Grand Theft Auto: Vice City

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
GTA: Vice City
Grand Theft Auto Vice City logo.svg
Информация
Производител Рокстар Норт
Издател Rockstar Games
Издадена на 29 октомври 2002 г.
Жанр 3D екшън от трето лице
Режим на игра Един играч
Платформа PlayStation 2, Microsoft Windows, Xbox, MacOS, iOS, Android, Fire OS
Носител Ди Ви Ди, Компактдиск, Дигитален
Игрови контролер RenderWare
Поредица Grand Theft Auto
Уебсайт Официален сайт

„Grand Theft Auto: Vice City“ е компютърна игра в жанра 3D екшън от трето лице, издадена и разпространява от Rockstar Games. Играта често е наричана GTA4, но това е самостоятелен експанжън (разширение) на GTA3. Продадени са над 13 милиона копия от играта.

Играта се появява през октомври 2002 за PlayStation 2 и през 2003 за PC. В геймплея, взет от Grand Theft Auto III има съвсем малко промени. Действието се развива във Vice City (отново град от първата част на играта) в началото на 80-те, а играчът поема ролята на италиански мафиот на име Томи Версети, който вече е способен да говори (за разлика от „немия“ Клод Спийд в GTA3). В играта освен мисиите има възможност да се закупуват някои точно определени сгради и бизнеси. Също така има възможност за влизане в някои сгради, добавени са мотоциклети, пълноценен самолет и вертолети, както и не малко количество костюми за героя. Градът е двойно по-голям от този в GTA3, а населението му е 1,8 млн. души. Навсякъде присъстват розовите цветове и диско музиката. Авторите отново са разширили възможността за свободни действия.

Геймплей[редактиране | редактиране на кода]

Grand Theft Auto: Vice City е екшън-приключенска игра, играна от гледната точка на трети човек. Играчите изпълняват мисии – линейни сценарии със зададени цели, които придвижват историята напред. Възможно е да има повече от една мисия в даден момент, като някои задачи се изчакват от играча за бъдещи инструкции или събития. Извън мисиите главният персонаж може да обикаля свободно из отворения свят на играта. Има и странични мисии, които играчът също може да изпълнява.[1] Действието се развива в измисления град Вайс сити. Островите се отварят, когато персонажът напредне в изпълнението на задачите.[2]

Играчът може да бяга, скача и управлява превозно средство в света на играта. Персонажът се изправя срещу враговете си с директна битка: бой с юмруци, хладни и огнестрелни оръжия, включително и експлозиви. Огнестрелните оръжия включват Колт Пайтън, картечници М60 и M134 Minigun.[3][4] 3D средата в играта осигурява гледна точка от първо лице, когато се прицелва със снайпер или изстрелва ракета. В допълнение битките в играта позволяват на персонажа стрелба от превозно средство докато е в движение.[5][6] Играта позволява широка гама от оръжия, които могат да се закупят от местни дилъри на оръжия, , присвоявани от мъртви опоненти или намирани из ъглите на града.[7]

В битка авто-целта може да се използва като помощ срещу врага.[8] Персонажът разполага с метър на здравето, който може да пълни от взимането на различни надбавки.[9] На разположение е и броня, която спира куршумите и пречи от сериозни наранявания при експлозия. Бронята се използва само когато играчът е на мисия.[10] Когато здравният метър се изчерпи напълно, играта спира и играчът се връща към живота в близката болница с няколко щети: изгубена броня и намалена парична сума.[2] Ако заглавният персонаж извършва престъпления има метър в хед-ъп дисплея (HUD), който отчита сериозността на нарушението. Когато престъпната дейност нарасне до определена точка, полицията в играта обявява извършителя за „търсен“ и започва да го преследва. По време на преследването звезди показват активността на служителите на закона спрямо агресивността на преследвания.[2] Най-високото ниво на активност се отчита с шест звезди. На този етап полицията действа срещу беглеца с хеликоптери и военно оборудване.[5] Метърът охладнява и постепенно замира, когато играча успява да се скрие или излезе от обсега на полезрение на службите.

