Grand Theft Auto: Vice City

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Grand Theft Auto: Vice City
Grand Theft Auto Vice City logo.svg
Информация
Държава Flag of the United States.svg САЩ
Производител Rockstar North
Издател Rockstar Games
Разпространител Rockstar Games
Издадена на 29 октомври 2002 г.
Жанр 3D екшън от трето лице
Режим на игра Един играч
Платформа PlayStation 2
Microsoft Windows
Xbox
MacOS
iOS
Android
Fire OS
Носител Ди Ви Ди
Компактдиск
Дигитален
Игрови контролер RenderWare
Поредица Grand Theft Auto
Уебсайт Официален сайт

„Grand Theft Auto: Vice City“ е компютърна игра в жанра 3D екшън от трето лице, издадена и разпространява от Rockstar Games. Продадени са над 17,5 милиона копия от нея.

Играта се появява през октомври 2002 за PlayStation 2 и през 2003 за PC. В геймплея, основаващ се на този в Grand Theft Auto III, има съвсем малко промени. Действието се развива във Vice City (отново град от първата част на играта) в началото на 80-те, а играчът поема ролята на италиански мафиот на име Томи Версети, който вече е способен да говори (за разлика от „немия“ Клод Спийд в GTA3). В играта освен мисиите има възможност да се закупуват някои точно определени сгради и бизнеси. Също така има възможност за влизане в някои сгради, добавени са мотоциклети, пълноценен самолет и вертолети, както и не малко количество костюми за героя. Градът е двойно по-голям от този в GTA3, а населението му е 1,8 млн. души. Навсякъде присъстват розовите цветове и диско музиката. Авторите отново са разширили възможността за свободни действия.

Геймплей[редактиране | редактиране на кода]

Grand Theft Auto: Vice City е екшън-приключенска игра, играна от гледната точка на трети човек. Играчите изпълняват мисии – линейни сценарии със зададени цели, които придвижват историята напред. Възможно е да има повече от една мисия в даден момент, като някои задачи се изчакват от играча за бъдещи инструкции или събития. Извън мисиите главният персонаж може да обикаля свободно из отворения свят на играта. Има и странични мисии, които играчът също може да изпълнява.[1] Действието се развива в измисления град Вайс сити. Островите се отварят, когато персонажът напредне в изпълнението на задачите.[2]

Играчът може да бяга, скача и управлява превозно средство в света на играта. Персонажът се изправя срещу враговете си с директна битка: бой с юмруци, хладни и огнестрелни оръжия, включително и експлозиви. Огнестрелните оръжия включват Колт Пайтън, картечници М60 и M134 Minigun.[3][4] 3D средата в играта осигурява гледна точка от първо лице, когато се прицелва със снайпер или изстрелва ракета. В допълнение битките в играта позволяват на персонажа стрелба от превозно средство докато е в движение.[5][6] Играта позволява широка гама от оръжия, които могат да се закупят от местни дилъри на оръжия, присвоявани от мъртви опоненти или намирани из ъглите на града.[7]

В битка авто-целта може да се използва като помощ срещу врага.[8] Персонажът разполага с метър на здравето, който може да пълни от взимането на различни надбавки.[9] На разположение е и броня, която спира куршумите и пречи от сериозни наранявания при експлозия. Бронята се използва само когато играчът е на мисия.[10] Когато здравният метър се изчерпи напълно, играта спира и играчът се връща към живота в близката болница с няколко щети: изгубена броня и намалена парична сума.[2] Ако заглавният персонаж извършва престъпления има метър в хед-ъп дисплея (HUD), който отчита сериозността на нарушението. Когато престъпната дейност нарасне до определена точка, полицията в играта обявява извършителя за „търсен“ и започва да го преследва. По време на преследването звезди показват активността на служителите на закона спрямо агресивността на преследвания.[2] Най-високото ниво на активност се отчита с шест звезди. На този етап полицията действа срещу беглеца с хеликоптери и военно оборудване.[5] Метърът охладнява и постепенно замира, когато играча успява да се скрие или излезе от обсега на полезрение на службите.

По време на игровата сюжетна линия Томи се запознава с персонажи от различни престъпни групировки. След като персонажът изпълни зададените от бандите мисии, членовете на дадена група ще го защитават, а други ще го разпознават като враг и ще откриват стрелба срещу него. Докато обикаля свободно играчът може да включи в игри за отмъщение, гасене на пожар или такси превоз. Завършването на тези мисии дава на извършителя се награда в конкретния контекст.[6] След като Томи изгражда своята престъпна империя, играчът може да закупи редица имоти, разпределени из целия град, някои от които действат като допълнителни скривалища, където могат да се събират оръжия и да се съхраняват превозни средства.[11] Съществуват и разнообразни фирми, които могат да бъдат закупени, включително филмово студио, таксиметрова компания и няколко клуба за забавления. Към всяка търговска собственост се отнасят редица мисии, свързани с нея, като премахване на конкуренцията или кражба на оборудване. След приключване на всички мисии, имотът започва да генерира текущ доход за играча.[5]

