Ириней Лионски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ириней Лионски
Εἰρηναῖος Λουγδούνου
Роден
около 130 г.
Починал
около 202 г. (72 г.)
Канонизация
Празник28 юни (Общ римски календар)
Ириней Лионски в Общомедия

Ириней Лионски е един от църковните отци, почитан като светец. Той е епископ на галския град Лугдунум, сега - Лион, Франция, и е известен като първият систематичен теолог.

Възгледи[редактиране | редактиране на кода]

Автор е на известното съчинение „Срещу ересите“, насочено срещу гностиците, чиито учения изучава задълбочено. В своите съчинения аргументирано изтъква, че както Старият завет, така и Новият завет категорично им противоречат. Той самият вероятно е бил ученик на Поликарп Смирненски, последовател на Йоан Богослов. Според Ириней авторитетът на християнската вяра се основава на изказванията на Иисус Христос, съдържащи се в Библията, обяснени в писанията на апостолите и предавани чрез Църквата, в чиято йерархия за върховна смята Римската епископия.

Ириней вижда в единството на християнското вероизповедание най-мощното оръжие против ересите. Според него Църквата притежава само една душа, както светът има само едно слънце. Вижданията си многократно нарича „правило на истината“, влагайки в това убеждението, че всемогъщият Бог-Отец е възвестявал през вековете своите намерения, чрез пророците, включително идването и съдбата на Месията и предстоящото му Второ пришествие, във времената на Апокалипсиса.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • М. Голубич, История на християнската църква: от I до XX век. Изд. Нов Живот, София 1999 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]