разчет минимум от 23 човека[2]. В крайна сметка оръдията са преместени на малки кораби като основно въоръжение.

Втора световна война[редактиране | редактиране на кода]

В годините на Втората световна война оръдията се използват на малки кораби, такива, като корветите от типа „Флаур“, минни заградители и тралчици, което позволява на корабите успешно да водят бой с подводните лодки на противника. Това оръдие се оказва последното 4-дюймово оръдие от серията BL (Breech Loading, ‘’Казен затвор’’): впоследствие на британските кораби са поставяни оръдия от типа QF (Quick Fire, ‘‘Скорострелни’’).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Burt, R. A.. British Battleships, 1919 – 1939. 2nd. Annapolis, Maryland, Naval Institute Press, 2012. ISBN 978-1-59114-052-8.
  • Campbell, John. Naval Weapons of World War II. Annapolis, Maryland, Naval Institute Press, 1985. ISBN 0-87021-459-4.
  • Raven, Alan, Roberts, John. British Battleships of World War Two: The Development and Technical History of the Royal Navy's Battleship and Battlecruisers from 1911 to 1946. Annapolis, Maryland, Naval Institute Press, 1976. ISBN 0-87021-817-4.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „4" морское орудие Mk IX“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.