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1986 г. гангстера Томи Версети, който работи за фамилията Форели, действаща в град Либърти Сити, е освободен от затвора, след като там излежава 15-годишна присъда. Неговият шеф Сони Форели търси да установи канали за продан на наркотици на юг. Затова, след излизането от затвора, Томи е изпратен във Вайс Сити (прототип на Маями), за да държи под око важна наркосделка, както и адвоката със съмнителна слава Кен Роузенбърг. Наркосделката се проваля, като участниците попадат под обсада от непознати нападатели. Версети и Кен едва се измъкват от атаката. Разяреният Сони, след като научава за провала, нарежда на Томи да открие откраднатите наркотици и пари и, ако не го направи, ще последва тежко наказание. Кен, който също търси нападателите, насочва Томи към полковник Хуан Гарсия Кортес, помагал за пропадналата наркосделка. Кортес изказва съжаления за засада и обещава, че ще намери главния виновник за атаката.

Докато разследва, Версети се среща с няколко хора, които му предлагат помощ: музикалния продуцент Кент Пол, който поддържа връзки с подземния свят на града; дилъра Ланс Ванс, който също е помагал в наркосделката и е изгубил брат си в обсадата; разработчика по недвижими имоти Ейвъри Керингтън, който е молил Томи за помощ в няколко сделки; нарко боса Рикардо Диас, който вижда в наемника нищо друго освен лакей. Впоследствие, Кортес започва да се усъмнява, че Диас е организирал нападението. Ланс научава за това и се опитва да убие боса, но без успех. Версети е принуден да ликвидира Диас, преди да се добере до Ланс и Кортес. В резултат на това, той застава начело и формира организация, като се разграничава от фамилията Форели. За да затвърди позицията си новият бос, посъветван от Ейвъри, принуждава бизнеса да му плаща за защита от други престъпни организации и купува почти банкрутирали фирми, с чиято помощ да пере пари. В същото време, Томи подпомага редица банди в начинанията им и подава ръка на Кортес, който се опитва да напусне града с откраднато военно снаряжение.

Сони открива, че Версети е постигнал пълен контрол над наркокартела във Вайс Сити и то без да плаща на фамилията Форели. Разярен от това разкритие, г-н Форели праща наемници със сила да вземат пари от Томи. В отговор, Версети елиминира хората на Сони и тотално скъсва връзката си с фамилията. Сони пристига във Вайс Сити, за да получи полагаемото му се. От своя страна, босът на града има намерение да пробута фалшиви пари на своя бивш шеф. Ланс излиза като предател, поради чувството му да недооцененост, след като Томи се е издигнал в престъпния свят. Последва престрелка в имението на Версети, по време на която собственика попречва на хората на Форели да му вземат парите и убива Ланс. Накрая, в спречкване с още няколко души Томи успява да убие Сони. Кен пристига, за да завари сцената, пълна с трупове. Оцелелият шеф уверява своя приятел, че всичко е наред. Томи Версети позиционира себе си като единствения и несломим бос на Вайс Сити.

Край на разкриващата сюжета част.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Marriott, Scott Alan. „Grand Theft Auto: Vice City – Review“. // All Media Network. AllGames. Посетен на 22 февруари 2019. (на английски)
 2. а б в Bramwell, Tom. „Grand Theft Auto: Vice City“. // Eurogamer. Gamer Network, 8 ноември 2002. Посетен на 22 февруари 2019. (на английски)
 3. Perry, Douglass C.. „GTA: Vice City: Guns, Guns, and More Guns“. // IGN. Ziff Davis, 3 октомври 2002. Посетен на 22 февруари 2019. (на английски)
 4. Sulic; Perry, Ivan; Doug. „Inside Vice City“. // IGN. Ziff Davis, 7 април 2003. Посетен на 22 февруари 2019. (на английски)
 5. а б в Silverman, Ben. „Grand Theft Auto: Vice City Review“. // Game Revolution. CraveOnline, 1 ноември 2002. Посетен на 22 февруари 2019. (на английски)
 6. а б Gerstmann, Jeff. „Grand Theft Auto: Vice City Review“. // GameSpot. CBS Interactive, 28 октомври 2002. Посетен на 22 февруари 2019. (на английски)
 7. Rockstar North 2002, с. 14.
 8. Kasavin, Greg. „Grand Theft Auto: Vice City Review“. // GameSpot. CBS Interactive, 23 май 2003. Посетен на 22 февруари 2019. (на английски)
 9. Rockstar North 2002, с. 9.
 10. Speer, Justin. „Grand Theft Auto: Vice City Walkthrough“. // GameSpot. CBS Interactive, 26 януари 2009. Посетен на 22 февруари 2019. (на английски)
 11. Edge Staff. „Grand Theft Auto: Vice City Review“. // Edge. Future plc., 27 ноември 2002. Посетен на 22 февруари 2019. (на английски)

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

 • Rockstar North. Grand Theft Auto: Vice City Game Manual. Rockstar Games, 2002.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]