Направо към съдържанието

Анна Ангелина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анна Ангелина
никейска императрица
Родена
около 1176 г.
Починала
1212 г. (36 г.)
Семейство
РодАнгели
БащаАлексий III Ангел
МайкаЕфросина Дукина Каматирина
Братя/сестриЕвдокия Ангелина
Ирина Ангелина
СъпругТеодор I Ласкарис
Исак Комнин
ДецаМария Ласкарина
Евдокия Ласкарина
Ирина Ласкарина
Теодора Ангелина

Анна Комнина Ангелина (* ок. 1176; † 1212) е императрица на Никея, съпруга на император Теодор I Ласкарис.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Анна е дъщеря на византийския император Алексий III Ангел и императрица Ефросина Дукина Каматирина. Сестра е на Евдокия, съпруга на император Алексий V Дука Мурзуфул, и Ирина, съпруга на севастократор Алексий Палеолог.

Брак със севастократор Исак Комнин[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално Анна Ангелина е омъжена за севастократор Исак Комнин, племенник на император Мануил I Комнин. От Исак Комнин Анна има една дъщеря – Теодора Ангелина Комнина.

Скоро след като бащата на Анна става император, през 1195 г., севастократор Исак Комнин е изпратен да потуши въстанието на българите, предвождани от братята Асен и Петър. Севастократорът обаче е заловен от въстаниците във втората от двете схватки при Сяр през 1196 г. и умира в плен.

Преди да умре, плененият севастократор обещава на българския дворянин Иванко ръката на Теодора, дъщеря си от брака му с Анна и внучка на византийския император Алексий III Ангел. Заедно с много други обещания, бракът е предложен в замяна на участието на Иванко в заговора срещу българския цар Асен.[1] След бягството си в Константинопол, Иванко иска ръката на Теодора от император Алексий III Ангел. Императорът първоначално отлага решението си, поради невръстната възраст на Теодора, а впоследствие потвърждава обещанието.[2]

Брак с Теодор Ласкарис[редактиране | редактиране на кода]

Няколко години след смъртта на първия си съпруг Анна се омъжва отново през ранната 1200 г. за Теодор Ласкарис, бъдещ император на Никейската империя. Сватбеното тържество е двойно, тъй като по същото време е отпразнувана и сватбата на Алексий Палеолог и сестра ѝ Ирина Ангелина. След превземането на Константинопол от рицарите на Четвъртия кръстоносен поход през 1204 г., съпругът ѝ се провъзгласява за император в Никея.

Анна и Теодор Ласкарис имат пет деца:

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Никита Хониат, История, 29 ( ГИБИ XI 1982, с. 51)
  2. Никита Хониат, История, 35. ( ГИБИ XI 1982, с. 61)