Направо към съдържанието

Дядо Коледа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дядо Коледа
Характеристики
Описаниеисторическа и митологична личност
Дядо Коледа в Общомедия

Дядо Коледа (също Дядо Мраз) е едновременно историческа и митологична личност, чието име се свързва с носенето на подаръци на Рождество Христово. Изобразяван през 20-и и 21-ви век като пълничък старец с дълга бяла брада, облечен в червено и бяло. Някои смятат, че съвременният образ на Дядо Коледа е създаден от компанията „Кока-кола“, която в рекламите си изменя образа на свети Николай.[1] Самата фирма „Кока-кола“ твърди, че нейните реклами от 30-те години на XX век са популяризирали този образ, но че техният художник Хадън Съндблом се е вдъхновил от по-ранни картини.[2] Че образът е по-стар от рекламите, се потвърждава от различни публикации.[1][3] В миналото е изобразяван и в различни одеяния.

Добрият старец на рисунка от 1875

Образът на „Дядо Мраз“ се среща в българската литература преди 1944 г. и периода на Народната република, например стихотворението „Дядо Мраз“ (1908 г.)[4] и приказката „Дядо Мраз и внуците му“ (1910 г.)[5] от Елин Пелин, „Ето иде дядо Мраз“ (Гео Милев, преди 1925 г.)[6] и „Дядо Мраз“ (Йордан Стубел, преди 1944 г.).[7]

Холандският Дядо Коледа (Синтерклас), снимка от 2007 година

До 1990 г. „Дядо Мраз“ раздава подаръци на Нова година (до 1944 г. Коледа е християнски празник със строго определен ритуал – Рождество Христово, а светските чествания, вкл. украсяването на елха и размяната на подаръци се свързват с въведения през 1882 г. по инициатива на цар Фердинанд нов ритуал по западен образец, посветен на честването на Нова година). Белобрадият старец посещава училища, детски градини и домове[8]. Всички деца го чакат с нетърпение. Той носи със себе си огромна торба, пълна с подаръци.

След 1990 г. по идеологически причини и от невежи хора [4][5][6][7][9][10][11][8], постепенно бива наложено изкуственото и чуждо на културата и езика ни словосъчетание „Дядо Коледа“ (Коледа – съществително в женски род, използвано в този случай за име на мъж), а подаръците по консуматорския модел, характерен за САЩ и Западна Европа започват да се раздават на Бъдни вечер или сутринта на Коледа.

Първообразът на добрия старец може да се търси в лицето на свети Николай Чудотворец, роден и живял през III – IV в. във римската провинция Ликия, намираща се на територията на днешна Турция. Той става епископ много млад. Проявява се като благороден и щедър човек, дълбоко вярващ и отдаден на християнската религия. Дарява цялото си богатство на бедните и онеправданите. В памет на неговата щедрост остава традицията хората да си разменят подаръци.

На нидерландски името на светеца Синт Николас често се съкращава до Синтерклас – фолклорен персонаж, сходен с Дядо Коледа, като свързаните с него традиции на Никулден продължават да са живи в Нидерландия и Белгия, успоредно с коледните. В английския името Санта Клаус за първи път е употребено във вестниците през 1773 г.[12]

Легенди, свързани с Дядо Коледа

[редактиране | редактиране на кода]

Според легендата, Дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия заедно с елфи или джуджета, които му помагат за изработването на подаръците за децата. Всяка година той носи подаръци на послушните деца с помощта на вълшебна летяща шейна, теглена от елените Дашер, Дансер, Прансер, Виксен, Комет, Кюпид, Донер, Блитцен и Рудолф. Влиза през комина и оставя подаръците или това става по друг магически начин. В традициите на някои страни е придружаван от зловещи или палави помощници, като Крампус, които оставят на децата, които не са били послушни неприятни или шеговити подаръци, а понякога ги и заплашват или наказват за непослушанието.

Дядо Коледа, японска илюстрация (1914)
  1. а б Микелсон, Дейвид. Did Coca-Cola Invent the Modern Image of Santa Claus? // Сноупс, 18 декември 2001 г. Посетен на 2 декември 2020 г. (на английски)
  2. Did Coca-Cola create Santa Claus? („Кока-кола“ ли създаде Дядо Мраз?) // Посетен на 2 декември 2020. (на английски)
  3. Барнет, Енгрид. Did Coca-Cola Invent The Modern Image Of Santa Claus? // Риплис. Посетен на 2 декември 2020 г. (на английски)
  4. а б Дядо Мраз, Елин Пелин - Моята библиотека
  5. а б Елин Пелин, Дядо Мраз и внуците му (1910)
  6. а б Ето иде дядо Мраз, Гео Милев, (преди 1925 г.)
  7. а б Йордан Стубел, Дядо Мраз (преди 1944)
  8. а б Варненски новини - дигитално копие - 09/01/1936, No. 5523, стр.4
  9. Дядо Мраз, Асен Разцветников - Моята библиотека
  10. Дядо Мраз, Чичо Стоян - Моята библиотека
  11. Коледен гост, Георги Райчев - Моята библиотека
  12. „Last Monday, the anniversary of St. Nicholas, otherwise called Santa Claus, was celebrated at Protestant Hall, at Mr. Waldron’s; where a great number of sons of the ancient saint the Sons of Saint Nicholas celebrated the day with great joy and festivity.“ Rivington’s Gazette (New York City), 23 декември 1773.