Елеонора д’Есте

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Елеонора д’Есте
Eleonora d'Este
италианска благородничка и монахиня
Родена
Починала
15 юли 1575 г. (60 г.)
ПогребанаМанастир „Корпус Домини“ (Ферара)
Герб
Семейство
РодЕсте (династия)
БащаАлфонсо I д’Есте
МайкаЛукреция Борджия
Братя/сестриАлесандро д’Есте
Ерколе II д’Есте
Иполито II д’Есте
Алесандро д’Есте
Франческо д’Есте
Изабела Мария д’Есте
Природениː
Родриго Арагонски
Джовани Борджия (вероятен)
Елеонора д’Есте в Общомедия

Елеонора д’Есте (на италиански: Eleonora d’Este, * 4 юли 1515 във Ферара, Херцогство Ферара; † 1575, пак там) от рода Есте е благородничка от Херцогство Ферара и монахиня.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Тя е дъщеря на Алфонсо I д’Есте (* 1476 † 1534), херцог на Ферара, Модена и Реджо, и на втората му съпруга Лукреция Борджия (* 1480, † 1519), херцогиня на Ферара, Модена и Реджо, господарка на Непи, господарка на Сермонета и Басиано, херцогиня на Бишелие и княгиня на Салерно. Нейни дядо и баба по бащина линия са херцозите на Ферара, Модена и Реджо Ерколе I д'Есте и Елеонора Арагонска. Нейни дядо и баба по майчина линия са папа Александър VI и метресата му Ваноца Катанеи. Неин вуйчо е Чезаре Борджия, следователно тя е братовчедка на Франческо Борджия. По бащина линия е племенница на Изабела д'Есте и на кардинал Иполито д'Есте.

Има пет братя и две сестри:

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Фасадата на манастирската църква Корпус Домини, в която е погребана Елеонора.
Гробът на Елеонора

Херцозите на Ферара кръщават първата си дъщеря „Елеонора“ в чест на нентата баба по бащина линия Елеонора Арагонска, дъщеря на крал Фердинанд I от Неапол, починала години по-рано.

Елеонора израства във Ферара и губи майка си на 4-годишна възраст. Алфонсо, овдовял, се свързва с Лаура Дианти, която му ражда още две деца.

Елеонора е единствената дъщеря, надживяла родителите си. Тя става монахиня в манастира Корпус Домини във Ферара и след смъртта си е погребана в него до майка си и до други членове на семейство Есте.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Eleonora d'Este (1515-1575) в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​