По време на игровата сюжетна линия Томи се запознава с персонажи от различни престъпни групировки. След като персонажът изпълни зададените от бандите мисии, членовете на дадена група ще го защитават, а други ще го разпознават като враг и ще откриват стрелба срещу него. Докато обикаля свободно играчът може да включи в игри за отмъщение, гасене на пожар или такси превоз. Завършването на тези мисии дава на извършителя се награда в конкретния контекст.[6] След като Томи изгражда своята престъпна империя, играчът може да закупи редица имоти, разпределени из целия град, някои от които действат като допълнителни скривалища, където могат да се събират оръжия и да се съхраняват превозни средства.[11] Съществуват и разнообразни фирми, които могат да бъдат закупени, включително филмово студио, таксиметрова компания и няколко клуба за забавления. Към всяка търговска собственост се отнасят редица мисии, свързани с нея, като премахване на конкуренцията или кражба на оборудване. След приключване на всички мисии, имотът започва да генерира текущ доход за играча.[5]

История[редактиране | редактиране на кода]

Годината е 1986. Вие сте Томи Версети, излежали сте 15 години в затвора на Либърти Сити и не сте споменавали нищо за вашето мафиотско семейство (Форели). Освободен сте от затвора и вашият „шеф“ Сони Форели се чуди как да ви контролира. За да е сигурен, че няма да правите никакви проблеми в Либърти Сити, той ви изпраща във Вайс Сити, където вие трябва да направите сделка с наркотици. Тази сделка е прекъсната по поръчка на неизвестен човек, но вие успявате да оцелеете от атаката. С помощта на Кен Роузънбърг, невротичен адвокат и Ланс Ванс, дилър който току що е загубил брат си (Виктор Ванс, който извършва сделката с вас), вие (в ролята на Томи) се опитвате да разберете кой е саботирал сделката, за да се измъкнете от проблемите със Сони за изгубването на наркотиците и парите. Ще се запознаете с различни важни и не толкова важни престъпници като полковник Кортез, Авери Карингтон, Умберто Робина и др. във Вайс Сити, и ще се опитате да спрете престъпната „стълба“ там. По време на играта ще намерите кой е саботирал вашата сделка и от там нататък ще започнете да превземате „подземния“ свят на града като купувате няколко компании и основете криминална империя.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Marriott, Scott Alan. „Grand Theft Auto: Vice City – Review“. // All Media Network. AllGames. Посетен на 22 февруари 2019. (на английски)
 2. а б в Bramwell, Tom. „Grand Theft Auto: Vice City“. // Eurogamer. Gamer Network, 8 ноември 2002. Посетен на 22 февруари 2019. (на английски)
 3. Perry, Douglass C.. „GTA: Vice City: Guns, Guns, and More Guns“. // IGN. Ziff Davis, 3 октомври 2002. Посетен на 22 февруари 2019. (на английски)
 4. Sulic; Perry, Ivan; Doug. „Inside Vice City“. // IGN. Ziff Davis, 7 април 2003. Посетен на 22 февруари 2019. (на английски)
 5. а б в Silverman, Ben. „Grand Theft Auto: Vice City Review“. // Game Revolution. CraveOnline, 1 ноември 2002. Посетен на 22 февруари 2019. (на английски)
 6. а б Gerstmann, Jeff. „Grand Theft Auto: Vice City Review“. // GameSpot. CBS Interactive, 28 октомври 2002. Посетен на 22 февруари 2019. (на английски)
 7. Rockstar North 2002, с. 14.
 8. Kasavin, Greg. „Grand Theft Auto: Vice City Review“. // GameSpot. CBS Interactive, 23 май 2003. Посетен на 22 февруари 2019. (на английски)
 9. Rockstar North 2002, с. 9.
 10. Speer, Justin. „Grand Theft Auto: Vice City Walkthrough“. // GameSpot. CBS Interactive, 26 януари 2009. Посетен на 22 февруари 2019. (на английски)
 11. Edge Staff. „Grand Theft Auto: Vice City Review“. // Edge. Future plc., 27 ноември 2002. Посетен на 22 февруари 2019. (на английски)

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

 • Rockstar North. Grand Theft Auto: Vice City Game Manual. Rockstar Games, 2002.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]